Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 nuttige en eetbare planten in de natuur 

Akyna Peeters
7 min read

Dat onze natuur heel wat te bieden heeft, is niets nieuws onder de zon. In België vind je heel wat wilde eetbare planten, die daarnaast ook nog eens erg nuttig kunnen zijn. Denk maar aan moerasspirea, die goed helpt tegen hoofdpijn. Of de brandnetel die niet alleen prikt, maar ook heel wat medicinale krachten bezit. Natuurgids De Sjampetter neemt ons mee doorheen de natuur en voorziet ons van enkele nuttige planten en hun werking. 

Brandnetel

We weten allemaal dat brandnetel heel erg prikt wanneer je het aanraakt. Dit komt door de kleine haartjes die erop zitten, die bepaalde zuren bevatten. Wanneer deze haartjes breken, komt het zuur vrij en dringt het op onze huid. Dit kan jeuk en kleine blaren veroorzaken. Een plant waarvan je zou denken dat je er maar beter ver weg van blijft, blijkt toch net heel goed te zijn voor ons. Brandnetel heeft een positief effect, omdat het ons lichaam stimuleert zich te reinigen. 

Je kan brandnetel niet zo eten, daarvoor moet je het eerst bewerken. Vaak wordt er brandnetelthee van gemaakt, dat vochtafdrijvend werkt. Experten raden zelfs aan dit dagelijks te drinken. Het sap van de brandnetel is ook een goed hulpmiddel bij diëten, omdat het de stofwisseling van je lichaam stimuleert en de vochthuishouding onderhoudt. Er bestaan ook capsules op basis van brandnetel voor dagelijks gebruik, die bijdragen aan de instandhouding van je gewicht en je energieniveau ondersteunt. 

Hondsdraf

Hondsdraf groeit in de buurt van de brandnetel. Ze stimuleren elkaar bij de groei. Het is niet heel gek dat deze zo dicht bij elkaar groeien, het is zelfs erg nuttig. Het sap van de hondsdraf werkt vrijwel direct tegen de jeuk van de brandnetel. Het enige wat je moet doen is op de plant knijpen en het vrijgekomen sap over je geïrriteerde huid smeren. Van hondsdraf kun je ook thee maken, de smaak leunt dicht aan bij munt. 

Duizendblad

Het duizendblad vind je vrijwel overal terug. Hoewel het vroeger vaak diende als kruid in eten, komt dit tegenwoordig nog maar weinig voor. Wel heeft het duizendblad een medicinale werking, die van pas kan komen in de natuur. Het bevat heel wat zuren en vitaminen, die goed helpen tegen wondjes. Ben je als echte avonturier gevallen over een boomstam? Of heb je je gesneden aan het hout? Ga dan snel op zoek naar duizendbladen. Wrijf het blad tussen je beide handpalmen en smeer het vervolgens over je wonden. Het duizendblad heeft een bloedstollende en wondhelende werking, ideaal tijdens je lange tochten door de natuur. 

Look-zonder-look

Hoewel look-zonder-look wel wat weg heeft van knoflook, stamt het toch niet af van dezelfde familie. Look-zonder-look heeft zijn naam te danken aan de geur, die vrijkomt wanneer je erover wrijft. Het is een soort uiengeur met wat knoflook. Je kunt het gebruiken als kruiden om de smaak van je eten te versterken. Daarnaast kun je de bladeren ook gebruiken in bijvoorbeeld salades, soep of pesto. De smaak is erg aromatisch en kun je net zoals mierikswortel gebruiken bij vleesgerechten. 

Moerasspirea

Moerasspirea komt van nature vaak bij ons voor en je kun het herkennen aan de varenachtige bladeren en de vijftallige bloemen met pluizige draden. Waarom ook deze plant zo nuttig is? Wel, moerasspirea werkt ontstekingsremmend, spierontspannend en pijnstillend. Daarnaast zuivert het ons bloed. De medicinale werking zorgt ervoor dat moerasspirea vaak wordt ingezet tegen spier- en gewrichtsaandoeningen. De naam verraadt het al een beetje, maar het wordt ook ingezet als aspirine en dit omdat het goed werkt tegen migraine en hoofdpijn. Je kunt de varenachtige bladeren bijvoorbeeld laten trekken in thee en deze dan verorberen als je hoofdpijn de bovenhand neemt. 

Paardenbloem

Paardenbloemen komen heel vaak voor, meestal staan ze in grote hoeveelheden te pronken in weides. Deze plant sluit iedere avond en ontpopt zich elke ochtend. Je kan bijna de volledige plant gebruiken. De ongeopende bloemknoppen kun je plukken om een variant op kappertjes te maken, de bladeren kun je dan weer verwerken in een salade en de bloemen kun je omvormen tot een heerlijke gelei. Het sap in de steel is licht giftig, dus die kun je beter niet gebruiken. 

Pinksterbloem

Laat je niet misleiden, de pinksterbloem bloeit vóór Pinksteren. Ze staan meestal rond Pasen in volle bloei en vormen een paarse gloed doorheen de weilanden. Ook al zien ze er schattig uit, ze bezitten toch een pittige, peperige smaak. Ze zijn ideaal als mooie decoratie op je bord, wat niet onbelangrijk is want het oog wil ook wat, toch? Zowel de bloemen als de bladeren zijn geschikt om te verwerken in gerechten, maar overdrijf niet want de smaak is nogal dominant. Best eet je ze rauw, omdat je zo optimaal kunt profiteren van de overvloed aan vitamine C die de plant bezit. 

Spar

Allereerst is het belangrijk om het verschil te weten tussen een spar en een den. De spar staat voor single, omdat de naalden één per één op de twijgen staan. Den staat dan weer voor duo, omdat de naalden per twee of meer op de twijgen staan. Aan de twijgen van de spar groeien kleine knopjes, boordevol vitamine C. Je kunt ze plukken en meteen opeten, maar ze verwerken in een gerecht smaakt minstens even goed. 

Zelf de natuur in je glas proeven? De duurzame wijn van Altano is een veganistische wijn, gemaakt van verschillende druifsoorten. Je vindt ze in Delhaize vanaf €11,99.

Door Akyna Peeters

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…