Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bijna 1 op 5 Vlamingen nam al slaappillen

Bram De Brabander
4 min read

Heel wat Vlamingen liggen te woelen in hun bed. 3 op de 10 zegt over het algemeen niet goed te slapen en bijna 1 op de 5 heeft al eens slaappillen genomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds naar ons slaapgedrag.

Via een online survey, representatief naar leeftijd, geslacht, provincie en diploma, peilde Partena Ziekenfonds de voorbije weken naar het slaapgedrag van Vlamingen. In totaal namen 1.000 mensen deel aan de enquête. Wij zetten de meest opmerkelijke resultaten op een rijtje.

Slaapgewoontes

  • Gemiddeld slaapt de Vlaming 6 uur en 42 minuten per nacht. Dat is een uur minder dan hij/zij zelf nodig vindt. 57% zegt 8 uur of meer nodig te hebben, terwijl slechts 22% daar effectief aan raakt.
  • Vlamingen zijn regelmatige slapers. 58% geeft aan steeds rond hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. Een vierde (27%) noemt z’n slaappatroon zeer onregelmatig. Vrouwen zijn vaker gewoontedieren en hoe ouder we worden, hoe regelmatiger ons slaappatroon wordt.
  • Bij werkende Vlamingen is er wel een duidelijk verschil tussen hun slaaptijden op werk- en weekenddagen. Wanneer ze de volgende dag moeten gaan werken, gaat 84% van de ondervraagden voor middernacht slapen. In het weekend of op vrije dagen daalt dat aantal tot 63%. Een nog groter verschil zien we bij het uur waarop Vlamingen opstaan. Wanneer ze moeten gaan werken, is 94% voor 8 uur uit de veren. In het weekend blijft iedereen wat langer onder de wol, want 73% geeft aan dan pas na 8 uur op te staan.
  • 35% van de Vlamingen noemt zich een ochtendmens. Vooral oudere mensen voelen zich beter ’s ochtends. 44% geeft aan dat ze helemaal niet uitgerust zijn wanneer ze ’s ochtends wakker worden. Vooral werkende mensen zijn niet tevreden over hun slaapkwaliteit.
  • 44% van de Vlamingen gaat eerst nog wat snoozen wanneer de wekker afgaat. Vrouwen zijn vaker snoozers, terwijl mannen vaker meteen uit hun bed springen.

Slaapproblemen

  • 3 op de 10 Vlamingen zegt over het algemeen niet goed te slapen, vooral vrouwen en Vlamingen met kinderen zijn hier in de meerderheid. Maar liefst de helft wordt altijd of vaak wakker ’s nachts en kan niet goed doorslapen. Een bijna even groot aandeel (47%) geeft aan dat ze vaak te vroeg wakker worden. 1 op 3 zegt altijd of meestal niet goed in slaap te raken.
  • De belangrijkste oorzaken van slechte slaap zijn: piekeren en stress (65%), moeten opstaan om te plassen (52%) en lichamelijke klachten zoals rugpijn (30%). Jongeren geven vaker piekeren en stress als oorzaak aan en verwijzen ook naar de slechte invloed van hun tablet en smartphone. Ouderen geven vaker aan dat ze moeten opstaan om te plassen.
  • Maar liefst 18% van de respondenten (en 37% van degenen met slaapproblemen) heeft al eens slaappillen genomen die voorgeschreven zijn door een dokter, hoewel slechts 16% al eens met zijn dokter over slaapproblemen gepraat heeft. Vrouwen, lager opgeleiden en alleenstaanden geven vaker aan dat ze al eens een slaappil genomen hebben. 18% heeft al eens natuurlijke slaapmiddelen geprobeerd. Ook hier zijn vrouwen opnieuw in de meerderheid.

Wil je meer weten over slaapproblemen? Partena Ziekenfonds stelde een handig e-book op met allerlei tips.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…