Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit is waarom je de afwas niet moet voorspoelen voordat je het in de vaatwasser stopt

Irma Kroon
6 min read

Heb je thuis een terugkerende discussie over het nut en noodzaak van het voorspoelen van de afwas? Deze discussie kun je eindelijk beslechten. Je afwas komt schoner uit de vaatwasser zonder voor te spoelen. Stop met voorspoelen en bespaar hiermee water, energie, geld en tijd.

Laat je vaatwasser voorspoelen

Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je de afwas voorspoelt. Moderne vaatwassers spoelen tegenwoordig zelf voor. Het handmatig voorspoelen van de afwas in de gootsteen is overbodig en niet efficiënt.

Nieuwerwetse vaatwasser zijn uitgerust met handige filters en sensoren. Deze filters en sensoren bepalen samen het type wasprogramma om je vuile vaat op een zo’n efficiënt mogelijke wijze schoon te krijgen. De sensoren detecteren de hoeveelheid achtergebleven vuil in de filters. Aan de hand hiervan wordt de temperatuur en de lengte van het wasprogramma bepaalt.

Om de sensoren zo goed mogelijk te laten functioneren is het belangrijk om je filters na iedere wasbeurt schoon te maken.

Door voorspoelen wordt je vuile vaat niet schoon

Natuurlijk gooi je best wel eerst de grootste etensresten in de vuilbak voor je de afwas in de vaatwasser plaatst. Maar borden besmeurd met mayonaise, mosterd en jus hoef je niet voor te wassen in de gootsteen.

Was je toch handmatig voor? Er blijft dan te weinig vuil over in de filters van de vaatwasser. Hierdoor wordt een te kort wasprogramma op een te lage temperatuur geselecteerd. Je voorgespoelde borden worden wel schoon, maar niet de vaat die een krachtig wasprogramma nodig heeft.

Met een te licht wasprogramma blijven:

  • Aangekoekte mueslivlokken achter in je ontbijtkom
  • Kaasresten in je ovenschaal
  • Aanbaksels in je braadpan
Je wil uiteraard dat je vuile vaat goed schoon wordt.

Laat afwasmiddel hechten aan het vuil

De afwas moet niet alleen vuil zijn voor de sensoren in de vaatwasser, maar ook voor de enzymen in je afwasmiddel. Enzymen in dat afwasmiddel moeten zich kunnen hechten aan de vuiligheden op je pannen, borden en schalen.

Je kunt de stelregel vasthouden dat je de afwas schraapschoon in de vaatwasser plaatst.

Er zijn weliswaar een aantal uitzonderingen op deze ‘regel’:

  • Als je niet van plan bent om je vaatwasmachine meteen te laten draaien, spoel je best wel de vaat die snel kan aankoeken wel even af.
  • Ook een schaal of pan waar aardappelpuree heeft ingezeten, reinig je best eerst even. Bijvoorbeeld met een stukje keukenpapier. Zetmeel (dat in aardappelen zit) is namelijk een echte enzymenvreter. Met te veel zetmeel in je vaatwasser wordt de afwas niet schoon.

Bespaar water

Door voor te spoelen in de gootsteen presteert je vaatwasser minder goed en wordt je afwas minder schoon. Bij iedere wasbeurt dat je voorspoelt, laat je bovendien liters water nodeloos door de gootsteen stromen. Zonde van al het water dat je verspilt in tijden van schaarste.

Tip: als je afwas die snel kan aankoeken toch even wil afspoelen, kan je dat best waterbesparend doen met een borstel in een teiltje en niet onder een stromende kraan.  

Door niet voor te speolen, kan je ineens heel wat water besparen!

Bespaar energie

Voorspoelen van de vaat doet niemand met koud water. Je hebt vast weleens opgemerkt dat vuil sneller van borden verdwijnt met warm water.

Denk je dat je met voorspoelen van de afwas alleen water verspilt? Vergeet dan niet dat warm water eerst opgewarmd moet worden door je boiler. Zowel een boiler op gas als elektriciteit verbruiken veel energie.

Bespaar je de moeite

Je vindt de afwas een eentonig klusje en om die reden heb je een vaatwasser aangeschaft. Waarom blijf je dan ondanks de vaatwasser je vuile vaat eerst voorspoelen? Wellicht uit gewoonte of omdat je moeder dat jou heeft aangeleerd.

Maar een vaatwasser is écht bedoeld om je het leven een stuk aangenamer te maken. Maak daar dan optimaal gebruik van en laat het voorspoelen voor wat het is.

Je bespaart 5 minuten tijd per dag, 75 minuten per maand, 15 uur per jaar… Tijd die je beter kunt besteden aan nuttige dingen of leuke activiteiten.

Tips voor een goed functioneren van de vaatwasser

Dat de vaatwasser voor jou voorspoelt, houdt niet in dat de vaatwasser volledig zelfstandig is in zijn eigen onderhoud. Je kunt achteloos de vuile vaat in de vaatwasser doen, maar het is wel noodzakelijk om aandacht en zorg aan je vaatwasser te besteden. Om je vaatwasser goed te laten functioneren houd je rekening met de volgende schoonmaakinstructies:

  • Maak regelmatig de filters schoon;
  • Gebruik vaatwastabletten in plaats van poeder;
  • Verwijder één keer per maand het achtergebleven vuil;
  • Spoel regelmatig een lege vaatwasser met reinigingsmiddel;
  • Plaats vuile vaat in het onderste en minder vuile vaat in het bovenste rek.

Tip: lees ook het onderhoudsboekje van de leverancier voor overige aanwijzingen voor het onderhoud van je vaatwasser.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…