Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

AHA! Zo ontstaan ‘slapers’ in de ogen

Lore
3 min read

Slapers, prut of slaapzand: er worden verschillende benamingen gebruikt voor het goedje dat zich in onze ooghoeken bevindt wanneer we ‘s ochtends wakker worden. Maar waar komt dit precies vandaan?

Zo ontstaan slapers

Het antwoord op bovenstaande vraag is jammer genoeg niet erg appetijtelijk. Slapers zijn een verzameling van:

  • Olie
  • Stof
  • Dode huidcellen
  • Bacteriën

Deze stoffen verzamelen zich niet alleen ‘s nachts in onze ogen, maar zijn eigenlijk de hele dag aanwezig. Onze ogen moeten namelijk vochtig zijn om goed te functioneren, en daarom zijn onze ogen bedekt met een slijmlaagje, met daarbovenop nog een olielaagje. Wanneer er stofdeeltjes, vuiltjes of insecten in onze ogen terechtkomen, worden ze dankzij dit laagje ‘weggewassen’ uit ons oog wanneer we knipperen.

Aangezien we ‘s nachts echter niet met onze ogen knipperen, krijgen stofdeeltjes, vuil, bacteriën en overtollige olie de kans zich op te stapelen. Het ‘prut’ verzamelt zich uiteindelijk in onze ooghoeken, en blijft daar zitten tot we ons ‘s ochtends wassen of het met onze vingers wegwrijven.

Voor iedereen anders

Wist je trouwens dat de samenstelling van slaapzand iets meer vertelt over jou? De consistentie van slapers is namelijk bij iedereen anders. Mensen die aan allergieën lijden of gevoelige ogen hebben, wrijven bijvoorbeeld vaker in hun ogen dan andere mensen, waardoor ze meer slijm produceren en hun slapers vloeibaarder zijn. Bij anderen is de consistentie dan weer eerder korrelig en droog.

Wat kan je eraan doen?

Vermijden dat je ‘s ochtends wakker wordt met slapers is jammer genoeg zo goed als onmogelijk. Slapers in je ogen hebben is perfect normaal.

We kunnen je wel een aantal tips meegeven om je ogen voor het slapengaan zo goed mogelijk te reinigen. Hoe minder vuil er in onze ogen achterblijft, hoe minder er zich in onze ooghoeken kan opstapelen.

  • Verwijder zeker je make-up voor het slapengaan, vooral mascara. Indien je dit niet doet, kunnen de haarfollikels verstopt en geïrriteerd raken, en kan in het ergste geval een oogontsteking ontstaan. Wanneer je je mascara niet verwijdert, krijgen veel meer stofdeeltjes en vuiltjes de kans zich op te stapelen, met als gevolg dat er wanneer je opstaat zwarte slapers in je ogen zitten.
  • Was je ogen en je gezicht met water, en probeer eventueel met een wattenstaafje resterende deeltjes make-up te verwijderen.
  • Wil je er zeker van zijn dat je ogen goed gereinigd zijn? Dan kan je voor het slapengaan een oogkompres aanbrengen, bijvoorbeeld één van Kamillosan Ofta. Het kompres reinigt de oogleden en wimpers grondig. Bovendien voelt zo’n koel kompres hemels aan na een drukke werkdag!
Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…