Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Easy Dinners’

Birte Govarts
9 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Easy Dinners’, het splinternieuwe kookboek van Louise De Brabandere, te delen. Lekker én gezond.

Snelle en smakelijke gerechten voor gewone weekavonden. Die brengt Louise De Brabandere in haar rubriek in De Morgen Magazine. Haar nieuwste kookboek is een bundeling van die recepten, aangevuld met enkele nieuwe creaties. Het water loopt ons alvast in de mond!

1. Ovenschotel met gehakt, mascarpone, harissa en bloemkool

Benodigdheden voor 4 personen

  • ⅔ bloemkool, in kleine roosjes 
  • 800 g vastkokende aardappelen, geschild en in stukken 
  • boter 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 1 teentje knoflook, tot moes geplet 
  • 600 g gemengd gehakt 
  • 1 el tomaten-concentraat 
  • 2 el tomatenketchup 
  • peper en zout 
  • 150 g gruyère 
  • 150 g mascarpone 
  • melk 
  • ½ el harissa (of iets anders spicy, zoals sambal)

Bereidingswijze

  • Verhit de grill van de oven voor op 200 °C. 
  • Kook of stoom de bloemkool en aardappelen beetgaar. 
  • Verhit een klontje boter in een grote pan en stoof de ui en knoflook 1 minuut. Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Duw het plat met de achterkant van een houten lepel, zodat het de volledige pan bedekt, en laat 3-4 minuten onaangeroerd bakken. Draai de vleeskoek om en maak het los met de houten lepel. Voeg het tomatenconcentraat en de ketchup toe en meng goed. Kruid met peper en zout. 
  • Haal de pan van het vuur als het gehakt gaar is, en hevel het vlees over in een ovenschaal. Bedek het gehakt met een laagje geraspte kaas, vervolgens een laag aardappelen en tot slot een laag bloemkool. Kruid met peper en zout. 
  • Klop de mascarpone met een scheutje melk los. Meng er de harissa door en kruid met peper en zout. Giet gelijkmatig over de ovenschotel en werk af met de overgebleven gemalen kaas. Schuif 10 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is, onder de ovengrill. 

Tip: mijn vriendinnen wezen me er tijdens het testen van de recepten op dat ik wel degelijk iets vergeten was: spinazie! Wil je nog een extra groente toevoegen? Meng dan twee of drie grote handen spinazie tijdens de laatste minuten onder het vlees en roer tot de groente volledig geslonken is. 

2. Shakshuka

Benodigdheden voor 4 personen

  • olijfolie 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 2 teentjes knoflook, tot moes geplet 
  • ½ tl komijnpoeder 
  • 1 tl ras el hanout 
  • 1 tl harissa 
  • 2 zoete puntpaprika’s, in stukken 
  • 1,5 kg tomaten, in stukken (of 800 g tomatenstukjes uit blik) 
  • 1 tl suiker 
  • 1 blik bonen, gespoeld en uitgelekt 
  • peper en zout 
  • 4 grote eieren 
  • koriander, gehakt 
  • stokbrood of zuurdesembrood, om te serveren 

Bereidingswijze

  • Verhit wat olie in een pan (gebruik voor twee personen een kleine, en voor vier personen een grote pan). Stoof de ui 1 minuut op middelhoog vuur, en voeg de knoflook toe. Roerbak 1 minuut en voeg de specerijen en harissa toe. Laat 1 minuut mee garen alvorens de paprika aan de pan toe te voegen. 
  • Roerbak 2 minuten en doe er dan de tomatenstukjes en suiker bij. Zet een deksel op de pan en laat 15 minuten (5 minuten als je tomatenstukjes uit blik gebruikt) pruttelen op laag vuur. Draai het vuur wat hoger en voeg de bonen toe. Laat de tomatensaus goed heet worden. Kruid met peper en zout. 
  • Breek een ei in een kopje. Maak met de achterkant van je houten lepel een kuiltje in de saus en giet er voorzichtig het ei in. Doe dit ook met de andere eieren. Kruid de eieren met peper en zout. Laat 5 minuten pruttelen en zet dan nog 1-2 minuten een deksel op de pan, maar houd de eieren goed in de gaten, de dooiers zijn het lekkerst als ze zacht blijven. De kooktijd hangt af van de grootte van de eieren, hoe hoog het vuur staat en het type pan. Houd ze dus goed in het oog en haal ze van het vuur zodra het eiwit bijna helemaal gestold is. 
  • Bestrooi met de koriander en serveer onmiddellijk met stokbrood of zuurdesembrood.

