Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Code Oranje in heel Vlaanderen: dit moet je weten

Lore
2 min read

Code oranje geldt vanaf nu voor heel Vlaanderen. Dat heeft de droogtecommissie* dinsdagnamiddag beslist. Het advies van de commissie wordt nu voorgelegd aan de verschillende provinciegouverneurs. Die krijgen dan de tijd om de aanbevelingen te bekijken en met hun eigen diensten te communiceren. We zetten alvast de verschillende gevolgen van code oranje op een rij.

1. Algemeen sproeiverbod

De droogtecommissie adviseert de provinciegouverneurs onder andere een sproeiverbod voor alle particulieren en openbare besturen. In dat geval mag niemand nog zijn gazon of tuin besproeien, auto wassen, zwembad vullen etc. Noch met leidingwater, noch met grond- en regenwater.

De afgelopen dagen gold er alleen een sproeiverbod met leidingwater in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en 15 gemeenten in Vlaams-Brabant. Sproeien met grond- of regenwater mocht toen wel nog tussen 20 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends. Bij code oranje mag ook dat laatste niet meer.

Er kunnen boetes (tot €1.600) uitgereikt worden aan wie zich niet aan het verbod houdt.

2. Voeding, drinken en kledij

Bij code oranje wordt ook aangeraden om regelmatig (water) te drinken en licht verteerbaar voedsel (in kleinere porties) te eten.

Kleed je ook steeds zo licht mogelijk.

3. Zoek koelere ruimtes op

Breng de dag zoveel mogelijk door in koele ruimtes. Door ramen en deuren overdag te sluiten houdt men de warmte buiten. Pas wanneer het buiten koeler is dan binnen heeft het zin om ramen en deuren opnieuw te openen.

De noordkant van een gebouw/woning is ook koeler dan de zuidkant. Probeer zoveel mogelijk tijd aan de noordkant door te brengen.

4. Volg gezondheidstoestand van kwetsbaren op

De hoge temperaturen hebben ook een direct gevolg op het sterftecijfer. Zeker nu het ’s nachts maar weinig afkoelt. Probeer bij code oranje daarom de gezondheidstoestand van kwetsbare personen zo goed mogelijk in de gaten te houden.

*De droogtecommissie volgt de droogtetoestand nauwgezet en komt samen bij aanhoudende droogte met algemeen watertekort.

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, KMI

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…