Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Veganisme, dat is nee zeggen tegen dierlijke producten

Bram
3 min read

Hoewel velen denken dat vegetarisme hetzelfde is als veganisme, omdat beide te maken hebben met het niet eten van vlees en vis. Toch zijn er grote verschillen te ontdekken tussen beide stromingen. Mensen die vegetarisch eten, eten namelijk geen vlees, vis, schaaldieren en insecten. Het veganisme gaat nog een stapje verder dan het vegetarisme, want mensen die deze stroming volgen eten helemaal geen dierlijke producten. Onder dierlijke producten vallen producten als zuivel, eieren of honing. Ook eten zij geen producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zijn en gebruiken zij geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen met dierlijke producten. Mensen die het veganisme aanhouden, houden dan ook in feite een plantaardige levensstijl aan, waarbij men alle producten van dieren mijdt. En omdat men meer producten niet mag eten van mensen die een vegetarisch dieet volgen, hebben zij veel meer regels en is het moeilijker om veganist te zijn dan om vegetariër te zijn. 

Waarom veganisme?

Mensen kiezen er bewust voor om veganist te worden. Hier kan men één of meerdere specifieke redenen voor hebben. De meest voorkomende argumenten voor mensen om veganist te worden, zijn de volgende. 

De meeste mensen die veganist worden, doen dit om niet bij te dragen aan dierenleed. Zo wil men het aantal dieren dat wordt uitgebuit drastisch beperken, door in ieder geval zelf niet bij te dragen aan het dieernleed in het land. Ook zijn er mensen die veganist worden voor de medemens. Zo is er veel veevoer nodig om slechts één kilo vlees te produceren en wordt er bovendien veel landbouwgrond ingezet voor de verbouwing van veevoer. Om het wereldvoedselprobleem te verminderen, zijn veel veganisten van mening dat de productie van vlees verminderd moet worden zodat de landbouwgrond gebruikt kan worden voor de voedselproductie voor menselijke consumptie en niet voor veevoer. Op deze manier zal het wereldvoedselprobleem verminderen. 

Anderen zijn juist veganist geworden om het milieu te verbeteren. De veehouderij is namelijk verantwoordelijk voor een grote uitstoot van schadelijke stoffen voor het milieu en heeft bovendien een groot aandeel in de bodem-, water- en luchtvervuiling. Door geen dierlijke producten meer te eten, hoopt men het milieu te beschermen

Tot slot zijn er ook veel veganisten die voor deze levensstijl kiezen vanwege de gezondheid. Door gevarieerd plantaardige voeding te eten, blijf je namelijk altijd gezond en energiek. Op deze manier wordt de kans op kanker en hart- en vaatziekten verkleind. 

Verschillende soorten en stromingen

Naast fulltime veganisten, zijn er ook enkele andere soorten veganisten of stromingen te vinden met betrekking tot het veganisme. Dit betreft de volgende stromingen:

  1. Parttime veganisten: parttime veganisten kiezen er bewust voor om grotendeels plantaardig te eten, maar hebben ook momenten dat zij het veganisme bewust even links laten liggen. Deze mensen zijn officieel nog geen veganist, maar wel op weg om een fulltime veganist te worden.
  2. Raw Vegans: Raw Vegans zijn mensen die plantaardig eten en bovendien niets eten dat boven lichaamstemperatuur verwarmd is. Dit wil in feite zeggen dat zij alleen rauw voedsel, ofwel rauwe groenten, eten. 
  3. Flexanisten: flexanisten zijn mensen die veganist zijn, maar op sommige momenten toch dierlijke producten eten. Zij doen dit echter alleen op momenten als het niet anders kan, bijvoorbeeld als men een etentje heeft waar geen niet-dierlijke producten worden geserveerd. Op dit soort momenten kunnen flexanisten beslissen toch iets met zuivel te eten
Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…