Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

1 dag ziek zijn zonder ziektebriefje: wat betekent dit voor jou?

Niels Saelens
3 min read

De federale regering wil komaf maken met ziektebriefjes wanneer een werknemer slechts één dag ziek is. Dat moet onder meer zorgen voor minder paperassen voor de huisarts. Maar wat betekent dat voor jou?

Het afschaffen van het ziektebriefje voor korte ziekteperiodes is niets nieuws onder de zon. De federale regering had daar al bij het begrotingsakkoord voor 2022 een overeenkomst over gesloten, maar daar is tot nu toe niets van in huis gekomen. Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Volksgezondheid, heeft vrijdag op de ministerraad bevestigd dat de regering daar nog altijd werk wil van maken.

Actie huisartsen

De boodschap van de minister komt er net nadat de huisartsen een ludieke actie – stempels van een blauwe krokodil op attesten – op poten hebben gezet om hun ongenoegen te uiten over de administratieve rompslomp van die soms overbodige documenten, zoals de zogenoemde paraplu-attesten, maar dus ook de korte ziektebriefjes.

“We maken komaf met het ziektebriefje voor korte afwezigheden. Dat bespaart werknemers, de overheid en de artsen heel wat geld & moeite. Huisartsen zijn nu al overbevraagd en verliezen door nutteloze attesten kostbare tijd die anders naar het helpen van patiënten kan gaan”, schreef Petra De Sutter (Groen), minister van Ambtenarenzaken, vrijdagnamiddag op Twitter.

Wat betekent dit voor jou?

De afschaffing van de korte ziektebriefjes lijkt er hoe dan ook aan te komen. Maar wat staat er nu weer in het begrotingsakkoord?

  • Om te beginnen gaat het enkel over ziektebriefjes wanneer je één dag niet aanwezig kan zijn op het werk. Zodra je meer dagen afwezig bent, moet je alsnog een doktersattest kunnen voorleggen.
  • Je zult maximaal drie keer per jaar een beroep kunnen doen op dit systeem. Je mag met andere woorden drie keer één dag per jaar afwezig zijn zonder een ziekteattest te moeten voorleggen. Vanaf de vierde keer moet je wel in het bezit zijn van zo’n document.
  • Deze regeling geldt enkel voor ondernemingen met minstens 50 werknemers. In kleine en middelgrote ondernemingen blijft het medisch attest bij één dag wel behouden.
Door Niels Saelens

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…