Ben jij het type dat graag alles perfect geregeld heeft, niet teveel aan het toeval wil overlaten en niet graag genoegen neemt met het is ‘goed genoeg’? Dan val je al gauw onder de term controle freak of perfectionist. Jij bent een topper in het stellen van w-vragen; met wie, waar, wanneer en waarom en graag denk je alles uit tot in de puntjes zodat als plan A onverhoopt misgaat, plan B al klaarstaat en wellicht een plan C.
Behoorlijke worsteling
Het kan een behoorlijke worsteling worden met jezelf en de buitenwereld om los te laten, terug te pakken, te delegeren of het toch even zelf te doen zoals het in jouw brein wordt voorgesteld.
Ben je toch wel een beetje moe ervan zo te moeten worstelen? Dan zijn er hier enkele tips om je verder te helpen naar meer vrijheid waar je je controle wat meer kan loslaten.
1. Graaf eens wat dieper
Onder de drang om controle te hebben ziet veelal angst. De angst om te falen, anderen tekort te doen, angst om het niet goed te doen, angst om… je kan het zelf wel bedenken, vooral net voor het naar bed gaan.
- Welke angst zit er onder die neiging controle te willen houden?
- Waar ben je daadwerkelijk bang voor?
- Op welke momenten ervaar je die angst het sterkst?
- Hoe voel je je wanneer je wel alles onder controle hebt of denkt te hebben?
Als je alles onder controle wilt hebben, ben je niet vrij. Wat vind je moeilijk om los te laten?
2. Perfectie
Je hebt de neiging vaak alles zelf te doen want delegeren vind je niet altijd zo makkelijk. Je weet nooit of een ander het net zo goed zal doen als jij het bedacht hebt. Vraag je af of het wel bestaat. Wat wil je met jou hoge standaarden precies bereiken?
Helemaal perfect zal het in de realiteit vaak niet worden. En je kunt echt niet alles voor zijn, want er is gewoon kans dat er wat misgaat, hoe klein ook. Denk eens verder door; wat is het ergste dat je zou kunnen overkomen? Stort de wereld dan écht in?
Veel dingen zijn te herstellen wanneer ze misgaan en jou manier is niet de enige manier. Ook de manier van een ander kan heel goed zijn.
3. Ontspanning is een graadmeter
Als je een control freak bent, kun je al snel minder ontspannen, want je let op veel dingen. De boog staat al gauw continue strak gespannen. En dat kost enorm wat energie. Je mag bij jezelf even nalopen in je lichaam waar je spanning gaat zitten. Zijn het je schouders? Of je gezicht? Of knijp je je handen onbewust vaak tot een vuist inéén?
Allemaal signalen dat je het wat meer kan loslaten en meer vertrouwen erin hebben dat het wel tot een goed einde verloopt en zo niet, dan zie je het dan wel weer.
4. Op je bek gaan loont
De kans is heel groot in het leven dat je op een bepaald moment keihard op je bek gaat en totaal geen controle hebt met mensen of situaties. Dan voel je in één klap machteloos. Het is een signaal om er anders mee om te gaan.
Als je al langere tijd niet meer naar je lichaam luistert bij teveel spanning, is er grote kans dan je in een burn-out terechtkomt. Als je de drang naar controle wat meer laat vieren is er ook meer kans dat er positieve dingen op je afkomen, in plaats van de preventieve doemscenario’s die je vooraf vaak bedenkt.
Besef dat je faalt, grijp in door het te accepteren en daarna kun je terug verder.
5. Je instelling bijstellen
Denk je in de plaats van iemand anders? Stop! Jij alleen bent de baas over je eigen gedachten. Ook is het beter om minder kritisch naar je zelf en anderen te zijn. Blaas de situatie niet op als dat niet nodig is.
Als je goed om je heen kijkt zie je dat iedereen om zijn eigen manier omgaat met moeilijkheden en daar kun je ook wat van opsteken. Je zelfvertrouwen wordt er niet groter van als je continue alles naar jouw hand wilt zetten. Sommige situaties of mensen zijn nu eenmaal niet te controleren.
6. Leer tevreden te zijn met minder
De lat die je hebt gelegd kan altijd een stukje lager als je daar zelf voor kiest. Het denken in niet genoeg komt voort uit je eigen gevoel van tekortkoming. Iets over jezelf waar je niet al tevreden over bent, vaak onbewust. Wanneer je je hier bewuster van bent is de stap naar loslaten al een stuk dichterbij.
Het zal een tijdje duren om te veranderen, want een gewoonte is niet weg in een keer. Het kost je wat energie, maar op later termijn zal je er enorm veel profijt van hebben. Geef zeker niet op en houd in gedachten wat je als eindresultaat wil zien.