Aanwijzingen over afkomst Covid-19 teruggevonden in diepvries van Cambodjaans lab
Onderzoekers in Azië zijn nog steeds druk bezig met de oorsprong van het coronavirus op te sporen. Er werden belangrijke aanwijzingen gevonden over het...
Inhoud
Hoewel velen denken dat vegetarisme hetzelfde is als veganisme, omdat beide te maken hebben met het niet eten van vlees en vis. Toch zijn er grote verschillen te ontdekken tussen beide stromingen. Mensen die vegetarisch eten, eten namelijk geen vlees, vis, schaaldieren en insecten. Het veganisme gaat nog een stapje verder dan het vegetarisme, want mensen die deze stroming volgen eten helemaal geen dierlijke producten. Onder dierlijke producten vallen producten als zuivel, eieren of honing. Ook eten zij geen producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zijn en gebruiken zij geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen met dierlijke producten. Mensen die het veganisme aanhouden, houden dan ook in feite een plantaardige levensstijl aan, waarbij men alle producten van dieren mijdt. En omdat men meer producten niet mag eten van mensen die een vegetarisch dieet volgen, hebben zij veel meer regels en is het moeilijker om veganist te zijn dan om vegetariër te zijn.
Mensen kiezen er bewust voor om veganist te worden. Hier kan men één of meerdere specifieke redenen voor hebben. De meest voorkomende argumenten voor mensen om veganist te worden, zijn de volgende.
De meeste mensen die veganist worden, doen dit om niet bij te dragen aan dierenleed. Zo wil men het aantal dieren dat wordt uitgebuit drastisch beperken, door in ieder geval zelf niet bij te dragen aan het dieernleed in het land. Ook zijn er mensen die veganist worden voor de medemens. Zo is er veel veevoer nodig om slechts één kilo vlees te produceren en wordt er bovendien veel landbouwgrond ingezet voor de verbouwing van veevoer. Om het wereldvoedselprobleem te verminderen, zijn veel veganisten van mening dat de productie van vlees verminderd moet worden zodat de landbouwgrond gebruikt kan worden voor de voedselproductie voor menselijke consumptie en niet voor veevoer. Op deze manier zal het wereldvoedselprobleem verminderen.
Anderen zijn juist veganist geworden om het milieu te verbeteren. De veehouderij is namelijk verantwoordelijk voor een grote uitstoot van schadelijke stoffen voor het milieu en heeft bovendien een groot aandeel in de bodem-, water- en luchtvervuiling. Door geen dierlijke producten meer te eten, hoopt men het milieu te beschermen.
Tot slot zijn er ook veel veganisten die voor deze levensstijl kiezen vanwege de gezondheid. Door gevarieerd plantaardige voeding te eten, blijf je namelijk altijd gezond en energiek. Op deze manier wordt de kans op kanker en hart- en vaatziekten verkleind.
Naast fulltime veganisten, zijn er ook enkele andere soorten veganisten of stromingen te vinden met betrekking tot het veganisme. Dit betreft de volgende stromingen:
Onderzoekers in Azië zijn nog steeds druk bezig met de oorsprong van het coronavirus op te sporen. Er werden belangrijke aanwijzingen gevonden over het...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon