Een deugddoende nachtrust is tijdens de feestdagen niet altijd even evident. En da’s jammer, want slapen is noodzakelijk voor onze fysieke én mentale gezondheid. In dit artikel lees je meer over ons slaaphormoon melatonine en hoe de werking ervan in de kerstperiode wordt verstoord.
Goed slapen vormt een fundamenteel onderdeel van een goede gezondheid. Tijdens onze slaap moet ons lichaam herstellen en opbouwen. Bovendien is slaap ook essentieel voor onze algemene gemoedstoestand en ons energiepeil.
Melatonine bepaalt mee ons circadiaans ritme. Dat is het dag- en nachtritme of waak- en slaapritme. Ons slaapritme hangt volledig af van licht en duisternis. In onze westerse samenleving is deze biologische klok vaak verstoord en lijden velen aan een ‘sociale jetlag’. Dat is het gevolg van een levensstijl die wordt opgelegd door sociale en professionele verplichtingen. ’s Avonds laat doorwerken, overdag een heel ander werkritme, eindeloze vergaderingen via de PC of nog wat meer Netflixen (bronnen van kunstmatig blauw licht), zorgen allemaal dat je waak- en slaapritme helemaal ontregeld raakt.
De feestdagen ontregelen het waak- en slaapritme
Is jouw biologische klok de laatste tijd ook ontregeld ? Heb jij soms overdag een kater-gevoel, een gevoel van jetlag? Betekent de eindejaarsperiode voor jou ook nog eens laat op de avond en veel meer eten? En een hogere consumptie van alcohol of koffie ?
Slapen wordt dan nog lastiger, aangezien deze factoren een negatieve invloed hebben op de aanmaak van melatonine. De festiviteiten en verlofdagen gooien ons 24-uursritme in de war, waardoor onze broodnodige nachtrust sneuvelt.
Tips om beter te slapen tijdens de feestperiode
- Cliché, maar waar: eet niet te veel of te laat, maar kies voor evenwichtige maaltijden tussen de festiviteiten door.
- Wees matig met alcohol en cafeïnerijke dranken. Deze beïnvloeden de diepe slaap of REM-fase. En drink voldoende water tussendoor.
- Houd je ook tijdens verlofdagen aan normale slaaptijden en respecteer een vast uur van opstaan.
- Beperk dutjes overdag.
- Kom tot rust voor het slapengaan en vermijd in bed andere activiteiten zoals eten, tv-kijken, piekeren …
- Wanneer je langer dan twintig minuten wakker ligt, sta op en ga even naar een andere plaats.
- Zorg voor een aangename slaapkamertemperatuur en ventileer je slaapkamer voldoende.
- Ga voldoende naar buiten: je dag- nachtritme wordt voornamelijk gestuurd door licht en donker. Krijg je te weinig daglicht dan raakt je biologische klok in de war. Bovendien is daglicht belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.
- Voldoende beweging overdag zorgt voor een goede slaapkwaliteit. Beweging is goed voor je lichaam, maar helpt ook om je hoofd leeg te maken en is een goede bron van ontspanning.
- Zorg voor voldoende melatonine op het juiste moment.
Ons slaaphormoon melatonine
Melatonine is een natuurlijke stof die ons lichaam produceert in de pijnappelklier in het centrum van de hersenen. Het wordt bij iedereen door het lichaam zelf aangemaakt elke avond bij duisternis. Voldoende melatonine is essentieel voor iedereen en zorgt ervoor dat ons lichaam overgaat in een slaaptoestand. Het verkort de oppervlakkige slaap en brengt je sneller naar een diepe slaap en remfase. De aanmaak ervan wordt echter afgeremd door blootstelling aan kunstmatig blauw licht én wordt verder onderdrukt door stress, leeftijd, cafeïne en alcohol. Heb je tijdens de feestdagen meer dan ooit last van een verstoorde biologische klok ? Dan kan een aanvulling met melatonine helpen om opnieuw uitgerust op te staan.
Help je lichaam dat een tekort heeft aan melatonine om terug in zijn ritme te komen met Bio-Melatonine Complex van Pharma Nord. Laat langzaam smelten onder de tong en dit zorgt in 20 minuten voor een normale curve melatonine op het juiste moment. Zo kan ook jij opnieuw van je dag genieten tijdens de feestperiode en in het nieuwe jaar !