scrollTop top

Wat als je vriend nog goed overeenkomt met zijn ex?

Wat als je vriend nog goed overeenkomt met zijn ex?

"We blijven wel vrienden.” Een magische zin met een mythische inhoud. In de werkelijkheid is het namelijk bijna nooit zo. Als dat wel zo is, lijkt het al snel alsof er nog iets tussen het ex-koppel heerst. Dat hoeft niet zo te zijn!

Draai er niet omheen

Oké, je komt erachter; je vriend kan nog goed om met zijn ex. Vaak lopen dit soort dingen fout af, omdat je te snel en te boos reageert. Tel tot tien en som de feiten op. Wij hebben een stappenplan gemaakt, zodat je precies weet wat je in zo’n situatie te doen staat. Want het betekent niet het einde van je relatie!

Stap 1: Realiseer

Bedenk voor jezelf, wat is er aan de hand? Sturen ze elkaar nog berichten? Hoe frequent doen zij dat? Weet je dit zeker, of heb je dit via-via gehoord?

 • Deze stap helpt je rustig na te denken. Als ze elkaar toevallig een keer zien en groeten, hoef je er waarschijnlijk geen woorden aan vuil te maken. Als ze elkaar nog dagelijks berichten sturen, moet je dat wel doen. Het is overigens ook erg belangrijk dat jij daadwerkelijk zelf weet dat er contact is. Je kunt niet je relatie riskeren door geruchten van een ander.

Stap 2: Observeer

Als je je vriend hierom vraagt, wil je wel iets hebben om het te onderbouwen. Zie dat niet als een verhoor, maar meer als bewijs voor jezelf. Een beetje jaloezie heeft iedereen wel. Kijk naar zijn gedrag; heeft hij vaak excuses? Kijkt hij erg vaak op zijn gsm?

 • Tekenen als “Ik ga even weg, hoor” zonder verdere uitleg, zijn duidelijke tekens. Dan is er misschien wel wat. Deze stap betekent niet dat je zonder te vragen in zijn telefoon moet gaan neuzen. Dat gaat te ver.

Stap 3: Converseer

Vertel, zonder erom heen te draaien, aan je vriend wat je dwars zit. Vraag aan hem: wat voor contact heeft hij met zijn ex? Benadruk dat je niet jaloers bent, maar dat je wel eerlijkheid wilt. Zonder eerlijkheid geen relatie!

 • Hij moet nu eerlijk zijn. Wil en/of kan hij dat niet? Dan is hij geen goede vriend. Dat klinkt hard, maar als je niet eerlijk bent in een relatie, heb je een grote kans op falen.

Wees bewust

Nog een keer ter herhaling: wees bewust. Uit het niets beschuldigingen op je vriend afvuren, is dodend voor je relatie. Dat wil je niet. Iedereen is weleens jaloers, dat is gezond. Maar eerlijkheid moet bovenaan staan! Je vriend mag best een klein geheimpje hebben, maar verbergen is een ander verhaal.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  231.188.893
 • Aantal
  doden
  4.740.152
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.233.723
 • Aantal
  doden
  25.554

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!