Geschreven met de input van Whitepress
De ziekte van Parkinson, wat is het, wat zijn de symptomen en zijn er behandelingen tegen?
Heb je de ziekte van Parkinson of heb jij iemand in jouw omgeving met deze ziekte? Dan is dit zeer vervelend en kun je iedere hulp goed gebruiken. Zeker wanneer je hier net mee geconfronteerd bent, is het goed om meer te lezen over wat Parkinson is, welke symptomen erbij horen, hoe het ziekteverloop is en welke behandelingen er zijn. Hoewel de ziekte van Parkinson behandelingen de patiënt nooit beter kunnen maken, Parkinson is namelijk niet te genezen, zijn er wel manieren om de ziekte te verlichten. Dit artikel gaat er dieper op in.
Wat is de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson, of Parkinson in het kort, is een neurologische ziekte. Bij Parkinson vindt er afbraak plaats van zenuwcellen in de hersenen. Door deze degeneratieve ziekte, zal voor de patiënt na verloop van tijd bewegen moeilijker worden. De ziekte komt weinig voor, in Nederland hebben zo’n veertigduizend mensen deze aandoening. Bij de meeste mensen ontstaat Parkinson op latere leeftijd, echter bij 1 of de 40 mensen wordt de diagnose nog voor hun veertigste gesteld.
Hoe is het ziekteverloop?
Het ziekteverloop van Parkinson gaat van zeer milde klachten tot hele ernstige klachten. Doordat het een progressieve aandoening is, zullen de klachten altijd toenemen. Hoe snel dit gaat kan per persoon verschillen. De ziekte begint meestal met bevende handen, het moeilijk starten van bewegingen of stijfheid van spieren. Uiteindelijk kan het zijn dat lopen of zelfs bewegen vrijwel niet meer mogelijk is. Ook kan het gepaard gaan met ernstige dementie. Dit kan echter ook van de medicijnen komen, hierover volgt verderop in dit artikel meer informatie.
Wat zijn de belangrijkste symptomen?
Het beven van de handen is één van de meest kenmerkende symptomen van Parkinson. Daarnaast is er verstoring van het evenwicht, waardoor mensen met Parkinson sneller last kunnen hebben van vallen. Een ander symptoom is het moeilijk kunnen bewegen, denk aan het zowel beginnen met een beweging als ermee stoppen. Bij mensen met Parkinson kan dit over het hele lichaam optreden, inclusief handen, armen, benen, kaken of andere delen van het gezicht. Na verloop van tijd is lopen voor Parkinson patiënten heel moeilijk en gaat het schuifelend of moeizaam, met het risico op vallen.
Welke behandelingen zijn er voor Parkinson?
Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hersenen. De meeste medicijnen voor Parkinson vullen het dopamine tekort aan of stimuleren de dopamine receptoren. Deze medicijnen kunnen in meerdere vormen ingenomen worden. Overleg met je arts welke vorm het meest geschikt is. Wist je dat TheSocialMedwork veilige en legale toegang tot medicatie mogelijk maakt in landen waar deze medicatie nog niet op de markt is? Dit kan onder andere Parkinson patiënten wereldwijd helpen.
Invloed van de medicijnen
Naast de gevolgen van de ziekte hebben ook de medicijnen invloed op het lichaam. De volgende klachten kunnen toe te schrijven zijn aan Parkinson maar ook aan de medicijnen tegen Parkinson of een combinatie tussen beide. Denk aan psychologische klachten, zoals moeite met plannen, geheugenverlies, angstig of agressief gedrag of een depressie. Met dit laatste krijgt zelfs 40% van de patiënten te maken. Als je Parkinson hebt, of iemand in jouw omgeving heeft deze ziekte, zorg dan voor goede communicatie. Praten over de ziekte en over iemands geestelijke welzijn is heel belangrijk. Dit geldt voor iedereen, maar met name bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn.
Wat kun je naast de medicijnen doen?
Bij sommige Parkinson patiënten is een hersenoperatie een optie. Een voorbeeld hiervan is stereotaxie, waarbij een deel van de hersenen wordt uitgeschakeld of juist gestimuleerd. Meer informatie hierover kun je het beste inwinnen bij de huisarts, dokter of arts in het ziekenhuis. Blijf ook op de hoogte van nieuwe medicijnen tegen Parkinson. Deze medicijnen kunnen gericht zijn op symptoombestrijding, zoals tegen waanbeelden of hallucinaties die met de ziekte gepaard kunnen gaan, of op het verbeteren van de controle op de ziekte en het stabiliseren van gedrag. Praat ook met een psycholoog om te bespreken wat je kunt doen om je hersenen fit te houden. Daarnaast kan een psycholoog je helpen om te gaan met de ziekte.