Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat je moet weten voordat je begint aan masturberen

Olivier
6 min read

Masturberen, oftewel jezelf seksueel bevredigen, is een heel normaal verschijnsel. Misschien is dat wel het belangrijkste wat je erover kunt leren. Het is niet vies of verkeerd om het te doen, hoewel sommige geloofsovertuigingen je graag het tegendeel willen laten geloven.

Dit zijn dan vaak ook overtuigingen die vinden dat seks uitsluitend is bedoeld om je voort te planten. Als dat niet aan de orde is dan hoeft er ook geen seks plaats te vinden. Een standpunt wat gelukkig bijna geen bijval meer vindt, maar als je ermee te maken hebt vanuit je opvoeding dan is het lastig om je er aan te ontworstelen.

Wanneer beginnen mensen met masturberen?

De meeste mensen ontdekken hun seksualiteit in de puberteit. Die begint bij kinderen steeds vroeger. Het is vandaag de dag heel gewoon dat kinderen al op de basisschool hiermee bezig zijn en dingen ontdekken. Dit betekent at het belangrijk is om al vroeg seksuele voorlichting te geven.

Kinderen worden op jongere leeftijd vruchtbaar, en een meisje dat op haar 12eof zelfs nog eerder zwanger raakt is natuurlijk niet iets wat je moet willen. Beginnen met masturberen gaat namelijk in vrijwel alle gevallen gepaard met interesse voor het andere geslacht. 

Masturberen gaat meestal vanzelf

Wanneer je aan een volwassene vraagt: Wanneer masturbeerde je voor het eerst? Zal het antwoord vaak uitblijven. Veel mensen kunnen zich dit oprecht niet meer herinneren, in tegenstelling tot de eerste keer seks met een vriendje of vriendinnetje.

Dit komt omdat het meestal vanzelf gaat. Zodra een jongere hormonaal actief wordt, wordt ook het verlangen om het eigen lichaam aan te raken groter. De eerste keren leidt masturberen soms nog niet tot een orgasme, maar ook dat gaat vaak vanzelf, al is dit voor velen de eerste keer een soms wat verwarrende ervaring.

Is masturberen gevaarlijk?

Nee, masturberen is absoluut niet gevaarlijk. Je wordt er niet doof of blind van en al helemaal niet onvruchtbaar. Het is ook absoluut niet afwijkend als je het doet. Het heeft vaak ook weinig te maken met het feit of je een relatie hebt of niet en of de seks met je partner goed is of niet.

Masturberen is een heel andere ervaring dan seks hebben met een partner, en het simpele feit doet zich voor dat veel mensen van beide vormen van seksuele bevrediging kunnen genieten. Dit staat volledig los van elkaar.

Je hoeft je dus absoluut niet te schamen als je masturbeert, je mag er vanuit gaan dat vrijwel iedereen het doet of in ieder geval tijdens zijn of haar leven heeft gedaan. 

Kun je verslaafd raken aan masturberen?

Een seksverslaving is altijd mogelijk. Zo kun je dus ook verslaafd raken aan masturberen. Als je obsessief steeds weer wilt masturberen om de kick van een orgasme te krijgen dan kan dit uiteindelijk problematisch worden.

Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat je geen orgasme meer kunt krijgen als je met je partner vrijt, maar alleen nog als je het zelf doet. Het kan ook zo ver gaan dat je meerdere keren per dag seksuele bevrediging nodig hebt waardoor je werk of sociale leven eronder gaat lijden.

Er staat echter geen maat op hoe vaak je ‘mag’ masturberen. Het hangt ook vaak van het moment af. Soms doe je het elke dag en dan een periode niet. Omdat je dit in principe met niemand hoeft te delen kun je masturberen wanneer je wilt.

Wanneer mag je niet masturberen?

Er zijn maar weinig redenen waarom je niet zou mogen masturberen. Als je in een vruchtbaarheidsonderzoek zit of moeite doet om zwanger te worden dan kan het raadzaam zijn om niet te masturberen om zo geen zaadcellen te ‘verspillen’.

De arts die het traject begeleidt zal je hierover informeren. Bij hart- of longaandoeningen kan het soms tijdelijk worden afgeraden om seksueel actief te zijn om overbelasting te voorkomen. Maar in de meeste gevallen mag je gewoon seks hebben en dus ook masturberen als je daar zin in hebt.

Zijn er dingen die van invloed zijn op je zin om te masturberen?

Net zoals bij seks met een partner zijn er bepaalde medicijnen die van invloed kunnen zijn op de vraag of je zin hebt om te masturberen. Vooral slaapmiddelen en antidepressiva hebben de reputatie om lust verminderend te werken. Vaak gebruik je deze medicatie voor een kortere periode, het is dus zaak om deze tijd te overbruggen.

Als je geen zin hebt om te masturberen doe je het gewoon niet. Anderzijds zijn er uiteraard ook dingen die juist wel zorgen voor opwinding en dus je zin om te masturberen opwekken. Bekende voorbeelden hiervan zijn seksuele fantasieën of het kijken naar pornofilms of ander erotisch materiaal op tv of het internet.

Veel mensen gebruiken masturberen en dan vooral het krijgen van een orgasme als manier om sneller in slaap te vallen. Als dat bij jou ook goed werkt is er geen enkel bezwaar om het toe te passen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…