Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo behandel je een (ongecompliceerde) blaasontsteking zonder antibiotica

Lore
4 min read

Heb je (al eens) een blaasontsteking opgelopen? Dan weet je als geen ander wat voor een vervelende kwaal het is. Gelukkig gaan de meeste blaasontstekingen vanzelf over na enkele dagen. Dat betekent dat je bij zo’n ongecompliceerde blaasontsteking zeker niet meteen aan de antibiotica moet. Wat je dan wel kunt doen lees je hieronder.

Wel of geen antibiotica bij blaasontsteking?

Antibiotica zijn zeer nuttig als geneesmiddel, tenminste als je ze correct gebruikt. Als je te vaak antibiotica gebruikt terwijl het eigenlijk niet echt noodzakelijk is, doen ze namelijk meer kwaad dan goed voor je. Antibiotica verliezen immers hun effect wanneer ze te vaak onnodig gebruikt worden.

In het geval een blaasontsteking zijn antibiotica vooral nuttig in het bestrijden van gecompliceerde blaasontstekingen. Dat is een blaasontsteking waarbij er een grotere kans is dat de ontsteking opstijgt naar het nierbekken of in het bloed terechtkomt (risicogroepen zijn zwangere vrouwen, jonge kinderen, mannen,  koorts etc.). Bij een ongecompliceerde blaasontsteking is er geen sprake van risicofactoren.

Ongecompliceerde blaasontsteking behandelen zonder antibiotica

Zelfmedicatie

Naast antibiotica zijn er gelukkig nog andere medische hulpmiddelen die je van je blaasontsteking kunnen afhelpen. Uri·Cran®Forte (op basis van propolis, hibiscus-extract, gelatine en xyloglucaan) vermindert niet alleen de symptomen van een blaasontsteking (doordat het de aanwezige bacteriën vakkundig afvoert), het kan ook voorkomen dat je hervalt (doordat het ervoor zorgt dat de bacteriën zich moeilijker kunnen aanhechten).

Drink voldoende

Probeer ook zeker voldoende te drinken. Door meer te drinken, zal je immers vaker moeten plassen. En hoe vaker je plast, hoe meer kans er is dat de bacteriën naar buiten gespoeld worden. 

Gezond toiletgedrag

Het spreekt voor zich dat je plas ophouden dus geen goed idee is. Niet alleen omdat de bacteriën op die manier niet naar buiten gespoeld worden, maar ook omdat ze zich veel makkelijker kunnen vermenigvuldigen bij het ophouden van je plas.

Verder is het bij het plassen van groot belang dat je je blaas helemaal leeg plast. Dat zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk bacteriën in je blaas achterblijven. Een goede zithouding kan je hierbij helpen: ontspan je spieren, hierdoor zal de blaas zich sneller en beter ledigen.

Elimineer andere mogelijke oorzaken

Naast een verstoorde urinestroom heeft een blaasontsteking nog heel wat andere mogelijke oorzaken. Misschien zal je zelf een vermoeden hebben over hoe jij de infectie opliep, maar vaak tast je toch wat in het duister. Probeer niettemin de mogelijke oorzaken van de infectie zoveel mogelijk te elimineren.

  • Veeg na het toiletbezoek steeds af van voren naar achter.  Zo vermijd je dat darmbacteriën in de buurt van de urineleiders terecht komen.
  • Voor vrouwen is het van belang om na geslachtsgemeenschap steeds even te gaan plassen. Bacteriën die dan eventueel door de constante wrijving in de urinebuis terecht gekomen zijn, worden zo meteen weer uitgeplast. 
  • Te strakke kleding, zeker als als het gemaakt is uit synthetische, niet-ademende materialen, kan een (vochtige) omgeving creëren waarin bacteriën goed gedijen. 

Geen beterschap?

Duren je klachten toch langer dan een week duren of merk je 48 uur na het innemen van Uri·Cran®Forte nog steeds geen verbetering? Dan is een bezoek aan je huisarts zeker aangeraden. Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…