Het valt niet altijd mee om te bepalen welke kleuren je bij elkaar kunt dragen. Toch zijn er een aantal regels dat je kunnen helpen om kleuren op de juiste manier bij elkaar te matchen. Uiteraard ben je altijd vrij om deze regels met voeten te treden, maar dan is het wel handig om eerst voldoende kennis van de basis ervan op te doen.
Het kleurenwiel gebruiken
Om de kleuren te leren kennen, kun je een zogenaamd kleurenwiel gebruiken. Met behulp van dit wiel kun je eenvoudig achterhalen hoe je het beste een combinatie kunt maken van bepaalde kleuren. In het kleurenwiel tref je onder andere een aantal kleurcombinaties aan die werkelijk oogstrelend zijn en zonder twijfel aangeduid kunnen worden als een ware kleurharmonie.
In het kleurenwiel is verder te zien dat de basis primaire kleuren, rood, geel en blauw, nodig zijn om de secundaire kleuren te creëren. De zogenaamde tertiaire kleuren worden op hun beurt weer gemaakt door primaire- en secundaire kleuren te mengen.
Warme en koele kleuren
Verder moet je je bedenken dat je niet alleen te maken kunt krijgen met warme-, maar ook met koele kleuren. Warme kleuren zijn onder andere oranje, rood en geel, terwijl groen, blauw en paars voorbeelden zijn van koele kleuren. Voor iemand die nog niet veel weet van kleuren is het goed om koele kleuren te combineren met warme kleuren.
Neutrale kleuren
Wit, zwart en grijs worden ook vaak neutrale kleuren genoemd. Deze kleuren zijn essentieel om kleuren van je kleding op een mooie manier te kunnen combineren. Daarnaast kun je nog gebruikmaken van een verhelderde, ofwel een getinte, kleur. Dit is een kleur die is gemengd met wit op die manier dus lichter is geworden. Op het moment dat de kleur donkerder, en dus met zwart is gemengd, wordt dit verdonkering genoemd. Kleurtonen kun je maken door grijze elementen toe te voegen. Zodra je kledingstukken bijeen zoekt is het essentieel dat je oog krijgt voor het samenspel van de verschillende tinten, verdonkerde kleuren en kleurtonen.
Door neutrale kleuren te gebruiken voor je kleding kun je doorgaans een goede combinatie maken. Deze kleuren versterken namelijk de andere kleuren, maar zorgen er ook voor dat de combinatie niet te overdreven eruit gaat zien. Je kunt bijvoorbeeld grijs combineren met donkerpaars en lichtgoud, of met wit, blauw en een beetje rood.
Complementaire kleuren
Zogenaamde complementaire kleuren dien je, als je kleding bij elkaar zoekt, zoveel mogelijk te vermijden. Dit wil dus zeggen dat geen kleuren bijeen voegt die elkaar benadrukken en tegenover elkaar liggen in het kleurenwiel. Hierbij kun je onder andere denken aan de kleuren oranje en blauw. De naam complementaire kleuren kan echter voor de nodige verwarring zorgen. Deze kleuren zijn weliswaar complementair voor elkaar, maar jij ieder mens zal de uitwerking sterk kunnen verschillen en soms zelfs prachtig staan.
Het is dus niet noodzakelijk om altijd combinaties van complementaire kleuren volledig te vermijden, zeker niet als je jezelf met wat extra lef en zelfvertrouwen wilt kleden. Een prima manier om complementaire kleuren te dragen is door deze samen te voegen met een lichtere tint van de kleur die er tegenover ligt op het kleurenwiel, zoals indigoblauw met licht goud.
Analoge kleuren
Veel mensen vinden het mooi om zogeheten analoge kleuren te dragen. Dit zijn kleuren die naast elkaar liggen op het kleurenwiel, bijvoorbeeld de kleuren groen en geel, maar ook rood en oranje. Doordat deze analoge kleur dicht bijeen liggen, zullen ze een zekere rust uitstralen.
Analoge kleuren kun je bijvoorbeeld dragen door wijnrood met goud en roze te combineren. Hierbij moet je echter proberen om hooguit drie analoge kleuren in één keer te gebruiken. Je voorkomt dan namelijk dat de kleuren van je kleding te bont, en daardoor erg druk, worden.
