It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Gezond koken: ook een kwestie van goed materiaal

Gezond.be
4 min read

Geschreven met input van GreenPan.

Het internet barst van de tips om evenwichtig te eten. Ook op onze site vind je talloze tips daarover. Gelukkig maar! Een gezond eetpatroon blijft natuurlijk de basis. Maar wist je dat ook de keuze van je kookmateriaal belangrijk is? Wie zorgt voor een gezonde keukenuitzet, verlaagt het risico om ziek te worden en soms zelfs om bepaalde kankers te ontwikkelen. Lees onze tips en ga voor gezond keukengerei!

Hak ze in een gezonde pan

Als er één item is in de keuken dat echt heel intensief gebruikt wordt, dan is het wel de braadpan. Of je er nu een mals stukje vlees in bakt, groenten of aardappelen: de keuze van pan is erg belangrijk.

Je hebt braadpannen met en zonder antiaanbaklaag. Ga eerst en vooral altijd voor zo’n antiaanbaklaag. Zwart aangebakken vlees kan dan (voor sommigen) misschien lekker zijn, verbrand voedsel kan bepaalde kankers veroorzaken. Te vermijden, dus! En het gaat verder: kies ook je antiaanbakpan slim. De zwarte laag die op de pan ligt, komt bij intensief gebruik beetje bij beetje los. Zeker bij pannen van mindere kwaliteit. In die laag kunnen ook nog eens chemische stoffen zitten zoals PFAS. Ga daarom voor degelijke, kwalitatieve PFAS vrije pannen: let erop dat ze geen giftige stoffen bevatten én dat de antiaanbaklaag stevig is. Zijn (meer)prijs meer dan waard!

Ga voor glas

Je hebt waarschijnlijk al van microplastics gehoord. Minuscuul kleine plasticdeeltjes die terechtkomen in het water en zo vaak ook in onze voeding. Maar wist je dat we ze nog veel directer binnenkrijgen? Telkens als je eten opwarmt in een plastic bakje of zo’n potje afwast, komen er van die microplastics vrij.

Gelukkig kan je daar heel gemakkelijk iets aan doen. Gebruik gewoon glazen bakjes! Je vindt die steeds vaker in de winkel, en in alle mogelijke formaten. Glas mag in de vaatwasser, microgolfoven en meestal ook in de oven (controleer dat wel eens op voorhand). Er komen dus nooit schadelijke stoffen vrij bij het gebruik ervan. Nog een plus: die rode schijn die je krijgt als je spaghettisaus in een plastic bakje deed? Dat heb je ook niet bij glas!

Goede gewoontes, goede gezondheid

Gezond keukenmateriaal heeft natuurlijk ook te maken met gezonde goede gewoontes. We leerden al heel jong dat je je handen moet wassen voor het eten – en dus ook voor het koken. Maar ook tussendoor was je best je handen én je materiaal. Een snijplank waar je vlees op snijdt, gebruik je best niet voor groenten. Of je wast ze tussendoor eens af. Hetzelfde geldt voor je keukenhanddoek: gebruik die niet te lang, het wordt echt een broeihaard van bacteriën!

Je leest het: een paar kleine aanpassingen maken een groot verschil. Investeer in een kwalitatieve, veilige pannenset. Ga zoveel mogelijk voor glazen bewaardozen en houd er goede hygiënische gewoontes op na. Nu nog een gezond gerechtje uitkiezen en je bent helemaal goed bezig!

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...