It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Danone verwelkomt yoghurt in de nieuwe voedingsdriehoek

Olivier
3 min read

Het nieuwe voedingsmodel van het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich rechtstreeks tot de consument en wil ook het grote publiek bewust maken van het belang van variatie voor een evenwichtige voeding. Danone ondersteunt deze gedachte en is tevreden dat de plaats van melkproducten – en nu ook yoghurt – daarin wordt erkend.

Een communicatie om de consument beter te informeren

Danone is ervan overtuigd dat, naast wetenschappelijke inzichten als basis, er ook rekening moet gehouden worden met gedrag en beleving van de consument. Dit draagt sterk bij tot het succesvol promoten van gezonde voedingspatronen.

Waar voorheen de Actieve Voedingsdriekhoek opgesteld was voor gezondheidsprofessionals, richt het nieuwe model zich nu rechtstreeks tot de consument. Het vertrekt vanuit de consumptie realiteit en maakt de consument met eenvoudige boodschappen en sprekende visualisatie duidelijk hoe onze Vlaamse voedingsgewoontes moeten evolueren om gezond en duurzaam te eten.

Variatie als sleutel om op een smaakvolle manier de nutriënt-aanbevelingen te bereiken

De nieuwe voedingsdriehoek benadrukt dat een gezond voedingspatroon gebaseerd is op voldoende variatie.

Melkproducten, en nu ook uitdrukkelijk yoghurt, krijgen een duidelijke plaats in het lichtgroene gedeelte van de driehoek, een mooie erkenning door het Vlaams Instituut Gezond Leven dat deze producten een belangrijke bijdrage leveren tot een gezond, evenwichtig en duurzaam voedingspatroon.

Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van hoogkwalitatieve eiwitten en calcium. Uit de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 blijkt dat 98% van de Belgen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melkproducten niet bereikt (1) en bijgevolg niet voldoende calcium inneemt (2). Net daarom is het belangrijk om variatie binnen het eetpatroon te stimuleren. De visuele toevoeging van yoghurt, naast melk en kaas, zal de consument inspireren om te meer variëren en een keuze te maken op basis van zijn voorkeuren en zijn gewoontes.

Naast zijn nutritionele bijdrage, brengt yoghurt tevens een specifiek gezondheidsvoordeel, erkend door de European Food Safety Authority (EFSA). Yoghurt bevat met name specifieke levende fermenten die de lactosevertering van het product bevorderen bij mensen die lactose moeilijk verteren (3). Yoghurt kan ook een optie zijn voor wie lactose intolerant is. (4)

Danone zet daarnaast in op een aangename productervaring (smaak, textuur…) wat eveneens een belangrijke drijfveer is om voor gezondere voeding te kiezen.

Verwijzingen

  1. De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP.
  2. 56% van de bevolking bereikt niet de aanbevelingen voor calcium zie De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP.
  3. Te consumeren in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.
  4. Na medische consultatie.
Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...