Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De mazelen zijn in opmars

Anaïs Foriers
3 min read

De mazelen zijn wereldwijd aan een opmars bezig en dus niet enkel in ontwikkelingslanden zoals velen denken. Mazelen zijn geen onschuldige stipjes maar een infectie die dodelijke gevolgen kan hebben. Vorig jaar kregen maar liefst tien miljoen mensen de ziekte. 142.000 van hen overleden aan complicaties. Hoe komt het dat mazelen opnieuw een uitbraak kennen? En hoe weet je of je het vaccin kreeg?

Wereldwijd probleem

Het aantal patiënten met mazelen is het laatste jaar wereldwijd fors gestegen. In België is er sprake van een vervijfvoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018. De grootste uitbraak doet zich voor in landen waar relatief weinig gevaccineerd wordt door oorlog of een falende gezondheidszorg. In landen waar veel inentingen gebeuren – wat in België het geval is – gaat het aantal patiënten in stijgende lijn doordat de vaccinatiegraad binnen het land ongelijk verdeeld is. 

Zijn mazelen dodelijk? 

Mazelen zijn gevaarlijker dan tot nu toe werd aangenomen. Uit studies blijkt dat de mazeleninfectie het immuunsysteem langdurig aantast. Men spreekt over ‘immunologisch geheugenverlies’. De ziekte reset het immuunsysteem waardoor ons lichaam niet langer weet hoe het zich moet wapenen tegen iets dat het eigenlijk al kende. 

Dat verklaart ook waarom kinderen veel sneller ziek worden nadat ze door de ziekte getroffen werden. De meeste slachtoffers zijn kleine kinderen die overlijden aan complicaties die kunnen optreden, zoals een long- of hersenontsteking.

Hoe komt het dat het mazelenvirus opnieuw een uitbraak kent? 

Ondanks dat er een veilig en doeltreffend vaccin op de markt is, beslissen veel ouders hun kind niet te laten vaccineren. Dat komt doordat er over vaccins (in het algemeen) veel fabeltjes de ronde doen. De een gelooft dat een vaccin het immuunsysteem overbelast en verzwakt, terwijl de ander ervanuit gaat dat het ernstige neveneffecten veroorzaakt. Ondanks dat de meeste mythes door wetenschappelijk onderzoek weerlegt zijn, blijven ze leven. Wat een ernstig probleem is aangezien het mazelenvirus veel schadelijker is dan gedacht en een vaccin dus erg belangrijk is.

Wist-je-datje: Voor iedereen die tussen 1970 en 1985 geboren is, is het MBR-vaccin (gecombineerd vaccin tegen mazelen, bof en rubella) gratis. Net als voor kinderen en adolescenten. Mensen die buiten die categorieën vallen, betalen 22,04 euro voor het vaccin bij de apotheek. 

Hoe weet je of je ingeënt bent? 

In België wordt het MBR-vaccin in twee dosissen gegeven: op de leeftijd van één jaar en in het eerste middelbaar (tussen 10 en 13 jaar). Wie de twee dosissen gekregen heeft, kan dat aantonen aan de hand van zijn vaccinatieboekje. Van de meeste Vlamingen zijn alle vaccinatiegegevens ook opgeslagen in een centrale databank ‘Vaccinnet’. 

Vind je je vaccinatieboekje niet terug en staan je gegevens niet op‘Vaccinnet’? Overleg met je huisarts of het nuttig is om een nieuw vaccin te krijgen. 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…