Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Heb je thuis een terugkerende discussie over het nut en noodzaak van het voorspoelen van de afwas? Deze discussie kun je eindelijk beslechten. Je afwas komt schoner uit de vaatwasser zonder voor te spoelen. Stop met voorspoelen en bespaar hiermee water, energie, geld en tijd.
Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je de afwas voorspoelt. Moderne vaatwassers spoelen tegenwoordig zelf voor. Het handmatig voorspoelen van de afwas in de gootsteen is overbodig en niet efficiënt.
Nieuwerwetse vaatwasser zijn uitgerust met handige filters en sensoren. Deze filters en sensoren bepalen samen het type wasprogramma om je vuile vaat op een zo’n efficiënt mogelijke wijze schoon te krijgen. De sensoren detecteren de hoeveelheid achtergebleven vuil in de filters. Aan de hand hiervan wordt de temperatuur en de lengte van het wasprogramma bepaalt.
Om de sensoren zo goed mogelijk te laten functioneren is het belangrijk om je filters na iedere wasbeurt schoon te maken.
Natuurlijk gooi je best wel eerst de grootste etensresten in de vuilbak voor je de afwas in de vaatwasser plaatst. Maar borden besmeurd met mayonaise, mosterd en jus hoef je niet voor te wassen in de gootsteen.
Was je toch handmatig voor? Er blijft dan te weinig vuil over in de filters van de vaatwasser. Hierdoor wordt een te kort wasprogramma op een te lage temperatuur geselecteerd. Je voorgespoelde borden worden wel schoon, maar niet de vaat die een krachtig wasprogramma nodig heeft.
Met een te licht wasprogramma blijven:
De afwas moet niet alleen vuil zijn voor de sensoren in de vaatwasser, maar ook voor de enzymen in je afwasmiddel. Enzymen in dat afwasmiddel moeten zich kunnen hechten aan de vuiligheden op je pannen, borden en schalen.
Je kunt de stelregel vasthouden dat je de afwas schraapschoon in de vaatwasser plaatst.
Er zijn weliswaar een aantal uitzonderingen op deze ‘regel’:
Door voor te spoelen in de gootsteen presteert je vaatwasser minder goed en wordt je afwas minder schoon. Bij iedere wasbeurt dat je voorspoelt, laat je bovendien liters water nodeloos door de gootsteen stromen. Zonde van al het water dat je verspilt in tijden van schaarste.
Tip: als je afwas die snel kan aankoeken toch even wil afspoelen, kan je dat best waterbesparend doen met een borstel in een teiltje en niet onder een stromende kraan.
Voorspoelen van de vaat doet niemand met koud water. Je hebt vast weleens opgemerkt dat vuil sneller van borden verdwijnt met warm water.
Denk je dat je met voorspoelen van de afwas alleen water verspilt? Vergeet dan niet dat warm water eerst opgewarmd moet worden door je boiler. Zowel een boiler op gas als elektriciteit verbruiken veel energie.
Je vindt de afwas een eentonig klusje en om die reden heb je een vaatwasser aangeschaft. Waarom blijf je dan ondanks de vaatwasser je vuile vaat eerst voorspoelen? Wellicht uit gewoonte of omdat je moeder dat jou heeft aangeleerd.
Maar een vaatwasser is écht bedoeld om je het leven een stuk aangenamer te maken. Maak daar dan optimaal gebruik van en laat het voorspoelen voor wat het is.
Je bespaart 5 minuten tijd per dag, 75 minuten per maand, 15 uur per jaar… Tijd die je beter kunt besteden aan nuttige dingen of leuke activiteiten.
Dat de vaatwasser voor jou voorspoelt, houdt niet in dat de vaatwasser volledig zelfstandig is in zijn eigen onderhoud. Je kunt achteloos de vuile vaat in de vaatwasser doen, maar het is wel noodzakelijk om aandacht en zorg aan je vaatwasser te besteden. Om je vaatwasser goed te laten functioneren houd je rekening met de volgende schoonmaakinstructies:
Tip: lees ook het onderhoudsboekje van de leverancier voor overige aanwijzingen voor het onderhoud van je vaatwasser.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon