Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen bij onweer? De belangrijkste tips

Lore
3 min read

Op verschillende plaatsen in het land wordt vandaag onweer verwacht. Wij geven enkele tips voor wat je het beste doet bij stevig onweer.

Blijf je binnen?

Bereid je zoveel mogelijk voor op het onweer: sluit deuren en ramen en trek alle stekkers uit het stopcontact (zowel van elektrische apparaten als van aansluitingen van telefoon, computer en tv).

Blijf ook weg van stromend water (ga dus niet douchen), ramen, metalen voorwerpen of leidingen en de open haard.

Telefoneer niet met een vast toestel en ga ook niet onder de zonnebank liggen. 

Ben je toch buiten? 

Probeer zo snel mogelijk ergens naar binnen te gaan of te schuilen in een volledig metalen auto of caravan, die fungeert dan als kooi van Faraday. Cabrio's of auto's uit kunsstof zijn niet veilig. Ook bushokjes, carports, open schuilplaatsen etc. bieden geen enkele bescherming. In een bos schuil je onder een groepje lage bomen (in het laagste deel van het terrein), nooit onder een alleenstaande boom. 

Opgelet voor deze plekken en objecten

Daarnaast zijn er nog een aantal plekken die je beter vermijdt. Blijf weg van open vlakten, bosranden, hoogtes (berg- of heuveltoppen, uitzichtspunten, torens, lantaarnpalen, bomen etc.), open water zoals vijvers en zwembaden, boten, tenten, metalen constructies en metalen of niet-metalen omheiningen, bedragingen of leidingen.

Ben je op pad met je fiets, brommer, motor of paard? Stap dan af. Raak ook je vislijn, golfstick of jachtgeweer niet langer aan als je op dat moment bezig bent met vissen, golfen of jagen. Gebruik ook zeker geen paraplu.

De veiligheidshouding

Personen of voorwerpen die boven de omgeving uitsteken lopen het meeste risico om getroffen te worden. Zoek daarom, zeker in een open veld, op een veilige plaats beschutting en neem de veiligheidshouding aan als dat niet mogelijk is. Bij de veiligheidshouding zit je gehurkt op je tenen (voeten tegen elkaar), met je armen rond je knieën geslagen. Hou je hoofd zo laag mogelijk en plaats je handen over je oren. Ga nooit plat op de grond liggen. 

In groep loop je ook meer kans om door de bliksem geraakt te worden. Hou daarom, ook in veiligheidshouding, afstand (min. 2 meter) van anderen.

Wat te doen bij een ongeval? 

Bel zo snel mogelijk de hulpdiensten (100 of 112) wanneer iemand getroffen werd door de bliksem. Zelfs als het slachtoffer niet meer ademt, betekent dat niet dat hij/zij dood is. Iemand die getroffen werd door de bliksem is niet elektrisch geladen en kan zonder gevaar aangeraakt worden om eerste hulp toe te dienen (mond-op-mondbeademing, verzorging brandwonden). 

Bron: KMI

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…