Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De ziekte van Parkinson: wat na de diagnose?

4 min read

Wie de diagnose van ziekte van Parkinson krijgt, gaat door een diep dal. Angst, onzekerheid en twijfel slaan toe. Toch kan je met de ziekte leren omgaan en verder genieten van het leven, dankzij goede begeleiding en verschillende hulpmiddelen voor thuis.

Parkinson is een hersenaandoening die het sturen van de spieren aantast. In de hersenen ontstaat een tekort aan dopamine doordat de cellen die het moeten aanmaken, afsterven. Je brein geeft dan geen goede signalen meer aan je spieren waardoor je gaat trillen of trager beweegt. Ook je fijne motoriek werkt niet zo goed meer en je handschrift wordt kleiner. Dagelijkse handelingen zoals veters strikken, schrijven of een hemd knopen, worden lastiger.

In een latere fase gaan de patiënten schuifelen in plaats van wandelen, ze spreken stiller, tonen minder gezichtsuitdrukkingen en hebben moeite met slikken. Vaak komen ook reuk- en slaapstoornissen voor en is er een grotere kans op dementie, depressie en vermoeidheid. De meeste patiënten krijgen parkinson op een leeftijd tussen de 70 en 84 jaar, maar soms treft de ziekte ook mensen jonger dan 40. In België zijn er naar schatting 30.000 tot 35.000 mensen die aan parkinson lijden.

Therapie en beweging

Parkinson is ongeneeslijk. Maar er zijn wel manieren om het leven aangenamer te maken en de levenskwaliteit te verbeteren. Fysiotherapie helpt om de bewegingen soepeler te houden, logopedie kan beterschap brengen voor de spraakproblemen en ergotherapie ondersteunt de patiënt bij de dagelijkse bezigheden. In sommige gevallen is ook medicatie of stimulatie via elektroden in de hersenen een mogelijkheid.

Voor patiënten met de ziekte van Parkinson is het belangrijk om in beweging te blijven. Dagelijks een halfuur wandelen, fietsen, zwemmen of dansen kan helpen om de spieren onder controle te houden. Je kan die dertig minuten beweging gerust opsplitsen in drie sessies van tien minuten. Ook tai chi is een aanrader omdat het helpt om een stabiele lichaamshouding aan te nemen en evenwicht te vinden. Probeer verder niet te slapen overdag zodat je jouw slaapritme niet overhoop gooit.

Heel veel water

Verder heeft ook je voeding een invloed op de symptomen van parkinson. Het is voor patiënten belangrijk om veel water te drinken. Dat heeft een positief effect op constipatie waarmee veel mensen met parkinson te maken krijgen. Drink liever geen koffie of thee want dat dehydrateert je lichaam. Ga voor regelmatige kleine slokjes, zo voorkom je een droge mond en maak je het slikken makkelijker.

Veiligheid en comfort in huis

Zorg ook voor voldoende veiligheid in huis. Laat bijvoorbeeld geen voorwerpen rondslingeren op de grond en installeer handgrepen op plaatsen waar je extra steun kan gebruiken, zoals wc, badkamer en trappen. Ook naast het bed is een steun handig, veel patiënten hebben namelijk moeite met rechtstaan uit bed. Voor patiënten met ernstige evenwichtstoornissen bestaat er extra bescherming die werkt als een soort airbag. Je kan bijvoorbeeld een kussentje rond je heup dragen dat ervoor zorgt dat je je niet bezeert door ergens tegen te stoten.

Tot slot bestaan er verschillende hulpmiddelen om dagelijkse handelingen uit te voeren. Zo heb je verschillende bekers en lepels speciaal voor mensen met bevende handen en aangepast schrijfgerief om het trillen onder controle te houden bij het schrijven. En ook wandelstokken in alle soorten en maten kan je makkelijk in huis halen voor extra steun.

Ontdek nu alle handige hulpmiddelen om het leven met de ziekte van Parkinson aangenamer te maken bij ThuiszorgWebshop.be.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…