Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Trillend ooglid? Waarom heb je het en hoe kun je dit voorkomen?

Irma Kroon
6 min read

Een trillend ooglid is een vervelende sensatie aan je oog die je van het een op het andere moment kan verrassen. Vaak houdt het trillen maar kort aan en verdwijnt het vanzelf weer na even wrijven of masseren, maar wat als dat niet gebeurt? Hoe kom je er weer vanaf?

Een trillend ooglid komt vaker voor dan je denkt. Iedereen heeft het weleens gehad en kan er last van krijgen. Het enige verschil is dat jij er gevoeliger voor kan zijn dan de ander.

Je krijgt een trillend ooglid doordat een hersenzenuw (Nervus Facialis) overactief raakt. Deze hersenzenuw bedient ook de gelaatsspieren in de mond en de wang. Het ooglid wordt als het ware extra geprikkeld en soms trillen je mondhoek en wang ook mee.

Mogelijke oorzaken 

Oververmoeidheid en stress

Een belangrijke oorzaak voor een overactieve hersenzenuw is oververmoeidheid en stress. Je kijkt bijvoorbeeld urenlang naar een tv- scherm of beeldscherm van je laptop of tablet en creëert zo te veel input voor je ogen en hersenen. 

Een makkelijke oplossing daarvoor is dan ook om gewoon een andere activiteit te gaan doen of even rust te nemen. Een boek lezen is overigens niet echt een goed alternatief, want dat kan de zenuw ook extra activeren met als gevolg… een trillend ooglid.

Vermoeidheid is een mogelijke oorzaak van een trillend ooglid.

Voedingstekorten

Het is ook mogelijk dat je een gebrek hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Hierdoor raakt je lichaam natuurlijk ook uitgeput.

Magnesiumtekort

In het bijzonder magnesium wordt vaak genoemd, al is dat niet wetenschappelijk onderbouwd. Magnesium laat je spieren en zenuwen goed met elkaar communiceren. Bij een tekort, vaak veroorzaakt door een ongevarieerd of ongezond dieet, kunnen de zenuwen onjuiste signalen naar de spieren gaan sturen. Een magnesiumtekort kan ook ontstaan doordat de opname uit de voeding niet efficiënt verloopt.

Vitamine B12

Ook een tekort aan vitamine B12 wordt vaak genoemd als veroorzaker van een trillend ooglid.

Histamine

Sommige studies geven histamine aan als boosdoener. Dat is een stof die je lichaam zelf aanmaakt als je last hebt van een allergie.

Als je het idee hebt dat je tekorten hebt, kun je het best een bezoek aan de huisarts brengen om bijvoorbeeld een eenvoudige bloedtest te laten afnemen. Zo zal blijken of je al dan niet een tekort hebt (en welke acties je kan ondernemen).

Wat doen tegen een trillend ooglid?

Neem rust  

Het is raadzaam om dagelijks voldoende rust te nemen om je lichaam op te laden van de dagelijkse input. Dat betekent: lekker op tijd naar bed, je ogen af en toe de rust geven tijden het tv-kijken of achter een ander beeldscherm.

Gun je ogen voldoende vaak rust tijdens het tv-kijken of andere beeldschermen zoals gsm, laptop…

Eventjes rusten geeft je lichaam ook de mogelijkheid om opnieuw tot bedaren te komen als je stressvolle dingen hebt ervaren. Het leven van de gemiddelde westerse mens is er één met veel prikkelingen van buitenaf, constant dingen verwerken of afwerken en vaak geen tijd om volledig in iets op te gaan.

Heb je het gevoel dat je leven je soms een beetje voorbij raast? Dan kan je er baat bij hebben om eens wat mindfulnessoefeningen doen. Of doe gewoon even niets: even 5 minuten niets doen en in stilte zitten kan je behoorlijk veel rust geven. Focus op je ademhaling en wees comfortabel met de stilte.

Ogen zacht masseren

Het helpt soms ook om even je ogen zacht te masseren. Dat kun je met de vingertoppen doen of tegenwoordig heb je speciale oogrollers (afkomstig uit de Chinese  Guasha-therapie) gemaakt van diverse soorten edelstenen.

De rollers fungeren als een massagetool. Je gebruikt het met een vloeistof, meestal een olie zoals amandel-, avocado- of lavendelolie en masseert het gebied rondom de ogen om sneller tot ontspanning te komen. Zo’n massage met een oogroller stimuleert de bloedsomloop en de lymfeklieren in het gezicht om afvalstoffen beter af te voeren en ontspant het gezicht.

Meestal helpen de bovenstaande handelingen al behoorlijk om een van je trillende oogleden rustiger te krijgen. Want hoewel een trillend oog vervelend is, hoef je je normaal geen zorgen te maken.

Zoek een specialist  

Als het echter blijft aanhouden, kun je beter even naar de huisarts gaan om even te controleren of er niet meer aan de hand is.

Ernstig trillen kan namelijk ook worden veroorzaakt als je een neurologische aandoening hebt, last hebt van een infectie of een tumor.

Het verkeerd plaatsen van je lenzen kan ook een trillend effect veroorzaken.

Check ook de bijsluiter van je medicatie. Een trillend oog kan ook een bijwerking zijn van een geneesmiddel dat je gebruikt. Met name bij medicatie die gericht is op epilepsie en psychose kan het voorkomen.

Eventueel kan de neuroloog besluiten trillende spiertjes uit te schakelen met een botox-injectie. Dat werkt echter maar twee tot maximaal vier maanden en daarna heb je een nieuwe injectie nodig.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…