Afstand in een relatie betekent niet meteen het einde. Als je partner vraagt om afstand, kan dat andere redenen hebben. Die zijn niet per sé negatief. Wanneer is afstand goed?
Tel tot tien
Afstand nemen kan verschillende betekenissen hebben. Dat hangt van de context af; wonen jullie samen of apart? Ongeacht de situatie kan het een zware klap voor je zijn. Heb je iets niet goed gedaan? Had je het moeten zien aankomen? Wind jezelf niet te veel op; respecteren is beter dan aanvallen.
Kun je zonder elkaar?
Hoe beschrijf je een relatie? Dat verschilt sterk per persoon. De fundering van een relatie staat echter vast. In een relatie ben je met elkaar, omdat je van elkaar houdt en niet zonder elkaar wilt zijn. Ruzies zijn gezond, maar problemen niet. Als het op een van die vlakken niet meer botert, moet je duidelijkheid scheppen. Duidelijkheid kun je scheppen terwijl even afstand neemt. Dat kan een opluchtende ervaring zijn – even weer vrij ademhalen. Als je even tijd voor jezelf wilt, is dat wat anders dan niet meer van elkaar houden.
Steun elkaar
Als je aan je partner merkt dat hij of zij met zijn hoofd ergens anders zit, kun je het beste hem of haar daarin steunen. Een tijdje afstand van elkaar – en dus tijd voor jezelf – geeft veel nieuwe inzichten. Die zijn niet per definitie negatief. Als je met elkaar bent, heb je niet altijd de tijd om stevig na te denken. Als die drang zich opstapelt, is het op een gegeven moment zo enorm dat je wel even afstand móet hebben.
Afstand beantwoordt vragen
Tijdens de afstand heb je tijd om te reflecteren. Je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen. Pas daar wel mee op; als je blijft mijmeren over de fijne tijden, word je misschien blind voor de situatie. Stel jezelf de vragen: wat wil ik met mijn leven? Ben ik gelukkig? Waar zie ik mezelf over tien jaar? Staat mijn huidige partner dan naast mij? De antwoorden op die vragen moet je samen doorspreken. Dat geeft een glashelder beeld over het heden en de toekomst.