Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een huid die lijdt aan acne? Zo ziet je dagdagelijkse verzorging eruit

8 min read

In een maatschappij waar de focus op het uiterlijk ligt, is acne voor velen groot leed. De vervelende puistjes duiken vooral op waar veel huidporiën zitten: in het gezicht, op de schouders, op de rug en de borst. En laat dat nu net de plekken zijn die je moeilijk kunt verbergen.

Laat ons eerlijk zijn: wij kunnen acne niet doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar we kunnen wel een dagdagelijkse verzorging delen die kan helpen om je huid opnieuw te doen ademen. Eerst geven we een woordje uitleg over het ontstaan en mogelijke oorzaken van acne.

Hoe ontstaat acne?

Als de talgkliertjes onder invloed van hormoonveranderingen te veel talg – een olieachtige substantie – gaan aanmaken, raken de poriën van de huid verstopt en ontstaat er acne. Er komt een wit puntje op de porie dat vervolgens zwart kleurt, een mee-eter. Zo’n mee-eter springt niet onmiddellijk in het oog waardoor velen vrede kunnen nemen met de aanwezigheid ervan. Het is pas als er bacteriën in de talgklier gaan groeien, dat de klier ontstoken geraakt, en er een rood puistje de kop opsteekt. Op dat rood puistje komt uiteindelijk een gele puskop en dan spreken we van acne.

Mogelijke oorzaken acne

Hormoonverandering

Ontstekingen ontstaan sneller bij mensen die een hormoonverandering ondergaan. Dat kan tijdens de puberteit zijn, maar ook tijdens de menstruatie of een zwangerschap. Acne beperkt zich dus niet tot de puberteit. Bij vrouwen zijn vooral de onderkaken en de kin gevoelig, bij mannen de rug. Acne kan zich trouwens op elke leeftijd aanbieden. Het is dus perfect mogelijk dat je pas op volwassen leeftijd voor het eerst acne krijgt. Juich dus niet te vroeg.

De ene huid is de andere niet

Bepaalde mensen hebben helaas meer aanleg om acne te krijgen dan anderen. Bij sommigen slibben de talgafvoerkanaaltjes door de natuurlijke structuur van de huidporiën gemakkelijker dicht met talg en dode huidcellen. Voor hen is een goede dagdagelijkse huidverzorging extra belangrijk.

Geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen stellen een acnegevoelige huid op de proef. Dat is bijvoorbeeld het geval bij cortison, bepaalde anti-epileptica en middelen tegen orgaanafstoting na een transplantatie.

Verkeerde cosmeticaproducten

Het gebruik van verkeerde verzorgings- en cosmetische producten kan het proces van het ontstaan van acne versnellen. Heb je een acnegevoelige huid? Vermijd vette en occlusieve producten. Die laatste zijn producten die een hoog gehalte aan substanties zoals vaseline en paraffine hebben, wat de huid afsluit.

Ongezonde levensstijl

Roken, overmatig alcoholgebruik, een onevenwichtig voedingspatroon en een stressvol leven kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van puistjes.

Uv-straling

Wie een acnegevoelige huid heeft, gaat best zuinig om met de zon. Uv-straling mag dan wel de bacteriën doden waardoor de ontsteking op korte termijn vermindert, het doet ook de hoornlaag verdikken. Hierdoor vernauwen de poriën waardoor de kliertjes opnieuw sneller dichtslibben. Na een zonnige zomer zorgt de dikke hoornlaag in de winter voor meer acne.

Dagdagelijkse huidverzorging bij acne

Onderstaande huidverzorgingsroutine is niet enkel voor mensen met acne maar ook voor zij die puistjes en onzuiverheden willen vermijden. Rek zeker ’s avonds voldoende tijd uit om je huid de nodige verzorging te geven. Wij geven een stappenplan voor de avondverzorging mee, maar die stappen kunnen evengoed ’s ochtends toegepast worden.

Was je handen

Was eerst je handen zodat alle bacteriën verwijderd zijn. Het laatste wat je wil, is extra bacteriën toevoegen aan je huid. Let erop dat je ook overdag dikwijls je handen wast.

Reinig met milde producten

Een acnegevoelige huid heeft een milde verzorging nodig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om na het tandenpoetsen je gezicht grondig te reinigen. Gebruik geen zeep voor je gezicht, maar specifieke verzorgingsproducten die onzuiverheden aanpakken. Zeep schuurt de huid en verwijdert de hypdrolipidelaag die je huid beschermt tegen uitdroging.

Wij raden aan om een cleanser te gebruiken. Deze cleanser van one.two.free! verwijdert op een milde manier make-up, neemt de overtollige talg weg en beschermt de huid tegen uitdrogen. We beseffen dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar verwijder altijd je make-up voor je onder de wol kruipt. Alleen zo kan je huid ademen.

Tip: Probeer acne niet onder een berg make-up te verbergen. De poriën kunnen zo minder ademen waardoor ze op termijn nog meer zullen ontsteken. Gebruik make-up om de aandacht te leggen op dat deel van je gezicht waar geen acne te zien is. Dat kunnen bijvoorbeeld je ogen zijn.

Kalmeer en behandel

Na het reinigen is het tijd om je huid te behandelen. Hier gebruik je een crème rijk aan exfolianten voor. Een exfoliant is een verzorgingsproduct op basis van zuren die de dode huidcellen zullen verwijderen. Je verstopte poriën worden schoongemaakt waardoor ontstekingen geen kans krijgen. Wij raden mensen met een acnegevoelige huid af om hiervoor een scrub te gebruiken aangezien die de beschermende laag op de huid aantast. Een exfoliant werkt van binnenuit waardoor de dode huidcellen de huid gemakkelijker loslaten.

Weetje: Als je voordien geen dagelijkse huidverzorgingsroutine had, dan zal het de eerste dagen lijken alsof de acne toeneemt. Je krijgt die indruk doordat de cellen plots veel harder afschilferen dan voorzien. Alle verstoppingen komen plots in één keer ‘omhoog’. Weet dat dat een normale reactie is van de huid. Geef je huid de kans om te wennen aan de nieuwe producten.

Verzorg

Tijd om je huid te voeden met een hydraterende crème. Deze moisturizer is een rijke maar vetvrije crème die onmiddellijk in de huid trekt. De natuurlijke vochtbarrière van de huid wordt bij het aanbrengen opnieuw op peil gebracht. Breng de moisturizer ’s avonds maar ook ’s ochtends aan. De crème kan eveneens onder zonnecrème of make-up aangebracht worden voor optimale bescherming.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust is belangrijk voor je algemene gezondheid maar zeker ook voor je huid. Het is met reden dat men vaak spreekt over een ‘schoonheidsslaapje’. Je huid heeft rust nodig om te herstellen van de schade die het overdag – door de uv-straling, vervuiling etc. – heeft opgelopen. Als dat geen goede reden is om een uurtje langer te slapen?

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…