Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Survivalgids voor ouders: 8 tips om je tiener te leren omgaan met social media

Sien Vanneste
7 min read

In haar nieuwe boek ‘Wat denkt mijn tiener nu echt?’ schetst de Britse journalist Tanith Carey samen met klinisch psycholoog Angharad Rudkin 100 situaties uit het leven van alledag om je tiener beter te begrijpen én te helpen. Wij mogen de volgende vijf weken even veel kwesties uit het boek met jullie delen waarmee je als ouder soms worstelt. Vandaag: social media.

Social media maken het tieners mogelijk voortdurend contact te hebben met vrienden. Tieners hebben echter hulp nodig om een balans te vinden, zodat schermtijd niet ten koste gaat van werkelijke activiteiten.

Het helpt om als ouder te bedenken dat pubers social media gebruiken voor dezelfde dingen die wij op hun leeftijd deden: roddelen, samen een beetje ontspannen, flirten. Het verschil is dat jongeren die hun sociale leven op hun telefoon leiden minder grenzen kennen. Omdat de frontale cortex, verantwoordelijk voor beoordeling en zelfbeheersing, bij tieners nog in ontwikkeling is, kunnen ze moeilijker omgaan met afleiding en verleidingen. Het kan daarom verstandig zijn om als ouder grenzen voor het gebruik van social media helpen te bepalen.

8 belangrijke principes

1. Gezondheidskwestie

Maak van telefoongebruik een gezondheidskwestie, zoals voeding en slaap. Leg uit dat de mooiste vriendschapsmomenten plaatsvinden in de echte wereld en dat hatelijkheden op social media mensen ongelukkig kunnen maken.

2. Leer hem kritisch te zijn

Laat je tiener zich van tevoren afvragen waarom hij een foto wil posten. Probeert hij populair te lijken of goedkeuring te scoren om een beter gevoel te krijgen? Beseft hij dat leeftijdsgenoten een bewerkte reeks ‘hoogtepunten’ van hun leven laten zien?

3. Leg uit dat social media je verleiden

Leg uit dat add-ons, zoals locatietrackers die laten zien waar vrienden zich bevinden, en streaks, beloningen voor het constant terugkeren naar je scherm, bedoeld zijn om fomo (fear of missing out) aan te wakkeren. Als een tiener eenmaal ziet hoe social media hem proberen te beïnvloeden, is de kans groter dat hij deze trucjes zal weerstaan.

4. Voer telefoonvrije zones in

Voer in het hele huis telefoonvrije zones in, voor iedereen. Geef het goede voorbeeld door je eigen socialmedia- en telefoongebruik te beperken.

5. Praat over grenzen

Tieners zien misschien al in dat social media erg kunnen afleiden. Werk als een team. Stel een app voor die elke dag een grens stelt aan het gebruik van social media, waarbij jij ook kunt zien wanneer die bereikt is.

6. Geef aan wat voor gevoel telefoons ons geven

Misschien merkt je tiener dat constante updates erg kunnen afleiden en dat hij zich afgewezen voelt wanneer een vriend liever naar een scherm tuurt dan met hem praat. Wijs ook op de fysieke symptomen van overmatig telefoongebruik, zoals vermoeide ogen en rugpijn, en dat het hem ook te veel kan worden.

7. Noem het ‘gouden uur’

Hoe meer tijd tieners online zijn, hoe groter de kans dat ze met cyberpesten te maken krijgen, blijkt uit onderzoek. 1 uur per dag wordt als lang genoeg gezien om bij te blijven met leeftijdgenoten, en kort genoeg om gedoe te vermijden.

8. Digitale zonsondergang

Pubers met overmatig telefoongebruik hebben 52 procent meer kans dat ze minder dan 7 uur per nacht slapen, wat van invloed is op hun gezondheid, welzijn en schoolwerk. Zorg dat er geen apparaten mee naar boven gaan en stel een schermvrij uur in voor het slapengaan.

Advies op maat

13-14 jaar

Benadruk de risico’s

Je kind is voor het eerst digitaal zelfstandig en erop gebrand ‘erbij’ te horen, dus bespreek de risico’s.

Gebruik een groot scherm

Als je denkt dat je kind nog niet rijp is voor social media, laat hem dan een computer gebruiken die in het zicht staat.

15-16 jaar

Een stap terug

Als hij niet meer wil dat je meekijkt, stel dan voor dat een oudere broer of neef hem aan zijn contacten toevoegt.

Telefoonvrije tijd

Breng telefoonvrije tijd als een beloning. Ga zonder telefoons wandelen om ongestoord te kunnen kletsen.

17-18 jaar

Op de achtergrond

Een telefoon kan ouders toegang geven tot het privéleven van hun tiener. Heb vertrouwen in zijn beoordelingsvermogen.

Ten goede benutten

Stel voor dat hij social media niet alleen gebruikt voor contact met vrienden, maar ook om zich in te zetten voor een zaak.

Meer lezen? ‘Wat denkt mijn tiener nu echt?’ van Tanith Carey (Monteau, € 23,50)

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…