Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

14 tips bij een hittegolf

Gezond.be
7 min read

Het wordt zweten en puffen dit weekend en de rest van deze zomer. Er is namelijk een grote kans dat we ook deze zomer niet gespaard blijven van extreme temperaturen. Hoe overleef je zo’n Vlaamse hittegolf? Veertien tips.

1. Sluit ramen en deuren op de juiste momenten

Houd ramen, gordijnen en rolluiken gesloten tussen zonsopgang en zonsondergang. Zodra het ’s avonds afkoelt, kan je ze weer openen. Doe het licht zo weinig mogelijk aan en schakel alle elektrische apparaten uit, want ook die produceren warmte. Met een ventilator wordt de hitte beter beheersbaar, zeker wanneer je er een bevroren flesje water voor zet.

2. Neem een warme douche

Voor het slapengaan kan je het best een warme douche nemen. Dat helpt om de bloedvaten open te zetten. Plaats ook een ventilator voor het open raam, die zal de koelere buitenlucht naar binnen blazen. Vermijd fysieke inspanningen voor je gaat slapen. Om snel af te koelen, kan je een natte handdoek of een nat washandje op je hoofd leggen of gedurende twee minuten koud water over je polsen laten lopen.

3. Blijf drinken (maar geen bier of limonade)

Om goed gehydrateerd te blijven, drink je het best de hele dag door water, minstens twee liter. Verrassend genoeg helpen ook warme dranken tegen de hitte, want ze zetten het afkoelings­proces van je lichaam sneller in gang. Koude dranken hebben een kort verfrissend effect, maar koelen daarentegen niet af.

Een glas wijn of bier is niet ideaal, want alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Daardoor kan je hoofdpijn krijgen. Ook suikerrijke dranken hebben een lastige bijwerking: het lichaam warmt zich namelijk op wanneer het calo­rieën en suikers moet afbreken.

4. Eet pikant en licht

Ook al heb je misschien niet veel honger bij deze temperaturen, toch is het belangrijk dat je goed blijft eten. Paradoxaal genoeg kan pikant eten je helpen afkoelen. Je gaat er namelijk meer door zweten, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Geen zin in pikant? Kies dan voor frisse salades en fruit dat veel water bevat, zoals aardbeien of meloen.

5. Sport met mate

Op warme dagen laat je het best de loopschoenen staan. Wie gaat sporten bij temperaturen boven de 28 graden, loopt meer risico op hartkrampen of een hitteslag. Vermijd sowieso hevige inspanningen tussen 11 en 17 uur. Als je toch gaat sporten, zoek dan de schaduw op en drink voldoende.

6. Draag losse T-shirts en hou een trui klaar

De kledingkeuze is belangrijk bij warm weer: draag lichte los­zittende kledij en kies voor natuurlijke stoffen als katoen of linnen. Buiten draag je het best een pet of een hoedje. Wie een trui meeneemt, zal verbaasde blikken krijgen, maar hij is opgewassen tegen ruimtes waar de airconditioning overuren draait.

7. Schakel alle elektrische toestellen uit

Velen beseffen niet dat elektrische toestellen ook warmte produceren in slaapstand. Haal ze dus uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Bij een hittegolf raden we je zelfs aan je oven niet te gebruiken omdat je de warmte die het toestel tijdens het opwarmen produceert, moeilijk buiten krijgt. Ook je stofzuiger laat je beter even links liggen. Het enige elektrische toestel dat je dan wel volop mag gebruiken is je ventilator.

8. Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen

Een brandende halogeenlamp zet veel energie om in warmte, in plaats van in licht. Een ledlamp wordt tot vijf keer minder warm dan een klassieke gloei- of halogeenlamp en is energiezuiniger. De aankoopkost van ledverlichting is hoger maar je moet ze minder vaak vervangen. Beter voor de portemonnee, voor het milieu en voor de temperatuur in je woning.

9. Draag extra zorg voor ouderen

Oudere mensen vormen een kwetsbare groep. Vorig jaar waren er tijdens de hittegolf tussen 19 en 27 juli in totaal 400 meer overlijdens dan verwacht, vooral bij de 85-plussers. Ga daarom langs bij ouderen die alleen wonen, bied hulp aan zodat ze geen fysieke inspanningen moeten leveren en kijk erop toe dat ze voldoende water drinken.

10. Hou kinderen in de schaduw

Ook kinderen hebben extra bescherming nodig. Zij zijn gevoeliger voor hitte omdat ze hun lichaamswarmte nog niet zo goed kunnen regelen. Hou ze dus zo veel mogelijk in de schaduw, maan ze aan om voldoende te drinken en smeer ze – om de twee uur – in met zonnecrème. Zet ook steeds een hoedje op het hoofd

11. Doe een dutje wanneer je zwanger bent

Voor zwangere vrouwen kan de hitte extra vermoeiend zijn. Probeer inspanningen zo veel mogelijk te beperken en doe overdag dutjes. Zwangere vrouwen hebben ook meer nood aan hydratatie, dus een extra glas water drinken kan geen kwaad.

12. Wandel met je hond in het bos

Ook huisdieren ondervinden veel last van de warmte en moeten voldoende drinken. Laat je hond niet uit op het heetste moment van de dag en ga bij voorkeur in het bos wandelen. Pas op met ­asfaltwegen, beton en zand want die kunnen heet zijn voor dierenpoten. Katten zullen vanzelf de koele plekjes opzoeken, maar zorg er wel voor dat ze hier zeker aan kunnen. Je kan je kat zelf verkoeling bieden door ze een ijsblokje of een kattensnack uit de diepvriezer te geven. Naaktkatten smeer je best in met zonnecrème als ze naar buiten gaan.

13. Isoleer je huis

Niets zo vervelend als de slaap niet kunnen vatten omdat het vreselijk warm is in je slaapkamer. Een goede (dak)isolatie doet wonderen. Het is een investering die je snel terugverdient en waar je niet alleen tijdens de zomer, maar ook in de winter de vruchten van plukt.

14. Let op voordat je gaat rijden

Het spreekt voor zich, maar studies hebben aangetoond dat de temperatuur in een geparkeerd voertuig snel kan oplopen tot een gevaarlijk niveau voor kinderen, huisdieren en zelfs volwassenen – zeker tijdens een hittegolf. Zo kan een dashboard of  autostoel gemakkelijk temperaturen bereiken van 82 graden Celsius tot meer dan 93 graden Celsius. Zelfs de ramen een beetje openlaten, is onvoldoende om de hitte in de wagen voldoende te verlagen. Omdat hun lichaam sneller opwarmt dan dat van volwassenen, kunnen de effecten vooral voor kinderen ernstiger zijn.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…