Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om je huisdieren koel te houden bij een hittegolf

Camille
3 min read

Huisdieren reageren vaak anders op warmte dan mensen. Hierdoor is het belangrijk om te weten hoe je een huisdier koel houdt bij een hittegolf. Hoe een dier de warmte verwerkt ligt aan het dier en zijn capaciteit om met de hitte om te gaan. Honden gaan bijvoorbeeld anders met warmte om dan konijnen of cavia’s. Het is dus belangrijk om goed onderzoek te doen naar hetgeen wat je betreffende huisdier nodig heeft. Huisdieren hebben geen zweetklieren en hebben dus minder mogelijkheden om de warmte uit hun lijf te verwijderen.

Zo kunnen honden hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Honden hebben het over het algemeen snel warm en hebben alleen zweetklieren in hun pootjes zitten. Houd er dus van te voren rekening mee dat je extra aandacht moet besteden aan de temperatuur van je huisdier.

Hoe zorg je voor verkoeling?

Niet alle huisdieren hou je op dezelfde manier koel. Sommige dieren vergen een andere aanpak dan anderen. Een van de eerste dingen die je kan doen met vrijwel alle dieren is ze naar een koelere plek brengen zodat ze niet teveel zon en warmte vangen. Er zijn verschillende dieren die je makkelijk nat kan maken. Dieren die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld konijnen, honden, katten en knaagdieren.

Als je water gebruikt om deze dieren koel te houden doe dat dan niet met ijskoud water, Hierdoor trekken de bloedvaten van de dieren samen wat ervoor zorgt dat de lichaamswarmte nog langzamer en moeilijker uit het lichaam trekt. De beste plaatsen om een dier nat te maken in rond de kop, oren, hals en poten. Deze plaatsen zijn bepalend voor de lichaamstemperatuur van het dier en verkoeling op deze plekken zorgt voor een snellere daling van de lichaamstemperatuur.

Wat te doen bij een hitteshock

Als een dier te lang is blootgesteld aan warmte, zon en droogte kan het voorkomen dat het dier een hitteshock krijgt. Er zijn verschillende symptomen voor een hitteshock waaronder een snelle en ongelijkmatige hartslag, een snelle en korte ademhaling en het niet meer vatbaar zijn voor externe stimuli. Als je dier in een hitteshock is beland is het van groot belang dat je meteen actie onderneemt aangezien deze toestand dodelijk kan zijn. Het eerste wat je doet is meteen beginnen met afkoelen.

Dit kan door het dier te verplaatsen naar een koeler gebied en door middel van verkoelingsmiddelen zoals water. Bel direct de dierenarts en volg eventuele verdere instructies stapsgewijs op. Laat je dier vooral rusten en niet te veel bewegen. De verkoeling moet de kans krijgen om de lichaamstemperatuur naar beneden te halen en zo de hartslag en ademhaling de kans te bieden om langzaam weer stabiel te worden.

Wat te doen bij een hittegolf

Nu weet je wat je moet doen bij een hittegolf en hoe je moet handelen in het ergste geval als je dier in een hitteshock beland. Het belangrijkste is een goede voorbereiding op de hittegolf en alvast op een koelere plek in het huis een plekje voor je dier te maken. Daarnaast is koel je af met water rond bepaalde plekken van het lijf om het dier verder te verkoelen en zorg daarnaast voor genoeg drinkwater. Indien je dier in een hitteshock komt raak dan niet in paniek maar biedt verkoeling en rust aan het dier en bel meteen de dierenarts. Nu weet je wat je moet doen bij een hittegolf en hoe je het dier het beste verkoeling kan aanbieden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…