Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen te maken krijgen met een blaasontsteking. Heb je een blaasontsteking, dan zit er een ontsteking in de urineblaas die voor vervelende klachten zorgt. Omdat een blaasontsteking opvallende klachten met zich meebrengt, wordt de ontsteking vaak al snel herkend en is een snelle behandeling vaak mogelijk.
Op deze pagina lees je meer over een blaasontsteking bij kinderen. Zo lees je hoe het komt dat jouw kind te maken kan krijgen met een blaasontsteking, maar ook aan welke symptomen je een blaasontsteking kunt herkennen. Niet alleen bij oudere kinderen, maar ook bij jonge kinderen en zelfs baby’s.
Wat is een blaasontsteking bij kinderen?
Een blaasontsteking valt onder de noemer ‘urineweginfecties’. Een urineweginfectie is ontsteking van een onderdeel van de urinewegen, die uit de blaas, de nieren, de nierbekkens, de urineleiders en de urinebuis bestaan. Heb je een blaasontsteking, dan is het slijmvlies aan de binnenzijde van de blaas ontstoken. Dit is overigens niet zeldzaam, want ongeveer 1 op de 50 kinderen heeft wel eens last van een urineweginfectie.
Blaasontstekingen komen voornamelijk veel voor bij meisjes: meisjes hebben vijf keer zo vaak last van een blaasontsteking dan jongens.
Hoe ontstaat een blaasontsteking bij kinderen
Een blaasontsteking wordt altijd veroorzaakt door een bacterie, maar het is niet altijd dezelfde bacterie die de blaasontsteking veroorzaakt. De meest voorkomende bacterie achter een ontsteking in de blaas, is de Escherichia Coli. Deze bacterie leeft in onze darmen en heeft een belangrijke functie bij het verteren van voedingsmiddelen, maar hoort niet in de blaas te komen. Dit komt omdat er in de urinewegen geen bacteriën horen te zijn, simpelweg omdat dit het functioneren van de urinewegen verstoort.
Via de urinebuis kunnen er toch bacteriën in de urinewegen komen, voornamelijk door organismen in het gebied rondom de anus. Komen de beestjes eenmaal in de blaas, dan kunnen ze zich gaan vermenigvuldigen. Dit betekent dat het slijmvlies gaat ontsteken en het kind officieel te maken heeft met een blaasontsteking.
Er zijn enkele factoren van invloed bij het ontstaan van een blaasontsteking, namelijk:
- Het onvoldoende legen van de blaas na het plassen, waardoor bacteriën blijven zitten en zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen in de blaas.
- Te lang de plas ophouden.
- De samenstelling van de urine: hoe minder zuur de urine en hoe meer suiker in de urine, hoe groter de kans op een blaasontsteking.
- De lengte van de urinebuis: meisjes hebben een kortere urinebuis dan jongens, waardoor bacteriën gemakkelijker in de blaas kunnen komen.
- Aangeboren afwijkingen. Denk hierbij aan reflux (het terugstromen van urine naar de blaas), maar ook aan afvloedbelemmeringen.
Ook kan er sprake zijn van een combinatie van factoren, zoals een kortere urinebuis en het te lang ophouden van de urine.
De symptomen van een blaasontsteking bij kinderen
Om je een duidelijk beeld te geven van de symptomen van een blaasontsteking bij kinderen, worden de symptomen bij oudere kinderen, jongere kinderen en zuigelingen in onderstaande alinea’s beschreven.
De symptomen van oudere kinderen
Een blaasontsteking is het gemakkelijkst te herkennen bij oudere kinderen, namelijk aan de hand van de volgende klachten:
- Pijn bij het plassen
- Vaak moeten plassen
- Stinkende en troebele urine
- Steeds kleine beetjes moeten plassen
- Buikpijn
De reden dat een blaasontsteking gemakkelijker te herkennen is bij oudere kinderen, heeft simpelweg te maken met het feit dat zij hun klachten gemakkelijker uitspreken.
De symptomen van jonge kinderen
Bij jonge kinderen vallen de klachten minder goed op, simpelweg omdat zij vaak nog een luier dragen. Je kunt een blaasontsteking bij jonge kinderen dan ook beter herkennen aan algehele malaise, vermoeidheid, lusteloosheid en een kind dat veel moet huilen. Ook kan het kind extra hangerig zijn, wat duidt op een probleem met de gezondheid.
De symptomen van zuigelingen
Zuigelingen die een blaasontsteking hebben, krijgen te maken met de volgende symptomen:
- Slecht drinken
- Een grauwe huidskleur
- Onvoldoende in gewicht aankomen
- Stinkende urine
- Prikkelbaarheid
- Koorts
Houd de gezondheid van je kind goed in de gaten en leer dit soort symptomen te herkennen, zodat een blaasontsteking tijdig herkend wordt en snel behandeld kan worden.