Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gelukkige mensen praten zinvoller en praten meer

Anja
2 min read

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gelukkig zijn, over het algemeen meer praten dan mensen die zich minder gelukkig voelen of zelfs ongelukkig zijn. Daar komt nog bij dat gelukkige mensen niet alleen meer praten, maar ook gesprekken voeren over meer zinvolle dingen dan mensen die ongelukkig zijn. Mensen die ongelukkig zijn praten meer over koetjes en kalfjes en houden het oppervlakkig, terwijl gelukkige mensen over meer zinvolle onderwerpen spreken.

Het onderzoek

Het onderzoek naar de gesprekken van gelukkige en ongelukkige mensen werd uitgevoerd door de University of Arizona. Voor het onderzoek moesten een aantal proefpersonen vier dagen lang een EAR (Electronically Activated Recorder) dragen, zodat de gesprekken van de proefpersonen voor vier dagen lang gevolgd konden worden. Wat de proefpersonen in vier dagen tijd vertelden, werd onderverdeeld in twee categorieën. Gesprekken met inhoud gingen in de categorie ‘zinvolle gesprekken’ en oppervlakkige gesprekken over koetjes en kalfjes gingen in de bijbehorende categorie. Tot slot moesten de deelnemers nog een persoonlijkheidstest doen, zodat de onderzoekers meer te weten konden komen over het algemene welzijn van de proefpersonen.

De uitkomsten van het onderzoek

Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat gelukkige mensen 70 procent meer tijd besteden aan praten dan ongelukkige mensen. Daarnaast brengen gelukkige mensen 25 procent minder tijd alleen door en doen ze dubbel zo vaak en veel liever mee met het voeren van zinvolle gesprekken.

Wat de precieze reden is achter deze onderzoeksresultaten, is niet duidelijk. Onderzoekers vermoeden dat ongelukkige mensen geen zin hebben in serieuze gesprekken en het liever oppervlakkig houden, maar dit is niet in het onderzoek bewezen. Of mensen gelukkiger worden van het voeren van zinvolle gesprekken, is ook niet bewezen. Veel blijft nog onduidelijk, maar het is wel duidelijk dat gelukkige mensen en ongelukkige mensen heel anders converseren.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…