Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Altijd jeuk en bultjes na het scheren? Dit kan je doen

Lore
4 min read

Heb je ook wel eens last van vervelende, jeukende bultjes na het scheren van je benen, oksels of bikinilijn? Niet fijn! Probeer de tips in dit artikel eens uit om ze in de toekomst te voorkomen.

Een aantal tips om bultjes en jeuk te vermijden

Wanneer je bultjes en/of een jeukende huid krijgt na het scheren, kan dat verschillende oorzaken hebben. Één van de meest voorkomende oorzaken is het gebruik van een bot scheermesje. Neem dus regelmatig een nieuw mesje zodat je geen last krijgt van huidirritaties. Natuurlijk is het ook belangrijk om je mesje goed schoon te houden. Zie je kleine roestplekjes of ander vuil? Neem dan meteen een nieuw mesje.

Voor het scheren:

Om je huid voor te bereiden op het scheren, kun je een milde scrub gebruiken. Zo verwijder je dode huidcellen, vuil en vet, allemaal zaken die anders voor irritatie kunnen zorgen na het scheren. Een warme douche of een warm bad helpen dan weer om de poriën open te zetten, waardoor de haartjes makkelijker loskomen.

Let wel extra op wanneer je je bikinilijn gaat scheren. Gebruik het liefst een nieuw mesje, om te voorkomen dat eventuele wondjes geïnfecteerd raken. Bovendien verklein je de kans op pijnlijke wondjes door een scherp mesje met meerdere mesjes na elkaar en een strookje ‘rubber’ tussen elk mesje te gebruiken: doen dus! Heb je je al een tijdje niet geschoren? Knip de haartjes dan eerst voorzichtig wat korter (tot ongeveer 1 cm). Zo moet je er maar één keer overheen met het mesje, wat beter is voor je huid. 

Tijdens het scheren:

Ook tegen de haargroei in scheren kan voor irritatie en ingegroeide haartjes zorgen, vooral bij de bikinilijn en onder je armen, omdat je huid daar erg gevoelig is. Scheer dus met de haargroei mee, meestal is dit naar beneden, en houd de huid zo strak mogelijk.

Probeer ook steeds scheerschuim te gebruiken om je scheermes soepel over je huid te laten glijden. Geen scheerschuim in huis? Gebruik dan gerust eens het scheerschuim van je vriend of partner, dat werkt even goed en voor je bikinilijn soms zelfs beter! Zorg er wel voor dat er geen scheerschuim in je vagina terechtkomt, dat kan de vaginale flora verstoren. Gebruik daarom bij voorkeur een ongeparfumeerde, PH-neutrale scheergel.

Na het scheren:

Spoel de huid eerst af met lauw water en daarna nog eens met koud water om de poriën opnieuw te sluiten. Hierna dep je je droog met een schone handdoek, probeer niet te wrijven. Breng wanneer je huid droog is nog een fijne, vochtinbrengende crème zonder alcohol aan. Sommige mensen zweren bij babycrème en ook crèmes met Aloë Vera, dat een antibacterieel en verkoelend effect heeft, zijn zeker geschikt.

Spuit na het scheren ook niet meteen deodorant, want dat kan voor irritatie zorgen onder je pas geschoren oksels. Laat de crème eerst even zijn werk doen (minstens 10 minuten) en breng daarna pas opnieuw deodorant aan.

Toch nog last?

Heb je toch bultjes of droge plekjes na het scheren, blijf er dan zo veel mogelijk van af. Ga zeker niet pulken of krabben, daardoor maak je het alleen maar erger.

Gebruik liever een product dat de geïrriteerde huid kan kalmeren om snel van de jeuk af te komen. Multi-Gyn IntiSkin is bijvoorbeeld een spray die jeuk en irritatie van de huid rond de vagina verlicht. De spray, die volledig gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten, neutraliseert bovendien onaangename geurtjes met een fris gevoel als gevolg. Ideaal voor na het scheren van je bikinilijn dus!

Ook voor je benen en oksels bestaan er verschillende soorten crèmes, gels en oliën die irritaties en jeuk kunnen aanpakken.

http://gezond2.be/bdc075d3-cadf-4a89-a372-8efaf9332e10

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…