Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kun je een Breuk door te Sporten Voorkomen?

Olivier
4 min read

In sommige situaties is een sportblessure als een breuk puur pech. Als je net verkeerd terecht komt dan kan je al een bot gebroken hebben. Soms hoeft het niet eens heel hard te gaan en komt een klap of val net verkeerd aan. Vooral bij contactsporten zoals voetbal, basketbal, hockey en vechtsporten is de kans op botbreuken het grootst. De kans op een botbreuk is een beetje afhankelijk van het soort sport dat je beoefent. Ondanks dat het risico van botbreuken bijna nooit voorkomen kan worden zijn er wel een aantal manieren om het risico binnen de sport te verlagen.

Scheenbeschermers bij voetbal

Binnen het amateurvoetbal wordt goede scheenbescherming nogal eens vergeten of verzuimt. Bij een training wordt er vaak niet aan gedacht, waardoor er alleen tijdens een officiële wedstrijd scheenbeschermers gedragen worden. Het voorkomen van beenbreuken begint bij het dragen van goede beschermers. Niet alleen tijdens voetbalwedstrijden, maar ook tijdens trainingen. Het is belangrijk om gewoon goede scheenbescherming te kopen. Zoek passende bescherming want als ze niet goed passen dan kan je juist een breuk oplopen. Kies voor scheenbeschermers die goed passen en voldoen volgens de eisen van de voetbalclub. Vaak stelt een voetbalclub zelf de scheenbeschermers al verplicht. Maar draag ze ook tijdens een potje voetbal op straat of een vrije training om botbreuken te voorkomen.

Bescherming bij hockey

Hockey is een echte contactsport en helaas vallen hier jaarlijks veel slachtoffers met been of enkelbreuken. Net als bij voetballers kunnen hockeyers scheenbescherming dragen. Deze bescherming is anders dan bij voetballers. Zo krijg je als hockeyer extra bescherming bij de enkels. De harde ballen en hockeystickers worden zo sneller opgevangen en je lichaam wordt beschermd tegen breuken. Het is slim om deze bescherming zelfs tijdens een training of potje met vrienden te dragen.

Veel ongelukken gebeuren helaas nog te vaak zonder bescherming bij hockey. Even een potje hockey spelen met vrienden wordt vaak zonder bescherming gedaan terwijl dit wel nodig is. Hockeyhandschoenen worden ook steeds vaker gebruikt, maar zijn niet verplicht voor veldspelers. Toch beschermen veel hockeyspelers steeds vaker hun handen met handschoenen.

Bescherming bij vechtsport

Een vechtsport vraagt natuurlijk om ongelukken en botbreuken. Natuurlijk wil je dit zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Het voorkomen van botbreuken werkt het beste door gebruik te maken van beschermende materialen. Uiteraard is het wel een beetje afhankelijk van wat is toegestaan binnen je eigen vechtsport. Verschillende merken ontwikkelen uitstekende scheen en wreefbeschermers om botbreuken te voorkomen met het beoefenen van vechtsport. De bescherming is vaak goedgekeurd en mag dus gedragen worden tijdens wedstrijden. Het is belangrijk dat je bescherming comfortabel zit en uiteraard dat je er botbreuken mee kan voorkomen. Bij sommige vechtsporten is ook een helm toegestaan. Met een helm kan je schedelbreuken of gezichtsbreuken zoveel mogelijk proberen te beperken.

Bescherming bij inline-skaten

Inline-skaten is een professionele sport die vaak buiten een sportclub beoefent wordt. Er zijn wel verenigingen en zelfs marathons en wedstrijden. Toch beoefenen de meeste skaters de sport gewoon op straat in hun eigen woonomgeving. Vooral tijdens de zomermaanden is de sport dan ook mateloos populair en worden er diverse wedstrijden gegeven. Goede bescherming bij inline-skaten is belangrijk, maar wordt vaak alleen in het begin gebruikt.

Toch is het belangrijk om ook als ervaren skater een goede bescherming te gebruiken. Je kan zo breuken voorkomen door ongelukken die je soms niet zelf in de hand hebt. Schaf daarom knie en polsbeschermers aan en het liefste ook een helm. Je maakt soms aardige snelheden waarbij een ongeluk al kan liggen aan een tegel die iets verkeerd ligt.

Tips bij het aanschaffen van bescherming

  • Kies bescherming die is toegestaan bij wedstrijden
  • Kies altijd bescherming die goed past
  • Denk ook aan het comfort tijdens het spelen zo trek je bescherming sneller aan
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…