Primaire kleuren
Het dragen van primaire kleuren (dus rood, blauw en geel) kan soms behoorlijk lastig zijn als je deze wilt gaan combineren met een andere kleur. Vaak durven alleen mensen met wat meer lef dergelijke combinaties te maken. Maar als je weet hoe je primaire kleuren op een juiste manier moet samenvoegen, zul je versteld staan van het prachtige effect dat het op kan leveren. Zo zijn primaire kleuren bijvoorbeeld uitermate geschikt als je een monochrome look wil dragen en je dus wilt beperken tot slechts één kleur.
Je kunt onder andere wit met donkerblauw combineren om monochrome look te verkrijgen. Daarbij kun je, om het blauw wat meer te laten leven, wat rode of paarse accessoires toevoegen. Wanneer je een primaire kleur wilt dragen dan kun je deze bovendien prima combineren met meerdere neutrale kleuren, zoals rood met wat gele accenten. Eventueel kun je er nog een zwart of grijs kledingstuk aan toevoegen om het geheel in balans te brengen.
Zeker niet doen
Een aantal kleuren is gewoonweg niet bedoeld om met elkaar te combineren. Helaas zijn er nog altijd een heleboel mensen die hier toch de fout mee ingaan. Op het moment dat je weet te voorkomen dat je een dergelijke misstap begaat, zal je je look er direct aanzienlijk beter uit gaan zien.
Zwart met donkerblauw of bruin
Een ander misverstand is dat je zwart met alle kleuren kunt combineren. Er zijn namelijk twee kleuren die je beter niet met zwart kunt samenbrengen: donkerblauw en bruin. Zwart en donkerblauw zijn weliswaar kleuren die erg dicht bijeen staan, dat heeft in dit geval geen positieve uitwerking. Ook bruin kun je beter niet met zwart combineren. Alleen wanneer je echt zeker bent, kun je deze combinatie gebruiken.
Wit en ecru
De kleuren wit en ecru zijn eveneens kleuren die niet mooi bijeen staan. Je krijgt hierdoor namelijk een soort mislukt probeereffect. Beter kies je bij ecru de kleur bruin en creëer je op die manier een bijzonder fraai kleurenspel. Bruin daarentegen kun je weer niet goed met grijs samenvoegen omdat deze kleuren beide te neutraal, en zo goed las kleurloos, zijn. Bruin en grijs zullen elkaar dan ook nooit kunnen versterken.
Waardeschaal van kleuren
Door een waardeschaal van een kleur te gebruiken kun je je kleurencombinatie goed in balans brengen. Iedere kleur heeft namelijk een breed scala aan waarden die je kleding een donkerdere- of lichtere uitstraling zullen geven. Vaak worden verschillende waarden van een bepaalde kleur gebruikt om een uitgebalanceerde kleurencombinatie te maken.
Voor het mooiste effect kun je proberen om de kleuren die je wilt dragen te zien als een zwart-witfoto. Op die manier kun je de gradaties van de waarden goed bepalen en zul je eerder de juiste combinatie hebben gevonden. Pastelkleuren hebben over het algemeen de neiging om erg zoet over te komen op het moment dat je deze samenbrengt. Daarentegen kun je een duidelijk boodschap afgeven door felle kleuren samen te dragen met andere felle kleuren, zoals goud met lichtblauw of bordeauxrood.
Oefening baart kunst
Door te oefenen leer je na verloop van tijd zien of een bepaalde kleur goed match met de andere kleuren die je uit hebt gekozen. Je zult dan immers steeds meer oog krijgen voor de effecten die een bepaalde kleur op het geheel kan hebben. Je kunt dan zonder problemen kleding gaan combineren zonder dat je er overdreven uit gaat zien. Zodra je wat zelfverzekerder bent geworden zou je eventueel 2 kleuren met 1 neutrale kleur Damen kunnen brengen. Tot die tijd doe je er verstandig aan om het bij 2 analoge kleuren te houden.
Het gebruik van prints
Prints kun je het beste samenbrengen met neutrale- en effen kleuren. Het kan soms behoorlijk lastig zijn om prints te combineren en om die reden is het verstandig om niet te gaan overdrijven. Dit betekent echter niet dat je een print dient te overschaduwen je andere kleding. Je kunt proberen om slechts 1 print met 1 of 2 neutrale kleuren samen te brengen. Ook kun je een combinatie maken van 1 print en een kleur hier eveneens in voorkomt.