Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De symptomen van een insectenbeet

Olivier
4 min read

Afhankelijk aan de symptomen kan je vaak achterhalen wat voor een insect je gestoken heeft. Soms is dit in het begin niet helemaal duidelijk omdat je meestal niet doorhebt dat een insect je gestoken heeft. Door de symptomen te herkennen weet je zeker welk insect je precies gestoken heeft. Dit kan een bij, mug of teek zijn. Dit zijn de meest voorkomende insectenbeten bij sporters. Soms kan je na een insectenbeet ook symptomen herkennen van een shock. Sommige sporters zijn allergisch voor bepaalde insectenbeten. Als reactie hierop kunnen ze in shock raken. Als een sporter hiermee bekend is draagt deze vaak een speciale pen met adrenaline bij zich. Door dit toe te dienen wordt er een soort tegengif gegeven. Uiteraard dien je ook altijd 112 te bellen bij een shock.

De symptomen van een muggenbeet

  • Zwelling
  • Rode plek
  • Jeuk
  • Pijn
  • Opstapeling van vocht op de plek van de beet

Op het moment van de muggenbeet voel je eigenlijk helemaal niets. Dit komt doordat het een hele kleine prik is en de mug je huid als het ware verdoofd. Helaas is deze verdoving voor ons lichaam een soort gif. Dit gif geeft een reactie op de huid, waardoor de zwelling ontstaat en de jeukende bekende bulten. Een muggenbult is natuurlijk voornamelijk te herkennen aan het rode bultje dat enorm jeukt. Soms kan een arm helemaal opzwellen, maar hierbij heb je waarschijnlijk te maken met een allergische reactie. Naast een allergische reactie kan je in zeer zeldzame gevallen in een shock raken door een muggenbeet. Toch komt dit eigenlijk bijna nooit voor bij een muggenbeet, maar wel bij een bijensteek.

De symptomen van een bijensteek

  • Heftige pijn direct na de steek
  • Brandend gevoel op de plek van de steek
  • Flinke zwelling op de plaats van de steek
  • Rode bult
  • Jeuk
  • Huidirritatie rond de steek

Een bijensteek is een stuk pijnlijker dan een muggenbeet. Dit heeft te maken met het gif dat de bij uitspreid. Als je door een wesp wordt gestoken dan wordt de angel niet achter gelaten. Een bij laat altijd de angel achter in je huid en deze dien je heel voorzichtig met een mesje te verwijderen. Ga dit niet met een pincet doen want dan knijp je het gif verder uit waardoor je nog meer last krijgt van de symptomen van de bijensteek. De pijn wordt vooral omschreven als heftig in combinatie een branderig gevoel op de plek van de steek.

Vaak wordt dit gecombineerd met een huidirritatie in combinatie met heftige jeuk. Vaak ontstaat er een flinke zwelling en dit kan afhankelijk van de plek gevaarlijk zijn. Ontstaat bijvoorbeeld een zwelling in de hals of tong? Dan dien je direct 112 te bellen voor hulp. Naast de standaard symptomen loop je het risico om een shock op te lopen. Vaak zijn de mensen bewust dat ze allergisch zijn voor een bijensteek. Deze sporters hebben vaak een speciale pen bij de hand die de shock ongedaan kan maken. Als deze niet aanwezig is dan dient er direct 112 gebeld te worden. Bij een shock raakt het slachtoffer o.a. buiten bewustzijn na een bijensteek.

De symptomen van een tekenbeet

  • Een kleine zwarte wrat-achtig beestje in de huid
  • Soms is er alleen nog een rode plek van waar de beet geweest is

In de meeste situaties blijft de teek vasthangen in de huid en zuicht het zich vol met bloed. Dit is niet pijnlijk en je merkt hier niets van en dit is nu juist het gevaarlijke. Een teek kan besmet zijn met de ziekte van Lyme. Om dit te voorkomen dient de teek binnen 24 uur verwijdert te worden en dien je het lichaam in de gaten te houden op symptomen van de ziekte van Lyme. Deze symptomen kunnen nog tot enkele maanden na de beet ontstaan. Je herkent de ziekte van Lyme aan een rode cirkel op de huid.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…