Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Europese Dag van het Slachtoffer: hoe een slachtoffer in je omgeving helpen?

Lore
4 min read

Het is vandaag Europese Dag van het Slachtoffer. Doorheen Europa is vandaag extra aandacht voor slachtoffers van geweld, misbruik, misdaden…

Een belangrijk aandachtspunt daarbij is uiteraard hulpverlening. Ook in ons land bestaan er verschillende diensten die steeds klaarstaan voor slachtoffers. Ze bieden hen info en ondersteuning.

Maar ook jijzelf wil natuurlijk hulp kunnen bieden wanneer iemand die je graag ziet een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt.

Wat kan je doen?

Veel slachtoffers, hoe ernstig het voorval ook was, hebben een hekel aan medelijden. Toon dat je oprecht meeleeft en bezorgd bent. Vaak willen slachtoffers meerdere keren hun verhaal kwijt, zelfs tot weken of maanden na het voorval. Belangrijk hierbij is om telkens een luisterend oor aan te bieden. Neem gerust ook zelf contact op als je even niets van het slachtoffer hoorde.  

Merk je dat het slachtoffer blijft piekeren? Breng dat dan op een rustig moment ter sprake. Help gerust zoeken naar afleiding, maar toon begrip als hij/zij hier niet op ingaat. Zorg er ook voor dat het slachtoffer genoeg rust, maar vergeet jezelf niet. De gebeurtenis heeft wellicht ook effect op jou gehad.

Bied waar je kan praktische hulp aan, bijvoorbeeld bij het regelen van de praktische en administratieve zaken die komen kijken bij een ziekenhuisopname of overlijden. Ook bij de gerechtelijke afhandeling van de gebeurtenis kan je als nabestaande het slachtoffer op verschillende manieren bijstaan: denk aan het neerleggen van een klacht of andere stappen in de gerechtelijke procedure.

Wat doe je beter niet?

Probeer het slachtoffer niet te ontlopen. Pik zo snel mogelijk de draad op en doe wat je altijd al samen deed. “Wees blij dat je er nog zo goed vanaf kwam” of “denk er niet zoveel aan” vermijd je best als opmerkingen. Dit soort uitspraken kunnen heel kwetsend overkomen voor het slachtoffer. Hetzelfde geldt voor flauwe grappen. Beslis ook niet over wat het slachtoffer moet doen en vertel niet ongevraagd over je eigen ervaring.  

En wat als het slachtoffer een kind is?

Ook bij kinderen kan een ingrijpende gebeurtenis een grote impact hebben op hun leven. De mogelijke reacties van een kind op een ingrijpende gebeurtenis kunnen heel uitlopend zijn, bijvoorbeeld schreeuwen, boos worden, weglopen…  Weet dat deze reacties normaal zijn, maar behoud wel bestaande grenzen.

Vele kinderen herbeleven de gebeurtenis opnieuw, bijvoorbeeld in hun dromen, maar ook door na te spelen of te tekenen. Dit is hun manier van verwerken. Dwing een kind wel nooit om met het gebeurde bezig te zijn. Natuurlijk kan je het kind wel vragen om erover te praten, gevoelens te uiten…

Een veilige, zorgzame omgeving kan het kind rust brengen. Fantasie kan de feiten soms erger maken dus geef de juiste feiten. Neem zo snel mogelijk de dagelijkse routine, zoals naar school gaan, weer op.

Bij een overlijden zal een kind altijd afscheid willen nemen van de overledene, bijvoorbeeld met een tekening of een laatste groet op de begrafenis. Hou hier rekening mee.

Meer weten?

Ben je nog steeds radeloos, heb je nog verdere vragen? Op www.slachtofferzorg.be vind je heel wat nuttige info, bedoeld voor zowel slachtoffers zelf als hun omgeving. Uiteraard kan je ook steeds terecht bij de slachtofferhulp van de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW).

Bron: www.slachtofferzorg.be

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…