Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom en hoe kan je ermee omgaan?

4 min read

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of spastisch colon is een vervelende aandoening die gepaard gaat met buikpijn en problemen met de ontlasting. Tot op vandaag is er nog geen geneesmiddel of behandeling gevonden voor een prikkelbare darm. Toch zijn er een aantal zaken waarop je kan letten.

Heb jij last van het prikkelbaredarmsyndroom? C-Lys zoekt kandidaten voor een klinische studie naar het prikkelbaredarmsyndroom en diarree. Daarmee willen ze bestuderen of een nieuw geneesmiddel de symptomen kan verlichten. Interesse? Registreer je dan hier.

Symptomen

De symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon en van dag tot dag. Meestal hebben mensen met een prikkelbare darm last van een zeurende buikpijn, hevige krampen, diarree, constipatie, winderigheid en een constant opgeblazen gevoel. Omdat al deze symptomen ook op andere ziektes kunnen wijzen, is het altijd aangeraden je huisarts te contacteren als je langdurig een van deze klachten hebt.

Sommige mensen met een prikkelbare darm hebben weinig last en kunnen hun dagelijkse leven gewoon voortzetten. Anderen hebben zoveel pijn dat ze niet kunnen doorgaan met hun bezigheden. Bij verschillende patiënten worden de klachten erger na een maaltijd en verbeteren ze lichtjes na een toiletbezoek. Het effect van voeding zoals cafeïne, vette producten en zemelen op de klachten is niet te onderschatten. Een aanpassing van je voedingsgewoonten en een passend dieet is daarom een van de beste oplossingen voor de symptomen van een prikkelbare darm.

Wat schrap je beter van je menu?

Wie last heeft van een prikkelbare darm kan een aantal voedingsmiddelen maar beter links laten liggen. Kool, paprika, peulvruchten, ui, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, koffie, suiker, zoetstoffen, vet voedsel en citrusvruchten kunnen je darmen helemaal ontregelen. Eet ook voldoende vezels, voornamelijk uit groenten en fruit, en drink veel water, tot twee liter per dag. Kies eerder voor bereide groenten dan rauwkost en schil altijd je fruit. Alle voedingswaren waarmee je maag of darmen moeite hebben, kunnen namelijk buikpijn uitlokken. Vermijd daarom zoveel mogelijk kant-en klare maaltijden of voorgemaakte soepen en sauzen. Praat hier wel over met een erkende diëtist zodat je zeker nog de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ontspanning en voldoende beweging

Ook stress verergert dikwijls de gevoeligheid van de darmen. Stress en spanningen kan je natuurlijk niet volledig uitsluiten, maar probeer ze wel zoveel mogelijk te vermijden. Zorg bijvoorbeeld allereerst voor een goede nachtrust. Voldoende beweging kan enerzijds helpen om te ontspannen en anderzijds de klachten van het prikkelbaredarmsyndroom verlichten. Kies voor sporten die niet te belastend zijn, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Geef niet meteen op bij de eerste buikkramp, maar probeer aan een rustig tempo door te zetten.

Bestaat er medicatie tegen een prikkelbare darm?

Tot slot is er ook medicatie die bepaalde symptomen kan bestrijden. Er zijn voldoende geneesmiddelen tegen diarree of constipatie en ook pijnstillers kunnen helpen tegen de buikpijn en krampen. Helaas is een prikkelbare darm een chronische aandoening. Dat betekent dat je je hele leven deze medicatie moet nemen en dat kan tot vervelende bijwerkingen leiden. Bespreek je klachten zeker eerst met je huisarts en begin niet zomaar zelf aan een medicatiekuur.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…