Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Baarmoederhalskanker: minder dan de helft van de Belgische vrouwen laat zich om de drie jaar controleren

Lisa Piotti
3 min read

Januari is de actiemaand voor baarmoederhalskanker. De meeste vrouwen kennen de oorzaak van baarmoederhalskanker, maar zijn onvoldoende op de hoogte van vaccinatie en andere preventiemiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van het farmaceutisch bedrijf MSD.

HPV

Baarmoederhalskanker is bijna altijd de oorzaak van een infectie met het Humaan Papillomavirus, oftewel HPV. Jaarlijks krijgen zo’n 600 Belgische vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Een derde van hen sterft ook aan de gevolgen ervan. Toch zou 93% van de gevallen kunnen vermeden worden door screening.

‘HPV-gerelateerde kankers zoals die in de baarmoederhals zijn zowat de enige vorm van kanker die potentieel uit te roeien valt door screening en vaccinatie. Het is het schoolvoorbeeld van efficiënte primaire en secundaire preventie’, zegt Dr. Peter van Dam, gynaecologisch oncoloog in het UZA.

Vaccinatie en uitstrijkje

Volgens het onderzoek zou meer dan de helft van de vrouwen het niet meer relevant vinden om zich te laten vaccineren na een bepaalde leeftijd. Slechts een kleine helft laat zich – zoals aanbevolen – elke drie jaar testen via een uitstrijkje. Toch is dat belangrijk. Vrouwen vertonen vaak geen duidelijke symptomen in de vroege stadia van baarmoederhalskanker. Het uitstrijkje controleert op HPV-infecties en voorlopers op baarmoederhalskanker.

Net zoals tegen andere virussen bestaat er ook een vaccin tegen HPV. Hoe vroeger het vaccin geplaatst wordt, hoe beter de werking natuurlijk. Maar ook wie op latere leeftijd het vaccin krijgt maakt antistoffen aan tegen varianten van HPV waarmee hij of zij nog niet in aanraking kwam. Daarom is het belangrijk om je situatie verder met de huisarts of gynaecoloog te bespreken.

Wat na de diagnose?

Krijg je toch de diagnose baarmoederhalskanker, dan zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Die hangen natuurlijk wel af van het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Enkele mogelijk behandelingen zijn chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en immunotherapie. Of deze behandeling op zichzelf of in combinatie worden toegediend hangt af van verschillende factoren, waaronder de algemene gezondheidstoestand, leeftijd, en ernst van de ziekte.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…