Van 20 t.e.m. 23 oktober 2015 bezoekt Gezond.be de 12th European Nutrition Conference FENS 2015 in Berlijn.
Een wetenschappelijk voedingscongres dat voorbijgaat aan hypes, trends en populaire opinies omtrent voeding en de samenhang met aandoeningen of ziektes. Leidende vorsers uit alle continenten delen er de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek.
Dag 1
Enkele opgemerkte uitspraken
1. Gezonde snacks
Moedig kinderen aan om dagelijks minstens 2 gevarieerde en gezonde snacks te eten naast de drie basismaaltijden ( ontbijt, middag, -en avondmaal ). De ideale samenstelling van een snack bestaat uit 2 of 3 ingrediënten te kiezen uit water, fruit, melk, zuivel en graanproducten (cereals).
2. Suiker verslavend?
Is suiker verslavend? Er bestaat tot op heden geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat een normale inname van toegevoegde suikers zou leiden tot verslaving of zelfs ontwenningsverschijnselen zou veroorzaken.
3. Suiker niet enige boosdoener
Suiker wordt al te lang en te veel als enige boosdoener gelinkt aan cardiovasculaire ziektes, diabetes, verhoogde bloeddruk of zwaarlijvigheid. Ongezonde voedingsgewoontes gecombineerd met onvoldoende beweging en hoge inames van bijvoorbeeld gesuikerde dranken of roken, kunnen wel leiden tot deze aandoeningen.
4. Eet aan tafel
Eet niet voor de tv. Eten doe je het best samen, aan tafel waarbij je aandacht moet besteden aan je voedsel. Dit bevordert de energieopname, je eet minder snel, je eet bewust en je bereikt dus sneller een verzadigingspunt. Eten met trage eters is goed, want je zult je onbewust aanpassen aan hen, en zo verbeter je ook je spijsverteringsproces.
Dag 2
Dag 2 op de Fens Nutrition Conference gaf ons een genuanceerder inzicht over de link tussen verzadigde vetzuren en cardiovasculaire aandoeningen. Sedert jaren liggen verzadigde vetten onder vuur in voedingsadviezen en daardoor blijven voedingsmiddelen rijk aan nutriënten zoals volvette zuivelproducten ( kaas, volle melk) onterecht bekritiseerd.
Verband verzadigde vetzuren en cardiovasculaire aandoeningen
Aan het woord was Prof.P. Legrand (Universiteit Parijs), tevens voorzitter van het Frans Agentschap voor Voedselveiligheid.
Zijn besluit na jaren wetenschappelijk onderzoek is dat er geen rechtstreekse link bestaat tussen verzadigde vetzuren in zuivelproducten en cardiovasculaire aandoeningen. Bovendien bewezen epidemiologische studies dat een dagelijkse inname van volle, halfvolle zuivelproducten, zoals melk of kaas een positief effect hebben op verminderde kans op hartaanval, hoge bloeddruk en LDL cholesterol.
Deze nieuwe inzichten worden vanaf 2016 ook meegenomen in de richtlijnen voor voedingsadvies die aan de Franse bevolking worden gecommuniceerd.
Zorgwekkende cijfers
Hoe groot is het probleem van hart – en vaatziekten in Europa?
- Bij mannen: 42% de doodsoorzaak in Europa
- Bij vrouwen: 52% de doodsoorzaak in Europa
Het is dus zeker geen mannelijke aangelegendheid, wat veelal gedacht wordt..
Dag 3
Veel voedingsmiddelen krijgen het etiket gezond opgekleefd. Ook yoghurt. Maar is dat ook zo gezond?
Een grootscheeps internationaal onderzoek onder leiding van Prof. Tremblaywijst (Universiteit Laval Canada) wijst alleszins in die richting. We sommen graag de voornaamste conclusies op:
- Yoghurtconsumenten nemen meer mineralen (calcium, kalium, magnesium, zink ), vitaminen ( B2, B12, D ) en eiwitten op.
- Kinderen en volwassen die vaak yoghurt eten houden er algemeen een gezonder eetpatroon op na.
- Yoghurtconsumenten nemen minder vetten op en kiezen minder vaak voor fastfood en gesuikerde sodas.
- Volwassen yoghurtconsumenten hebben 40 % meer kans om minstens 2 uur sport per dag te doen en 30 % minder kans te roken.
Een ander opgemerkt onderzoek, onder leiding van Dr. Atkinson (Virginia University) , bevestigde dat een regelmatige consumptie van yoghurt een gunstige invloed heeft op het lichaamsgewicht, BMI, of vetmassa. Concreet werd aangetoond dat personen die gemiddeld 7 porties yoghurt per week eten, 20 % minder kans op overgewicht of obesitas hebben.
Beide wetenschappelijke studies en onderzoeken suggereren dus wel degelijk dat yoghurt zijn gezonde etiket verdient!
Dag 4
Diabetes, een groeiende zorg voor kinderen
Wereldwijd lijden 400 miljoen mensen aan diabetes.
Verwacht wordt dat tegen 2035 dit aantal zal oplopen tot 600 miljoen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) voospelde dat diabetes en in het bijzonder diabetes type2 de 7de doodsoorzaak zal zijn rond 2035. De gezondheidskost om diabetes wereldwijd te behandelen bedroeg in 2013 550 miljard US Dollar. *
Nochtans is diabetes type 2 goed te voorkomen door enkele eenvoudig leefregels te hanteren:
- Door elke dag minstens 30 minuten te sporten herleid je de kans op diabetes type 2 reeds met 40%.
- Onderhoud gezonde eetgewoontes (vermindert insuline resistentie en een verhoogde bloeddruk).
- Vermijd overgewicht.
- Slaap voldoende (6 à 9 uur per nacht).
- Niet roken (verhoogd insuline resistentie).*
Recent onderzoek, voorgesteld tijdens de internationale top over de effecten van yoghurt in San Diego, toonde aan dat de consumptie van 4.5 eenheden yoghurt per week (125 gr.) voor 28 % kan bijdragen aan het verminderen van het risico van diabetes type 2.
Meer informatie over de FENS conference Berlin 2015 »
Bronnen
- Dr. John L Sievenpiper/Results of recent randomized controlled trials including sugar and cardiovascular disease.
- Dr. Hisham Ziauddeen/Sugar addiction: the science as it stands.
- Professor Luis A. Moreno/Encouraging healthy snacking in children.
- Professor P. Legrand/ Universiteit Parijs
- Professor Tremblaywijst/ Universiteit Laval Canada
- Dr. Atkinson/ Universiteit Virginia
- *American Diabetes Association