Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kun je Insectenbeten voorkomen?

Olivier
4 min read

Het voorkomen van een insectenbeet kan soms vrij lastig zijn. Natuurlijk willen we deze allemaal wel voorkomen. Maar soms wordt je als nog gewoon gestoken door die vervelende mug of bij. Toch zijn er afhankelijk van het soort insect wel een paar manieren om te voorkomen om gestoken te worden. Helaas blijft het in de meeste situaties toch een kwestie van pech als je gestoken wordt door een insect. De meest voorkomende manieren om een insectenbeet te voorkomen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Het voorkomen van een muggenbeet

Je kan proberen om een muggenbeet te voorkomen door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Eén van de maatregelen om een muggenbeet te voorkomen is door je lichaam in te smeren met citronella. Muggen zijn totaal niet dol op citroen en zullen dus alles doen om jouw als lekker hapje te vermijden tijdens het sporten. Vergeet vooral niet om goed je benen en je knieholtes in te smeren. Dit zijn vooral bij hardlopers één van de meest voorkomende plekken om gestoken te worden door een mug. Eventueel kan je ook je kleding aanpassen aan het tijdstip dat je gaat hardlopen. Vooral tijdens het ondergaan van de zon zullen er veel muggen rondvliegen.

Draag kleding met lange mouwen en een lange broek. Dit is misschien erg warm, maar je voorkomt zo wel een muggenbult. Ga je voor het sporten nog wat eten? Kies iets met knoflook of een ui. Als deze stofjes in je bloed zitten dan vind een mug je ineens een stuk minder aantrekkelijk. Een laatste tip is het dragen van lavendel in je sportschoenen. Dit zorgt niet alleen voor frisse schoenen, maar jaagt ook nog eens de muggen weg. Naast citroen zijn muggen ook nog eens geen fan van lavendel.

Het voorkomen van een bijensteek

Een bijensteek kan je helaas nooit helemaal voorkomen. Als je een keer een verkeerde bij treft dan kan het zomaar voorkomen dat je gestoken wordt. Toch wil je natuurlijk alles gedaan hebben om een bijensteek te voorkomen. Als eerste is het belangrijk om niet te gaan sporten in de buurt van een barbecue of picknick. Bijen zijn dol op alle zoete luchtjes die hier vandaan komen. Als je naast een barbecueveld gaat sporten is de kans groot dat je gestoken gaat worden. Helaas voor veel sporters worden bijen aangetrokken door transpiratie. Zorg ervoor dat je goede sportkleding aanschaft die er niet voor zorgen dat je complete shirt drijfnat is van het sporten. Je kan zo de kans op een bijensteek iets verminderen.

Vermijd tevens plaatsen waar nesten zijn zoals een imker. Dit is niet de beste plek om te gaan sporten. Draag daarnaast geen felgekleurde of zwarte sportkleding. Voor een bij zie je er ineens uit als een veld vol bloemen en uiteraard trekt dit bijen aan tijdens het sporten. Ondanks dat je tijdens het sporten vaak transpireert wordt het afgeraden om deodorant te gebruiken. De zoete deodorant trekt vaak bijen aan. De laatste tip is om nooit blootvoets te gaan sporten je voorkomt zo om op een bij te gaan staan en gestoken te worden.

Het voorkomen van een tekenbeet

Het voorkomen van een tekenbeet is tenzij je allergisch bent belangrijker dan een bijen of muggensteek. Een teek kan de ziekte van Lyme bevatten en aan zijn ontvanger doorgeven. Het is hierdoor belangrijk om de teek binnen 24 uur te verwijderen. Alleen zo kan je de ziekte van Lyme voorkomen, maar moet je de symptomen nog wel in de gaten houden. De tips voor een tekenbeet voorkomen hebben we op een rijtje gezet:

  • Ga niet sporten in een hoog grasveld of midden in de bosjes
  • Draag tijdens het sporten bedekende kleding
  • Blijf tijdens het sporten op de paden
  • Gebruik eventueel een insect werend middel tijdens het sporten
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…