Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Goei Eten’

Nona Heremans
7 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Goei Eten’, het tweede kookboek van The Messy Chef, te delen. Als je nog meer inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen ook vier exemplaren wegschenken.

‘Goei Eten’ is het gloednieuwe en tweede kookboek van The Messy Chef, Jelle Beeckman. Het boek is een aangename mix tussen simpele gerechten en echte sterrenmaaltijden. Bij de gerechten horen ook grappige anekdotes en verhalen die het koken nog leuker maken!

1. Knolselderschnitzel met tartaarsaus en rucola

© Bram Debaenst

Benodigdheden voor 2 personen

  • ½ knolselder
  • 3 eitjes
  • 1 el water
  • 50 g bloem
  • 200 g paneermeel (of panko)
  • peper en zout
  • boter of olijfolie
  • ½ sjalotje
  • 1 el gesneden augurkjes
  • ½ el kappertjes
  • een paar takjes peterselie
  • een paar takjes bieslook
  • 3 el mayonaise
  • ½ citroen
  • 50 g rucola

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd 4 plakken van 1 cm dik van de knolselder. Snijd of steek een rondje uit de plakken knolselder en haal de schil eraf.
  • Neem een kom en kluts daar de eieren in met het water. Neem een kom met bloem en een kom met paneermeel (of panko).
  • Kruid de knolselder langs beide kanten met peper en zout. Haal door de bloem, daarna door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer. Laat 10 minuten rusten in de koelkast, anders valt die laag er te snel af.
  • Smelt een klont boter of olijfolie in een pan. Bak de knolselder krokant langs beide kanten. De knolselder zal nog niet gaar zijn, dus zet hem nog 15 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de tartaarsaus. Snijd de sjalot, augurk, kappertjes en kruiden fijn. Meng onder de
    mayonaise. Kruid met peper en zout.
  • Serveer de knolselder met de saus en rucola en werk af met een paar druppeltjes citroensap.

2. Garnaal croque-ette

© Bram Debaenst

Benodigdheden voor 2-4 personen

  • 75 g boter
  • ½ teentje look
  • ½ ui
  • 150 g gepelde garnalen
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1tl ketchup
  • 1 laurierblad
  • 2 el bloem
  • 2 el whisky
  • 200 ml room
  • ½ blokje visbouillon
  • 1 eierdooier
  • peper en zout naar smaak
  • toastbrood
  • citroen
  • peterselie

Bereidingswijze

  • Neem 50 g van de garnalen en hak die erg fijn. Snijd de look en de ui ook erg fijn. Je kan ook alles in een keuken robot fijnmalen.
  • Smelt de boter en voeg het mengsel van garnalen, look en ui toe. Laat 1 minuut bakken. Voeg de tomatenpuree, ketchup en laurier toe. Laat 10 seconden meebakken. Voeg de bloem toe en roer goed.
  • Blus na ongeveer 1 minuut met de whisky en de room en roer zodat je geen klonters hebt in de saus. Verkruimel het bouillonblokje. Kruid met peper en zout.
  • Wanneer de saus dik genoeg is, voeg dan de eierdooier toe en haal van het vuur. Voeg de rest van de garnalen toe (100 g). Laat afkoelen.
  • Neem het brood en snijd er rechthoeken uit. Smeer er een laagje van het garnalenmengsel op en bak krokant langs beide kanten (in een klont boter) in de pan of in de oven (10 minuten op 200 °C).
  • Serveer met een schijfje citroen en peterselie

3. Geroosterde bloemkool met witte saus

© Bram Debaenst

Benodigdheden voor 2-4 personen

  • 1 middelgrote bloemkool
  • peper en zout naar smaak
  • 2 teentjes look
  • kruidentuiltje met rozemarijn,
  • tijm en laurier
  • 175 g ongezouten hoeveboter
  • 4 el bloem
  • 350 ml melk
  • 25 g gemalen kaas
  • 1 tl nootmuskaat
  • fijngesneden bieslook
  • Serveertip: Serveer met vlees of vis naar keuze of gewoon zo, met een fris slaatje.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de bladeren van de bloemkool en snijd een deel van de stam af zodat de bloemkool mooi recht kan staan. Zet de bloemkool in de ovenschaal en kruid met zout. Leg 2 volledige teentjes look en het kruidentuiltje ernaast.
  • Leg 75 g van de boter op de bloemkool. Dat lijkt veel, maar we gebruiken de boter straks voor de witte saus.
  • Zet 40 à 60 minuten in de oven. De gaartijd is afhankelijk van de grootte. Prik met een mesje om te kijken of hij gaar is (zeker in de stam).
  • Haal de ovenschaal uit de oven en giet de boter in een kleine steelpan. Die boter heeft nu heel veel smaak. Voeg ook de overige 100 g boter toe. Verwijder look en kruiden.
  • Zet de pan met de boter op het vuur en voeg de bloem toe. Roer goed en voeg dan de melk toe tot je een dikke, witte saus hebt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Giet de saus helemaal over de bloemkool en werk af met kaas.
  • Zet nog eens 15 minuten in de oven tot goudbruin en werk af met fijngesneden bieslook.

Win vier exemplaren van ’Goei Eten’

Borgerhoff & Lamberigts, €24,99 © Bram Debaenst

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts vier exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in jouw boekenrek te mogen plaatsen? Je leest het hier. Succes!

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…