Misschien heb je er al eens van gehoord: het paleo dieet. De gedachte is dat we in onze huidige levensstijl veel meer koolhydraten tot ons nemen dan we kunnen verbranden en tegelijkertijd weinig beweging krijgen. Hierdoor krijgen we overgewicht. Door een dieet met minder koolhydraten en meer eiwit en vet gaat ons lichaam vervolgens harder werken en de vetreserves aanspreken.
Ontbijtmousse met avocado
- 1 avocado
- 1 banaan
- 100 ml kokosmelk
- sap van 1 limoen
- 2 theelepels zonnebloempitten
Bereidingswijze:
Pel de banaan en doe hem samen met het vruchtvlees van de avocado en de kokosmelk in een blender. Vervolgens voeg je het sap van 1 limoen toe. Nu mix je het geheel tot een glad mengsel. Daarna rooster je de zonnebloempitten in een droge pan. Van zodra de pitten verkleuren strooi je ze over de smoothie, en klaar ben je. Dit is een zeer simpel en lekker paleo gerecht waaraan niet veel werk is.
Shake met koffie en banaan
- 1 avocado
- 1 banaan
- 100 ml Dutch Coffee
- 100 ml kokosmelk
- 1 theelepel cacaonibs
Bereidingswijze:
Snijd de banaan in plakjes. Vervolgens leg je de plakjes in de vriezer en laat ze bevriezen. Eenmaal bevroren haal je de plakjes uit de vriezer en doe je ze in de blender. Daarna doe je er het vruchtvlees van de avocado, de kokosmelk en de koffie bij. Als laatste stap mix je het geheel tot een romige smoothie. Serveer vervolgens met de cacaonibs.
Romige champignonsoep
- 1 ui
- 1 kippenpoot
- 100 ml kokosmelk
- 150 gram bloemkool
- 200 gram champignons
- 200 gram kastanjechampignons
- 1 theelepel fijn zeezout
- Peper
- Peterselie
- Olijfolie
Bereidingswijze:
Voor dit paleo recept doe je 800 ml water in een ruime pan en laat het water met de kippenpoot een half uur koken op een laag pitje. Zorg dat het deksel op de pan zit. Na een half uur giet je de kippenbouillon af en vang je het vocht op. Vervolgens snipper je de ui en het fruit samen met een eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem. Nu de ui verkleurt giet je de bouillon erbij. Snijd de bloemkool en voeg ze toe aan de soep.
Daarna laat je het mengsel vijf minuten koken. Daaropvolgend giet je de kokosmelk bij de soep en pureer het geheel. Snijd vervolgens de champignons in plakjes en bak ze in 1 eetlepel olijfolie bruin. Doe de champignons en het bakvocht bij de soep. Voeg zout en peper toe naar smaak. Ten slotte garneer je de soep met peterselie.
Panna Cotta
- 250 ml kokosmelk
- 120 gram frambozen
- 150 gram banaan
- 4 gram agar agar
Bereidingswijze:
Doe de kokosmelk samen met de banaan en 80 gram frambozen in een pan. Pak de staafmixer en mix het geheel. Vervolgens voeg je de agar agar toe en mix je het mengsel opnieuw. Verwarm het geheel 2 minuten maar zorg ervoor dat het net niet kookt. Blijf onderwijl roeren. Schep de panna cotta in een aantal vormpjes en zet ze in de koelkast. Na een uur kun je ze uit de vorm storten. Als laatste stap garneer je ze met de rest van de frambozen.
Mini donuts
- 40 gram kokosmeel
- 40 gram kokosolie
- 4 eieren
- 120 gram banaan
Bereidingswijze:
Voor dit paleo gerecht moet je de kokosolie zachtjes laten smelten en vervolgens laten afkoelen. Zorg ervoor dat het mengsel niet kan stollen. Vervolgens zet je de donutmaker aan en laat je het apparaat warm worden. Pak nu de eieren, het kokosmeel, de kokosolie en de banaan en mix het tot een beslag. Ten slotte vul je de donutvormpjes in het apparaat en bak de donuts in 6 minuten goudbruin.
Bieslook-roomkaas
- 5 gram agar agar
- 250 ml kokosmelk
- flinke bos bieslook
- 1 theelepel fijn zeezout
- 100 ml water
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 1 komkommer
- 200 gram cashewnoten
Bereidingswijze:
Leg de cashewnoten in een bakje water en laat ze een nachtje weken. De volgende dag giet je het water weg en laat je de noten uitlekken. Vervolgens doe je de cashewnoten met 100 ml water en een snufje zout in de keukenmachine. Laat het apparaat extra lang mixen voor een romige, gladde massa. Pak nu de agar agar en verwarm deze ongeveer twee minuten samen met de kokosmelk. Blijf ondertussen roeren.
Voeg het warme kokosmengsel nu toe aan de cashewmassa en roer het door elkaar. Schep vervolgens de gesnipperde bieslook en de edelgistvlokken door het mengsel. Bekleed vervolgens een schaal met aluminiumfolie en schep het mengsel in de schaal. Ten slotte zet je de kaas in de koelkast. Na ongeveer twee minuten is de kaas stijf genoeg om te serveren op plakjes komkommer.