Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Breuken door te Sporten? Hoe Behandel je deze?

Olivier
4 min read

Als eerste is het belangrijk dat een arts altijd een breuk officieel vaststelt. Soms kan het gaan om een kneuzing en andere keren gaat het definitief om een breuk. De behandeling is afhankelijk van het soort breuk en of het om een breuk gaat. Als de breuk op een lastige plek zit dan wordt er vaak niet voor gips gekozen. Zit de breuk op een eenvoudige plek dan kan deze behandelt worden met gips. In sommige situaties wordt er gekozen voor een operatie om een breuk vast te zetten met pinnen. Vaak gebeurd dit bij een gecompliceerde breuk. Een breuk door te sporten kan altijd ontstaan. Dit kan door een verkeerde beweging waardoor je valt of door een stootje van de tegenstander. Vooral bij contactsporten komt een breuk regelmatig voor.

Breuk in het been door te sporten

Het kan soms gebeuren dat een breuk in het been ontstaat door te sporten. Je kan een flinke trap tegen je been krijgen of je valt door een duw van een tegenstander. Vooral bij contactsporten is de kans op een beenbreuk groter. Het is belangrijk om bij het vermoeden van een breuk in het been de eerste hulp te verlenen. Daarna kan een arts of eerste hulp post vaststellen of het inderdaad om een beenbreuk gaat of om slechts een kneuzing. De volgende stappen kan je het beste nemen bij het vermoeden van een beenbreuk:

  • Zorg dat het gebroken been zoveel mogelijk in positie wordt gehouden zoals het bij aantreffen gevonden is. Zet het been dus nooit zelf recht.
  • Ga geen beweging uitvoeren om te testen of het gebroken is.
  • Stabiliseer het been met opgerolde dekens en jassen langs het been.
  • Bel 1-1-2 

Breuk in arm door te sporten

Als je uit balans wordt gebracht tijdens het sporten dan is een val onvermijdelijk. Een eerste reactie is jezelf tegenhouden tijdens het vallen. Hierdoor kom je terecht op je arm of pols. Deze val komen we regelmatig tegen tijdens het sporten. Vooral bij contactsporten waarbij je al snel door een tegenstander uit balans wordt gebracht. Voor je het weet val je ongelukkig en loop je een breuk op in je arm. Als één van de sporters een mogelijke breuk oploopt in de arm dan is het handig om eerste hulp te verlenen. De volgende stappen kan je het beste ondernemen bij een breuk in de arm:

  • Verwijder ringen of andere sieraden van de handen of arm.
  • Koel de botbreuk met stromend water of een icepack tegen de zwelling.
  • Stabiliseer de botbreuk met een dekenrol of spalk.
  • Als het om een openbreuk gaat dan is het belangrijk om de wond af te dekken.
  • Hou in de gaten of het slachtoffer niet in shock raakt.
  • Breng het slachtoffer naar de eerste hulp om een röntgenfoto te laten maken. 

Breuk bij aangezicht

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je een breuk in het aangezicht krijgt. Bijvoorbeeld door een klap of stoot in het gezicht. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je een bal of ander voorwerp in het gezicht krijgt. Door de impact en de klap kan een kaak of neus breken. Het is belangrijk om bij een vermoeden van een mogelijke breuk een slachtoffer naar een arts te brengen. Als een breuk van een kaak vermoed wordt dan is het belangrijk om de kaak te stabiliseren met een verband. De volgende eerste hulp stappen worden aangeraden:

  • Koel de eventuele breuk om pijn te verminderen. Kijk hier wel mee uit want een slachtoffer kan last krijgen van bevriezing door de dunne huid in het gezicht. 
  • Als een kaakbreuk vermoed wordt dan dient het slachtoffer niet te praten en de tanden op elkaar te houden.
  • Als de tanden op elkaar gehouden worden dan kan er een verband aangebracht worden ter ondersteuning en stabilisatie.
  • Breng het slachtoffer naar de eerste hulp voor verder onderzoek.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…