Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blootstelling aan luchtvervuiling tijdens zwangerschap leidt tot hogere bloeddruk bij baby’s

Lore
2 min read

Pasgeboren baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld is aan een hogere concentratie luchtvervuiling hebben een hogere bloeddruk. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van dr. Narjes Madhloum binnen het Geboortecohort aan UHasselt.

Studie bij 427 pasgeborenen

Tijdens haar onderzoek bestudeerde dr. Narjes Madhloum bij 427 pasgeborenen en 240 kinderen de impact van luchtverontreiniging op de gezondheid.

In een eerste studie werd gefocust op de impact op de bloeddruk van de pasgeborenen. Daaruit bleek duidelijk dat pasgeborenen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap meer blootgesteld was aan luchtvervuiling een iets verhoogde (2.4mmHg) bloeddruk hadden.

“Dit kan te wijten zijn aan partikels die in de lucht aanwezig zijn en de foetus bereiken. Hier activeren ze dan een bepaald ontstekingsmechanisme, waardoor al vroeg in het leven het hart- en vaatstelsel negatief beïnvloed wordt”, verklaart Narjes.

Precieze gevolgen nog onduidelijk

Welke gevolgen dit heeft voor kinderen in hun latere leven is nog niet duidelijk. “De volgende jaren zullen we deze kinderen blijven opvolgen en kijken of hun bloeddruk hoger blijft dan bij leeftijdgenoten”, zegt promotor van het onderzoek prof. dr. Tim Nawrot.

Een kleine stijging van de bloeddruk met 2-3 mmHg kan op lange termijn in de algemene volwassenenpopulatie het risico op een hartinfarct en beroerte met 7 tot 10% doet toenemen. “Maar we weten dus nog niet of deze hogere bloeddruk vanaf de geboorte een tijdelijk, dan wel een langdurige verandering, in de bloeddruk zal geven.”

Inspanningen lonen nog niet voldoende

De afgelopen jaren zijn er heel wat inspanningen geleverd door overheden wereldwijd om luchtverontreiniging aan te pakken. Niettemin kan het nog altijd beter volgens de onderzoekers.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…