“Al jarenlang voert de Cardiologische Liga acties voor een gezonde levensstijl en evenwichtige voeding. Op elke leeftijd, zowel bij het opgroeien als het ouder worden, zijn evenwichtige voeding en voldoende beweging van essentieel belang voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel”, zegt Dr. Van de Casseye, General Manager van de Belgische Cardiologische Liga. Hart- en vaatziekten blijven de belangrijkste doodsoorzaak in België, met 31.000 overlijdens per jaar, en treffen almaar meer jonge slachtoffers. Dr. Van de Casseye vervolgt: “Ook al blijven jongeren meestal gespaard van hart- en vaataandoeningen, toch zijn velen van hen blootgesteld aan meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, die te maken hebben met hun dagelijkse levensstijl, zoals een gebrek aan lichaamsbeweging en bepaalde voedingsgewoonten”. In België kampt 1 op 5 jongeren van 2 tot 17 jaar al met overgewicht en 7% met obesitas1 en 97,6% beweegt te weinig2. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 80% van de hartaanvallen en beroertes te voorkomen dankzij het trio: beweging, gezonde voeding en niet roken.3 Maar een volwassene kun je moeilijk aan het sporten krijgen als hij de smaak ervan nooit te pakken gekregen heeft tijdens zijn jeugd. Van jongs af aan goede gewoontes aanleren om de risicofactoren te verminderen, is dus de beste garantie om het hart- en vaatstelsel gezond te houden. De preventiestrategieën die volwassenen van gemiddelde leeftijd gewoonlijk toepassen, zouden adolescenten en jongvolwassenen dus ook al moeten hanteren”, besluit Dr. Van de Casseye.
Maar hoe kun je jongeren sensibiliseren die in het nu leven en over het algemeen weinig bezig zijn met risico’s op hart- en vaatziekten? Uit verschillende studies blijkt dat de meest doeltreffende manier om het welzijn van jongeren te bevorderen, erin bestaat vrij over het onderwerp te praten. Ouders kunnen het onderwerp aansnijden aan tafel, in de auto, op de terugweg van school… Het zal de jongeren tot nadenken stemmen. Maar daarvoor moeten ze een goede basiskennis over gezondheid hebben.
De Belgische Cardiologische Liga benadrukt dat scholen een sleutelrol spelen in de gezondheidsopvoeding van jongeren en helpt gezondheidspreventieboodschappen bij jongeren te verspreiden, zodat ze hun ‘gezondheidskapitaal’ kunnen opbouwen en hun eigen gezondheid in handen nemen op een autonome en verantwoordelijke manier. Jongeren moeten het begrip ‘sedentair’ begrijpen en in staat zijn zichzelf hierover te beoordelen. Ze moeten nadenken over het belang om 60 minuten per dag te bewegen en hun fysieke conditie evalueren. Dat kan bijvoorbeeld met een sporttest (hardlopen, sportactiviteiten), gevolgd door een sessie met preventietips voor een gezond hart- en vaatstelsel door leerkrachten, samen met zorgverleners. Een andere mogelijkheid zijn workshops om jongeren een kritische ingesteldheid te laten ontwikkelen tegenover hun gewoontes op het vlak van lichaamsbeweging en om hun lichaam beter te leren kennen, zodat ze het in goede gezondheid kunnen houden.
1 Overgewicht en obesitas bij jongeren in België en Europa: gegevens van het programma VIASANO / Belgian Health Survey
2 Volgens een rapport van de KU Leuven, Universiteit Gent en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. http://www.bloso- kics.be/Fitheidgezondheid/Documents/170131_Syntheserapport_Fysieke_activiteit_Belgische_kinderen.pdf
3 http://www.who.int/features/qa/27/fr/ Laatst geraadpleegd op 18 augustus 2017