Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waar komen zomersproeten vandaan?

shana
4 min read

Wat zijn zomersproeten?

Een veel voorkomende kwaal, die vooral voor ergenis zorgt bij veel blonde vrouwen. Ze ontstaan omdat je door zonlicht veel melanine krijgt te verwerken. De huid kan dit niet altijd aan en weert deze door pigment aan te maken. Pigment dat we zomersproeten noemen.

In de zon zit straling en deze straling heeft vaak een positief effect op ons lichaam. Eén van deze effecten is melanine. Een stofje dat we nodig hebben om bijvoorbeeld uit een dip te komen en gezond te zijn. Tijdens de zomermaanden hebben we vaak last van veel straling en natuurlijk komt het stofje melanine dan regelmatig opzetten. De huid kan deze grote hoeveelheid vaak niet verwerken, waardoor de specifieke zomersproeten ontstaan. De zomersproeten ontstaan vooral op plekken die veel zijn blootgesteld aan de zon. Neem dus bijvoorbeeld het gezicht, een plek waar veel zonlicht op straalt als je een wandeling maakt door de zon.

Oorzaken zomersproeten

De zomersproeten ontstaan dus als je een grote hoeveelheid melanine krijgt te verwerken. De huid kan dit niet meer aan en begint zich te weren door pigment aan te maken die wel allemaal kennen als zomersproeten. Op ten duur kan je lichaam de melanine toch wel weer verwerken en nemen de zomersproeten weer af. Eigenlijk is de oorzaak vrij onschuldig en het ontstaan van de sproeten natuurlijk ook. Vaak zie je dat blonde en roodharige mensen veel sneller zomersproeten krijgen. Dit komt doordat de huid een dominant deeltje erft, waardoor de huid gevoeliger is voor zonlicht. Je merkt dan ook dat ze vaak een lichte huidskleur hebben en hierdoor sneller verbranden. Tijdens de wintermaanden zien ze er juist weer bleker uit dan mensen met donker haar. Dit heeft alles te maken met een dominant erfelijk deeltje dat lichtharige erven.

Symptomen zomersproeten

  • Lichte vlekjes in de huid.
  • De vlekjes kunnen geel of bruin zijn.
  • De vlekjes zijn vaak scherp afgegrensd.
  • De vlekken komen vaak voor in het gezicht, maar kunnen ook voorkomen op de armen, benen, buik en rug.
  • Als iemand uit de zon blijft dan verdwijnen de zomersproeten vanzelf weer.
  • Iemand met zomersproeten heeft vaak rood of blond haar.
  • Meestal heeft een patiënt met zomersproeten van nature al een vrij lichte huidskleur.
  • De vlekjes ontstaan alleen in de zomer.
  • De vlekken ontstaan alleen na een bepaalde periode van intense zonnestralen

Behandelen zomersproeten

Eigenlijk zijn zomersproeten heel erg lastig om te behandelen. Gelukkig is het eigenlijk vrijwel niet nodig doordat de meeste sproeten vanzelf weer verdwijnen. Een patiënt heeft er ook eigenlijk helemaal geen last van behalve van het feit dat de sproeten aanwezig zijn en zichtbaar zijn. De enige echte oplossing die als behandeling tegen zomersproeten lijkt te werken is nog altijd uit de zon blijven. Hierdoor neemt het melanine gehalte af en kan de huid het stofje weer gewoon verwerken. Naast het verdwijnen van het stofje in de huid zullen ook de typische zomer pigmentvlekken verdwijnen.

Natuurlijk kan je ook proberen om de zomersproeten te voorkomen. Als je een lichte huid hebt dan is het belangrijk dat je deze goed beschermd. Zonnebrand met een extra hoge factor kan voor deze bescherming zorgen. Laat je eventueel bij een drogist informeren welke factor het beste bij je huid past. Het is ook belangrijk om te melden wat je vakantiebestemming precies gaat zijn. Als je dichter bij de evenaar verblijft dan heb je een groter risico op zomersproeten. Het is dan handig om voor een betere bescherming te zorgen en jezelf goed in te smeren met een beschermende hoge factor om zo sproeten te voorkomen.

Als je zomersproeten hebt dan is het niet slim om deze te gaan verbergen met cosmetica. Je zal merken dat dit gaat irriteren en soms zelfs blijvende schade achter te laten. Je kan het beste even je gezicht en huid tot rust laten komen en uit de zon te blijven. Een tip van oma is trouwens om de plekjes te deppen met citroensap dit kan ervoor zorgen dat het pigment sneller verdwijnt.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…