3. Pompoenrisotto met gepofte knoflook

Benodigdheden voor 4 personen

  • 800 g hokkaido pompoen, geschild en in stukken 
  • 5 grote, dikke knoflooktenen, ongepeld 
  • olijfolie 
  • peper en zout 
  • 1 tl chiliflakes 
  • 5 g rozemarijn, fijngehakt 
  • 2 el gedroogde oregano 
  • 1 sjalot, gesnipperd 
  • 400 g risottorijst 
  • 150 ml witte wijn 
  • 1500 ml kippenbouillon 
  • 75 g hazelnoten 
  • gezouten boerenboter 
  • 100 g Parmezaanse kaas, vers geraspt 

Bereidingswijze

  • Verhit de oven voor op 200 °C. 
  • Besprenkel de pompoenblokjes en knoflooktenen met olijfolie, en kruid met peper en zout, chiliflakes, rozemarijn en oregano. Meng goed met je handen en zorg ervoor dat alles onder een mooi laagje olie zit. Schuif ongeveer 30 minuten, of tot de pompoen goudbruine randjes heeft, in de oven. 
  • Verhit wat olie in een pan en stoof de sjalot 3 minuten op laag vuur. Voeg de rijst toe en roerbak 1 minuut alvorens de wijn toe te voegen. Laat de wijn inkoken en blus af met een jus- of soeplepel bouillon. Laat opnieuw, al roerend inkoken en voeg opnieuw een pollepel bouillon toe. Herhaal dit proces tot alle bouillon op is en de risottorijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. 
  • Leg de hazelnoten in een ovenschaaltje en schuif 5-10 minuten in de oven. Let op dat de noten niet verbranden. Laat even afkoelen en wrijf vervolgens tussen je handen de velletjes los. Hak de blanke hazelnoten grof. 
  • Haal de pompoen en knoflook uit de oven. Duw de knoflooktenen uit hun jasje, plet onder het lemmet van het mes tot moes en meng door de risotto samen met de helft van de pompoenblokjes, een flinke klont boter, de helft van de hazelnoten en de helft van de Parmezaanse kaas. Meng goed tot de pompoen volledig opgenomen is door de risotto. Proef en kruid stevig met zwarte peper en eventueel met meer zout. 
  • Verdeel over de borden en werk af met de overgebleven pompoenblokjes, hazelnoten, Parmezaanse kaas en extra zwarte peper.

Tip: heb je een paar bollen knoflook over, draai dan je oven op 180 °C. Pel de buitenste lagen van de knoflookbol, maar laat de bol intact. Besprenkel met olijfolie en pak ze individueel in een laagje aluminiumfolie in. Rooster in ongeveer 40-60 minuten (afhankelijk van de grootte van je bol) zacht. Haal uit de oven, laat even afkoelen en duw vervolgens voorzichtig de boterzachte knoflookpasta uit zijn jasje. Smeer een teentje uit over een stuk artisanaal stokbrood, meng door hummus of andere dip, mix met soep, voeg toe aan tomatensaus, verwerk in een dressing of roer door deze pompoenrisotto. Overschotjes bewaar je in een glazen potje in de koelkast, onder een laagje olijfolie. Zo heb je te allen tijde een heerlijke smaakmaker bij de hand. Gebruik ook de geïnfuseerde olie. Perfect om patatjes in te bakken of in een vinaigrette te verwerken. 

‘Easy Dinners’ van Louise De Brabandere (Carrera, € 31,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…