Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Herken jij deze 5 symptomen? Dan heb je misschien het prikkelbaredarmsyndroom

4 min read

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of spastisch colon is een ziekte waarvan de oorzaak nog steeds onbekend is. Het zou kunnen liggen aan gestoorde darmbewegingen, overgevoeligheid of een ontsteking. Dit zijn de 5 symptomen waaraan je de ziekte kan herkennen:

Elk jaar komen in België zo’n 9 vrouwen en 5 mannen op de 1.000 bij hun huisarts met klachten die aan een prikkelbare darm gelinkt zijn. De symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom kunnen echter sterk verschillen van persoon tot persoon. Sommigen ervaren alle klachten elke dag, sommigen zijn voor langere tijd klachtenvrij. De klachten kunnen ook van dag tot dag verschillen.

1. Zeurende of hevige buikpijn

Heb je soms vage pijn in je onderbuik? Dat kan natuurlijk op verschillende aandoeningen wijzen, maar het is ook een van de symptomen van een prikkelbare darm. Meestal voel je de pijn onder in de buik of rond de navel en soms straalt hij zelfs uit naar je rug of zij. Je kan de plek niet met een vinger aanwijzen, het is meer een algemene regio in de buik.

2. Krampen

Naast een zeurende buikpijn, kan een prikkelbare darm ook tot hevige pijnscheuten of krampen leiden. Je voelt de pijnsteek ook in je onderbuik en de krampen kunnen erg lang aanhouden.

3. Constipatie of diarree

Bijna iedereen die last heeft van een prikkelbare darm heeft ook last van diarree of constipatie. Beide kunnen elkaar afwisselen, soms zelfs op dezelfde dag. Deze mensen moeten ofwel juist heel vaak naar het toilet, ofwel juist abnormaal weinig. Ook voelt het dikwijls alsof ze niet volledig ontlast zijn.

4. Winderigheid

Het is niet erg gezellig, maar mensen met het prikkelbaredarmsyndroom houden makkelijker gas vast. Dat stapelt zich op in de darmen en zorgt voor winderigheid. Dit symptoom is heel erg afhankelijk van wat je dagelijks eet en kan daarom ook opgelost worden met aangepaste voeding.

5. Een opgezette buik

Ziet je buik er dikker, ronder en harder uit dan anders? Ook dat kan onschuldig zijn en verschillende oorzaken hebben. Maar als het blijft aanhouden, is er toch meer aan de hand. Heb je dat opgeblazen gevoel een hele dag door, vooral nadat je iets at? En rommelt je buik constant? Dan heb je misschien een prikkelbare darm.

Andere symptomen

Er zijn helaas nog wel wat symptomen die geen rechstreeks verband houden met de darmen. Zo kan je onder andere last hebben van vermoeidheid, brandend maagzuur, hoofdpijn, een blaasontsteking en rugpijn. Weinig patiënten leggen de link tussen deze klachten en een prikkelbare darm, raadpleeg dus steeds je huisarts.

Vaak worden de klachten erger na een maaltijd. Het effect van voeding zoals cafeïne, vette producten en zemelen is niet te onderschatten. Een aanpassing van je voedingsgewoonte en een passend dieet kunnen op lange termijn helpen.

Heb jij last van het prikkelbaredarmsyndroom? C-Lys zoekt kandidaten voor een klinische studie naar het prikkelbaredarmsyndroom en diarree. Daarmee willen ze bestuderen of een nieuw geneesmiddel de symptomen kan verlichten. Interesse? Registreer je dan hier.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…