Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 tips tegen vet haar

Camille
3 min read

Het meest voorkomende haarprobleem is vet wordend haar. Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Even geen tijd gehad om je haar te wassen en vettig, plat en glimmend haar is het gevolg hiervan. Hier alvast enkele nuttige tips om minder snel vet haar te krijgen!

Vet haar?

Vet haar ontstaat doordat je huid talg aanmaakt. Je talgklieren of vetklieren produceren deze talg, omdat het je huid gezond en soepel houdt. Daarnaast beschermt het je ook tegen infecties en bacteriën.

De aanmaak van talg hangt af van leeftijd tot leeftijd. Zo kan iemand meer talg aanmaken, omdat de hormonen veranderen. Dit kan dan leiden tot acne of vettig haar. Het aanmaken van talg is dus een natuurlijk proces,  dat het lichaam gezond houdt.

1. Zit niet met je handen in het haar

Van je haar afblijven tussen de wasbeurten door is hier heel belangrijk. Door meerdere keren per dag met je handen in je haar te zitten, krijg je snel vet haar. Hoe schoon je je handen ook houdt, het vet in je palmen blijft altijd plakken in je haar.

2. Was je haar niet te vaak

Was je haar maximum 2 tot 3 keer per week. Wanneer je je haar te vaak wast, verwijder je de natuurlijke vetten van je hoofdhuid. Hierdoor wilt je hoofdhuid meer talg aanmaken, zodat dit je haar opnieuw vettig maakt. Je gaat je haar vaker wassen, én je haar gaat daarbij ook sneller vettig worden. Je komt in een vicieuze cirkel terecht.

3. Pas op met conditioners

Let er op dat je je shampoo en conditioner goed uitspoelt. Indien er resten achterblijven zorgt dit er niet meteen voor dat je haar vetter wordt, maar dit zal er wel zo uitzien. Zorg er ook voor dat je conditioner enkel aan je haarpunten doet. Deze delen hebben de meeste verzorging nodig en op deze manier hoef je je hoofdhuid niet te masseren. Een hoofdmassage stimuleert de bloedsomloop. En een goede doorbloeding stimuleert de talgproductie. Hierdoor krijg je snel vet haar.

4. Kam je haar niet vaak

Borstel of kam je haar niet te vaak. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het huidvet zich verspreidt over het volledige haar. Door te kammen of borstelen worden de talgklieren wederom gestimuleerd waardoor er vetten van buitenaf op je haar terechtkomen.

5. Gebruik de juiste shampoos en conditioners

Er bestaan verschillende shampoos en conditioners. Om vet haar te bestrijden gebruiken sommige mensen een gewone, mildere shampoo en conditioner. De truc is om minder je haar te wassen. Zo wordt je hoofdhuid niet gedwongen om meer vet te producten. Daarnaast heb je ook speciale shampoos tegen vettig haar. Welke optie voor jou het best is, is een kwestie van uitproberen.

6. Let op je voeding

Ook ongezonde voeding kan een oorzaak zijn van je vettig haar. Een gezond voedingspatroon kan zeker meewerken in het reguleren van je talgproductie. Vaak wijst ongezond haar op een tekort aan eiwitten, maar ook gebrek aan vitaminen kan een oorzaak zijn. Eet veel vers fruit en groenten. In het algemeen is het belangrijk om gezond en niet te veel verzadigde vetten te eten.

Klik hier voor meer info!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…