China stelt Asian Games en andere sportevenementen uit door uitbraak coronavirus
De Asian Games, die normaal in september zouden doorgaan in de Chinese stad Hangzhou, worden uitgesteld naar een nog te bepalen datum. Reden voor...
Inhoud
De symptomen van een breuk bij het sporten zijn heel erg afhankelijk van het soort breuk. Tijdens het sporten loop je het risico op meerdere breuken. Zo kan je een pols, arm, schouder, been of neus breken. Breuken aan het aangezicht zijn bijvoorbeeld ook niet geheel ongewoon tijdens een contactsport. Een aantal symptomen zijn wel bijna altijd aanwezig bij alle breuken zoals pijn, zwelling en blauwe plekken. Specifieke symptomen bij bepaalde botbreuken hebben we verder voor je uitgelicht.
Ondanks de duidelijke symptomen van een breuk is het soms lastig om deze zelf vast te stellen. Een röntgenfoto kan duidelijkheid verschaffen en met zekerheid zeggen dat het om een breuk gaat. Tot die tijd kan het ook om een kneuzing gaan. Het is belangrijk om een slachtoffer uiterst voorzicht te behandelen. Als een patiënt werkelijk een breuk heeft dan kan er verdere schade ontstaan bij belasting. Zo kan de breuk verder gaan of kan het slachtoffer zelfs interne bloedingen krijgen doordat het gebroken bot van binnen schade aanricht.
Bij een val ben je al snel geneigd om jezelf op te vangen met je armen. Door de klap op een vaak gestrekte arm of pols kan deze breken. Meestal ontstaan de breuken in de onderarm of pols. Dit kan gebeuren door een val tijdens het sporten en heel soms door een hard voorwerp tegen je pols. Zo kan een hockeybal je pols flink beschadigen. Helaas is deze sportblessure lang niet altijd te voorkomen vooral door een val. Het is belangrijk dat er voorzichtig wordt omgegaan met de symptomen van een gebroken arm tot een röntgenfoto vaststelt wat er aan de hand is.
Een röntgenfoto kan vaak aantonen of je echt te maken hebt met een gebroken neus. In sommige gevallen dient er een operatie plaats te vinden om de neus weer recht te zetten. Sommige slachtoffers lopen gewoon door met een gebroken neus. Dit komt doordat de breuk soms heel even pijn doet en hierna niet meer omdat het geen gewricht is dat je telkens beweegt. Zo heb je met een arm of been veel sneller door dat er een breuk is. Meestal herstelt de fractuur binnen een paar weken weer vanzelf.
Het is belangrijk om bij een mogelijke gebroken kaak direct te stoppen met praten. De tanden moeten op elkaar gehouden worden en iemand moet een verband aanleggen om de kaak zoveel mogelijk op zijn plek te houden. Vervolgens is het belangrijk om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan de eerste hulp in het ziekenhuis. Mocht er veel bloedverlies zijn of ernstige ademhalingsproblemen dan is het verstandig om een ambulance op te roepen. Een ambulance kan de kaak dan verder stabiliseren en hulp verlenen.
De Asian Games, die normaal in september zouden doorgaan in de Chinese stad Hangzhou, worden uitgesteld naar een nog te bepalen datum. Reden voor...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon