Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waterpijp ongezonder dan Roken?

Olivier
5 min read

Tot een paar jaar geleden trof je de waterpijp nog vooral aan in landen als Turkije. Het samen met je vrienden roken van een waterpijp wordt in die landen echt gezien als een sociaal gebeuren. Deze trend komt nu ook naar België. In steeds meer winkels kan je een leuke sfeervolle waterpijp kopen, en ook in steeds meer cafés tref je tegenwoordig een waterpijp-hoek, voorzien van comfortabele kussens en zitjes.

Met de opkomst van deze trend rijst echter ook de vraag of een waterpijp roken nu echt zo’n onschuldige aangelegenheid is. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een waterpijp roken niet zo onschuldig is als het altijd leek. Zeker met de opkomst van de shisha, een klein model waterpijp die vooral bij jongeren populair is, neemt het probleem van gevaar voor de volksgezondheid behoorlijk toe.

Waterpijp en de E-sigaret

Een waterpijp is bekend onder een aantal namen. Denk dan aan een houkah, een nargileh, een goza of een hubble bubble. De shisha is een soort waterpijp die afkomstig is uit Egypte. Toen in Europa de e-sigaret in opmars kwam als ‘gezondere’ methode van roken zorgde dat ook voor de trend van de shisha-pen. De e-sigaret had ervoor moeten zorgen dat het mensen zou helpen om te stoppen met roken. De shisha-pen werd aangekondigd als een middel om te stoppen met roken, of om te roken zonder de schadelijke werking van sigaretten.

Is het roken van shisha ook echt onschadelijk

Het roken van een waterpijp was van oorsprong een sociaal gebeuren wat zorgde voor een ontspannen sfeer zonder dat het riskant was voor je gezondheid. Dit blijkt in de praktijk wel anders te liggen. Er zijn wetenschappelijke studies gedaan die hebben uitgewezen dat je toch heel wat nadelige effecten kan ondervinden door het roken van een waterpijp. Deze schadelijke effecten bestaan uit:

  • Ademhalingsproblemen
  • Gevaren van teer
  • Inhaleren van tabaksrook
  • Problemen door sociaal roken

Ademhalingsproblemen door de shisha

Het roken van een waterpijp lijkt heel onschuldig. De aroma’s van de tabak moeten immers een lange weg afleggen. Tabaksrook geeft echter altijd problemen voor je gezondheid. Denk dan aan ademhalingsproblemen, kanker en hart-en vaatziekten. Eigenlijk alle kwalen waar rokers aan lijden. Of je die rook binnenkrijgt via een waterpijp met een lange buis of een gewone sigaret maakt niet uit. De tabaksrook is even schadelijk.

Gevaren van teer

Bij een waterpijp worden er aroma’s door de tabak heen gedaan. De giftige resultaten van tabak worden hierdoor eigenlijk gecamoufleerd. Het water van de waterpijp zal er helemaal niet voor zorgen dat giftige stoffen zoals teer, wat ook in sigaretten zit, worden tegengehouden. Het water in een waterpijp zal ervoor zorgen dat je koelere tabaksrook binnenkrijgt. De tabaksrook zal dus minder irriterend werken op je mond, keel en longen, maar net zo slecht zijn voor je gezondheid.

Inhaleren van tabaksrook

De koelere tabaksrook zorgt ervoor dat je als waterpijproker dieper en ook langer kan inhaleren. Dit heeft natuurlijk een heel schadelijke werking op je longen. Hoewel water een kleinere hoeveelheid nicotine kan opnemen is het effect wel dat je als roker dieper kan inhaleren. Het water in de waterpijp neemt dus een dosis nicotine op, maar de resterende concentratie nicotine is hoog genoeg om verslavend te werken op de roker ervan.

Problemen door sociaal roken

Het is niet alleen zo dat tabak zorgt voor negatieve effecten bij het roken van een waterpijp. Denk ook aan de extra effecten die bij een waterpijp specifiek horen. Het roken van een waterpijp is dus iets wat een sociaal gebeuren is. Je zal er daardoor rustig de tijd voor nemen om te roken, in tegenstelling tot een snelle sigaret wat je doorgaans zal doen in het dagelijkse leven. Ook wisselen waterpijp-rokers hun waterpijp nogal eens uit om en andere smaak uit te proberen.

Ook wanneer je eigen waterpijp is opgerookt zal je het lekker vinden om nog een trekje te nemen van de waterpijp van je vrienden met wie je samen zit te ontspannen. Dit nemen van een trekje van het mondstuk van andermans waterpijp zorgt ook voor meer risico’s. Je zal bijvoorbeeld een hoger risico hebben op een infectieziekte zoals herpes of hepatitis.

Dit zijn aandoeningen die via de mond en via het speeksel zullen worden overgedragen. Bovendien rook je bij een shisha passief mee met anderen. Ook dit is schadelijk. Wanneer je al deze factoren bij elkaar beschouwt mag je dus gerust vaststellen dat het roken van een waterpijp niet zo’n onschuldige bezigheid is: de gevaren zijn minstens net zo groot als die van het gewoon roken van sigaretten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…