Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Getest door de redactie: Dyson Pure Cool luchtreinigingsventilator

7 min read

Even terug ontvingen we op de Gezond.be-redactie een pakketje van Dyson. Nieuwsgierig als ze is, ging redactrice Lore snel aan de slag met uitpakken. Wat waren we blij toen bleek dat we net tijdens de hittegolf-temperaturen de Pure Cool, Dysons 2-in-1 luchtreiniger en ventilator opgestuurd hadden gekregen. Die moesten en zouden we snel installeren natuurlijk!

Dyson Pure Cool: wat is en doet het?

De Dyson Pure Cool is een luchtreiniger en ventilator in één. Het apparaat verwijdert 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen uit de lucht. Het is daarvoor uitgerust met een HEPA-filter (high-efficiency particulate air) in glasvezel. Die haalt heel kleine stofdeeltjes tot wel 0,1 micrometer uit de lucht. Dat zijn deeltjes die wel honderd keer kleiner zijn dan een menselijk haar!

Doordat de Dyson Pure Cool via de oscillatiemodus heel gericht kan ingesteld worden, waaronder ook 360° roteren, maakt het niet uit waar je hem in de kamer plaatst. De hele ruimte kan voorzien worden van gereinigde lucht. Dyson maakt daarvoor gebruik van de Air Multiplier-technologie: die verspreidt iedere seconde een gelijkmatige, krachtige luchtstroom van 290 liter.

Installeren: zo gebeurd

Van de Dyson Pure Cool bestaan verschillende modellen. Een toren- en tafelmodel, beide voorzien van een mooi, modern design. Wij ontvingen het tafelmodel, ideaal voor op kantoor natuurlijk.

Het installeren ging heerlijk vlot. Het kwam er vooral op aan om de bijgeleverde filters op de juiste plaats te klikken. Een werkje dat zo gepiept was, iets wat ons alvast duidelijke maakte dat ook de filters op vervangen (nodig na ongeveer 4.300 uren gebruik) heel eenvoudig zou zijn.

Om ook echt de luchtreinigende en verkoelende functies van het apparaat te gebruiken, stop je het toestel eerst in het stopcontact. Daarna kan je aan de slag met de bijhorende afstandsbediening of applicatie en ingebouwde LCD-scherm.

Afstandsbediening vs. applicatie

Met de afstandsbediening, die trouwens magnetisch is, kan je meteen aan de slag. Om de Dyson Pure Cool met de app te bedienen is wat meer voorbereiding nodig:

  • Eerst download je de app
  • Je maakt een account aan (als het je eerste luchtreiniger is)
  • Je koppelt het apparaat via wifi-verbinding
  • Je doorloopt enkele laatste stappen en klaar is kees!

Met zowel de afstandsbediening als applicatie kan je de stand (automatisch of niet), luchtstroom, oscillatie… regelen. De applicatie biedt daarbovenop de mogelijkheid om de luchtreiniger vanop afstand en volgens een zelfgekozen schema te bedienen. De info over de kwaliteit van de lucht rond het apparaat is in de app ook net iets gedetailleerder dan op het LCD-scherm dat ingebouwd is in de Dyson Pure Cool zelf.

Een magnetische afstandsbediening: super handig!

Omdat wij de Dyson Pure Cool in de eerste plaats op kantoor in overleg (“Mag hij eventueel iets harder, collega’s?”) gebruikten, maakten we meestal gebruik van de afstandsbediening.

Automatische stand = geschenk uit de hemel

Zoals reeds vermeld kan je met die afstandsbediening heel precies instellen hoe hard je de luchtstroom wil, hoeveel graden je de luchtreinigingsventilator wil laten roteren… De Dyson Pure Cool is echter ook uitgerust met een automatische stand, wat inhoudt dat hij vanzelf in gang schiet bij een slechte luchtkwaliteit en werkt zo hard als nodig is tot de luchtkwaliteit opnieuw goed is.

Zeker in een kantoorruimte is zo’n automatische stand erg handig. Wij vonden het vooral interessant om in de gaten te houden wanneer hij precies zoals aan het werk ging. Op het schermpje zagen we dan inderdaad de grafiek van de actuele luchtkwaliteit van rood/oranje terug naar groen evolueren. Daarna begon het gissen naar wat precies de daling in kwaliteit zou kunnen veroorzaakt hebben: “Iemand heeft daarnet het raam opengezet!”

Dat leidde meermaals tot een eureka-moment als we de gegevens over de luchtkwaliteit in meer detail gingen bekijken (via het LCD-scherm of de applicatie) en inderdaad bleek dat het stikstofdioxide-gehalte binnen het kantoor verhoogd was. Aan de andere kant leidde dat soms ook verbazing als een verhoging in kleine deeltjes (fijn stof) of vluchtige organische stoffen niet meteen te verklaren was.

Leuk weetje: de Dyson Pure Cool is ook uitgerust met een nachtstand, waarin hij zo weinig mogelijk lawaai maakt. Aangezien wij (voorlopig) nog geen dutjes doen op de redactie hebben we deze stand echter niet gebruikt. 

Verkoelende functie ideaal tijdens hittegolf

Een functie die we wél heel goed konden gebruiken tijdens de hittegolf van even terug was de verkoelende bries. Met die ventilatorstand kan de Dyson Pure Cool zich in elk geval sterk onderscheiden van andere luchtreinigers.  

Conclusie

Op de redactie waren wij in elk geval fan van de Dyson Pure Cool.

  • Hij is compact en makkelijk te installeren.
  • De automatische stand is ideaal binnen een kantoorruimte. Je bent zeker van zuivere lucht zonder dat iemand zich steeds om de juiste instellingen moet bekommeren.
  • Tijdens warme dagen is de verkoelende bries een mooi extraatje.

Hoewel de applicatie verschillende interessante functionaliteiten heeft, hebben wij die minder gebruikt. Ook de nachtstand is wel handig voor thuisgebruikers, maar heeft minder nut op kantoor.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…