It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Welke Kaas mag ik eten tijdens mijn Zwangerschap?

Olivier
4 min read

Er zijn een heleboel zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je zwanger bent. Zo zijn er allerlei dingen die je beter niet kunt doen als je wilt dat je baby’tje zich op een gezonde en goede manier ontwikkelt. Zo weet iedere vrouw dat ze beter niet kan roken of alcohol kan drinken tijdens de zwangerschap. Iets minder bekend, maar ook belangrijk is het eten van sommige kazen. Er zijn bepaalde kazen die je beter niet kunt eten wanneer je in verwachting bent.

Welke kaas kun je beter niet eten?

De kazen die je beter niet kunt eten, worden in België vrijwel niet geproduceerd. Ze komen echter wel vanuit andere landen en zijn gewoon te koop in de winkel hier. Het gaat hierbij om kazen die van rauwe melk zijn gemaakt. Je kunt ze herkennen aan het etiket waar ‘au lait cru’ op staat. Deze kaas is gemaakt van rauwe melk, wat slecht is voor je baby. Voorbeelden van zulke kazen zijn:

  • Brie
  • Camembert
  • Roquefort
  • Gorgonzola

Waarom niet?

Kaas die is gemaakt van rauwe melk kan een bacterie bevatten dat gevaarlijk is voor je baby. Deze bacterie heet de listeria monocytogenes. Hierdoor kan een infectie ontstaan, die in het ergste geval vroeggeboorte of zelfs een miskraam tot gevolg kan hebben. Je baby’tje kan dus komen te overlijden als gevolg van deze kaas. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het risico is er. Het is daarom verstandig deze kaas niet te eten tijdens je zwangerschap. Het is overigens wel mogelijk om de kaas te gebruiken in warme gerechten. Wanneer de kaas verhit wordt tot 85 graden Celsius gaat de bacterie namelijk dood. Vervolgens is het gewoon veilig om de kaas te eten.

Listeria monocytogenes

De listeria monocytogenes bacterie komt niet alleen in kaas voor maar ook in andere voedingsmiddelen, zoals gerookte vis en vleeswaren. De bacterie is echter met name bekend van de kazen. Zoals eerder gezegd gaat de bacterie dood bij een zeer hoge temperatuur. De bacterie kan echter wel overleven bij een lage temperatuur. Zelfs in de diepvries overleeft deze bacterie en in de koelkast is de bacterie in staat om zich te vermenigvuldigen. Als je besmet raakt met de bacterie hoef je niet altijd klachten te krijgen. Zeker gezonde mensen merken vrijwel niks van de infectie. Soms krijgt men wel last van klachten. Vaak voelt men zich dan wat grieperig. Dit hoeft niet meteen te gebeuren na het eten van een product dat besmet was met de bacterie. Het kan namelijk twee tot wel negentig dagen duren voordat de ziekteverschijnselen optreden.

Kun je dan nog wel kaas eten?

Ja, je kunt gewoon kaas eten. Je moet er alleen goed opletten wat voor soort kaas het is. Ook hierbij is het weer belangrijk om op het etiket te kijken. Als op het etiket staat dat de kaas gepasteuriseerd is, is er niks aan de hand. Deze zachte kaas is in de fabriek ingepakt en volkomen veilig om te eten. Dat geldt niet alleen voor blokken of plakjes kaas, maar ook voor smeerkaas, roomkaas en hüttenkäse. Al deze kazen zijn gepasteuriseerd en daardoor volkomen veilig om te eten. Je kunt ook kiezen voor harde kaas, zoals Nederlandse boerenkaas. Deze is wel gemaakt van rauwe melk, maar de bacterie kan toch niet in deze kaas overleven.

Komt het vaak voor?

Een infectie veroorzaakt door de listeria monocytogenes bacterie komt niet vaak voor. Per jaar zijn er maar zo’n 40 tot 60 gevallen bekend van mensen die besmet raken. Als je één keer per ongeluk toch de verkeerde kaas hebt gegeten, hoef je dus niet meteen in paniek te raken. Een klein foutje zal weinig kwaad kunnen. Let er vooral op dat je niet te vaak dit soort kazen eet. Wanneer je iedere week meerdere keren kaas van rauwe melk eet, wordt de kans op een infectie steeds groter. En dat wil je uiteraard te allen tijde voorkomen. Let daarom goed op het etiketje van de kazen die je koopt en vermijd kazen van rauwe melk zoveel mogelijk. Dan hoef jij je nergens zorgen over te maken. Mocht je nu toch bang zijn besmet te zijn geraakt, dan is het verstandig om toch even naar je huisarts te gaan. Deze kan testen of dit het geval is.

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...