Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: Oudste kind is het slimste

Olivier
2 min read

Ben jij het oudste kind? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat eerstgeborenen net iets slimmer zijn dan hun jongere broer of zus. Verder neigen ze ook meer naar perfectionisme. Jongere broers en zussen gaan weer meer uit en zijn niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Iets dat de oudste kinderen weer minder snel doen.

Nét even iets slimmer

Een wetenschapster van een Amerikaanse universiteit onderzocht, samen met haar collega’s, 90 paar broers en zussen. Ze voerde een onderzoek uit naar de effecten van de plaats in het gezin op intelligentie en persoonlijkheid. Hieruit kwam dus naar voren dat de oudste kinderen, net even ietsje slimmer waren dan hun jongere broer of zus. Het gaat slechts om een klein verschil van één IQ-punt. Dit verschil valt dus niet op en is niet merkbaar in het normale, dagelijkse leven. Het maakt geen verschil bij een schooladvies voor een kind.

Meer aandacht

De wetenschapster is ervan overtuigd dat de oudste kinderen slimmer zijn, omdat ze in het begin enig kind waren en toen veel meer aandacht kregen van hun ouders. Ze werden meer gestimuleerd door hun ouders. Bij de volgenden kinderen waren de ouders wat minder enthousiast.

Wat wel weer vreemd is, dat de jongere broers en zussen vaak wel hogere cijfers halen op school. Dit komt, omdat ze geholpen worden door hun oudere broer of zus. Verder hebben jonge kinderen vaak weer meer last van een competitiedrang, omdat ze niet onder willen doen voor hun oudere broer of zus. Met hun hoge cijfers willen ze weer een betere indruk maken op hun ouders.

Uit voorgaande onderzoeken kwam al naar voren dat de meeste Nobelprijswinnaars en Amerikaanse presidenten, eerstgeborenen zijn.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…