Coronacijfers: België telt nu meer dan 22.000 coronadoden
Ons land heeft de trieste kaap van 22.000 coronadoden gehaald. Daarnaast neemt ook het aantal besmettingen opnieuw toe. Dat cijfer neemt al de hele...
Inhoud
Ben jij eerder zelfzeker of onzelfzeker? Om dat te achterhalen is het nodig om eens stil te staan bij wat zelfzekere mensen níét doen. Deze 8 fouten zullen zelfzekere mensen nooit maken, en jij?
Echte zelfzekere mensen laten zich niet van hun stuk brengen door kritiek van anderen. Dat wil niet zeggen dat ze niet luisteren naar advies, ze zoeken zelfs goede constructieve feedback op. Maar zelfzekere mensen halen hun trots en geluk vooral vanbinnen in zichzelf.
Als je denkt dat je altijd gelijk hebt wijst dat eigenlijk op weinig zelfvertrouwen. Echt zelfvertrouwen komt voort uit een proces van leren, je gaat er vanuit dat je niet alles weet. Zelfzekere mensen hechten veel belang aan de waarheid, ook als dat wil zeggen dat ze ongelijk hadden.
Zelfzekere mensen voelen niet de nood om zichzelf heel de tijd te bewijzen. Ze luisteren meer naar anderen dan dat ze zelf het woord nemen. Dit geeft hen kennis en zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen hebben wil niet zeggen dat je alles alleen kan. Integendeel, zelfzekere mensen zoeken hulp van anderen. Ze tonen respect voor de kennis en wijsheid van anderen en omringen zich met mensen die goed zijn in gebieden waar zij niet veel over weten. Wees dus niet bang om te vragen “kan je me helpen?”.
Als je zelfvertrouwen hebt en je eigen fouten durft toegeven, zal je het minder erg vinden als andere mensen kritiek op je hebben. Daarom nemen ze dingen niet persoonlijk, ze kunnen goed relativeren.
Zelfzekere mensen omarmen onzekerheid. Ze weten dat je niet in de toekomst kan kijken en dat verlies en tegenslagen bij het leven horen. Optimisme is een belangrijk kenmerk van mensen die zelfzeker zijn. Je kan nu eenmaal niets verwezenlijken zonder hoop en vertrouwen.
Echte zelfzekere mensen proberen andere mensen succesvol te maken. Ze willen helemaal niet beter zijn dan anderen. Door ervoor te zorgen dat anderen zich beter voelen over zichzelf, krijg je zelf ook meer zelfwaarde en zelfvertrouwen.
Als je echt zelfzeker bent zoek je geen goedkeuring van honderden twitter volgers of facebook vrienden. Je hecht meer belang aan kwaliteit dan aan kwantiteit. Wat je familie en vrienden denken van wat je doet is veel belangrijker.
Ons land heeft de trieste kaap van 22.000 coronadoden gehaald. Daarnaast neemt ook het aantal besmettingen opnieuw toe. Dat cijfer neemt al de hele...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon